Πώς με βοήθησε επαγγελματικά το LinkedIn

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Εξερευνήσετε τον κόσμο του LinkedIn και δείτε πως αυτό μπορεί να σας βοηθήσει επαγγελματικά.

Το ταξίδι μου με το LinkedIn ξεκίνησε -αν θυμάμαι σωστά- προς το τέλος του 2014, την περίοδο δηλαδή που ολοκλήρωνα τις προπτυχιακές μου σπουδές.

Ήμουν ιδιαίτερα τυχερός να έχω υπάρξει φοιτητής του Ι. Νικολάου, ειδικού σε θέματα Social Media Recruitment. Λόγω ακριβώς της εξειδίκευσής του, η προτροπή του να φτιάξουμε άμεσα το LinkedIn μας, αναμφισβήτητα ήταν έντονη και μη διαπραγματεύσιμη. Έτσι λοιπόν, το άγχος για τα επόμενα βήματα σε συνδυασμό με την προτροπή του καθηγητή μας, με οδήγησε στο να κάνω τα πρώτα μου δειλά βήματα στη χρήση αυτής της social media πλατφόρμας.

Το πρώτο καιρό περιορίστηκα σε συχνές ανανεώσεις του προφίλ μου. Κάθε φορά που ανανέωνα κάποιο τμήμα, μπορεί να χάζευα προφίλ άλλων χρηστών ή τα feeds μου. Τίποτα παραπάνω όμως από αυτό, και είμαι σίγουρος ότι η χρήση των περισσότερων που διαβάζετε αυτό το άρθρο περιορίζεται στην ίδια ακριβώς δραστηριοποίηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούσα να αντιληφθώ τα δυνητικά οφέλη αυτού το εργαλείου. Τι να κάνεις όμως, που όλοι μιλούν για το LinkedIn και για το ενδεχόμενο να σε προσεγγίσουν recruiters μέσω αυτού… Η ανταμοιβή φάνταζε μεγάλη, σε σχέση με τον απαιτούμενο κόπο, οπότε έκανα τακτικά ενημερώσεις.

Φυσικά, με τη χρήση που έκανα, δεν έβλεπα κάποια αξία στη πλατφόρμα, πόσο μάλλον το ενδεχόμενο να δεχτώ πρόταση για δουλειά. Τα πράγματα όμως άλλαξαν, όταν το 2016 ξεκίνησα να γράφω HR content και να το δημοσιεύω στο LinkedIn.

Γράφοντας άρθρα, μου δημιουργήθηκε γρήγορα η επιθυμία τα άρθρα μου να φτάνουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Έτσι, ξεκίνησα να ψάχνω τρόπους, ώστε να το πετύχω. Η βασικότερη προϋπόθεση για μεγαλύτερη διείσδυση των άρθρων μου στους αναγνώστες, ήταν η έντονη ενασχόληση με την πλατφόρμα και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της (shares, comments, likes, posts). Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για να ανακαλύψω τον κόσμο του LinkedIn.

Σίγουρα, το πρώτο διάστημα ήταν δύσκολο, αφού δεν ήξερα τι να αναρτώ και πώς να το γράφω. Πόσο μάλλον να σχολιάζω αναρτήσεις άλλων χρηστών της πλατφόρμας. Και φυσικά, πάντα υπήρχε η σκέψη του τύπου «και αν αυτό που ανεβάσω/σχολιάσω/γράψω είναι βλακεία;» Στην αρχή λοιπόν πιέστηκα αρκετά. Βάζοντας όμως συγκεκριμένους στόχους ως προς αυτά που θα πρέπει να κάνω (πχ 1 post/3 μέρες), με τον καιρό εξοικειώθηκα και έπειτα από μερικές εβδομάδες, η όποια δραστηριότητά μου στην πλατφόρμα γινόταν αβίαστα και χωρίς άγχος.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, αύξησα σημαντικά τη βάση των επαφών μου και των ανθρώπων που διάβαζαν αυτά που ανέβαζα, με αποτέλεσμα να με προσεγγίσουν εταιρείες και sites που σχετίζονται με το χώρο του HR, για να τους υποστηρίξω στο κομμάτι του HR content writing, αυτό δηλαδή, που ήδη έκανα σαν χόμπι. Ακολούθησαν κι άλλες συνεργασίες, όμως αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι μέσω του LinkedIn μου δόθηκε η ευκαιρία:

1. Να πειραματιστώ με τη συγγραφή content, να αναπτύξω νέες δεξιότητες και να ανακαλύψω νέες δραστηριότητες που με ενθουσιάζουν.

2. Να συνειδητοποιήσω ότι τα θέματα καριέρας (συγγραφή CV, interviews, LinkedIn), HR και Employer Branding απλά με «πορώνουν».

3. Να μοιραστώ τις σκέψεις μου, τους προβληματισμούς μου, την εμπειρία μου, τις γνώσεις μου και το πάθος μου για όλα εκείνα τα πράγματα που με ενδιαφέρουν.

4. Να έχω πρόσβαση σε πολύτιμη πληροφόρηση (άρθρα, νέα, γνώμες/αντίληψη των ανθρώπων, θέσεις εργασίας).
Οπότε εν τέλει, το όφελος που αποκόμισα από τη χρήση του LinkedIn δεν ήταν απλά μια δουλειά, που θα περίμενε κανείς. Ήταν πολλά παραπάνω! Το LinkedIn μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω πράγματα, να συνεργαστώ με ανθρώπους και να ανακαλύψω πράγματα για τον εαυτό μου, τα οποία καθόρισαν τις επαγγελματικές μου επιθυμίες και επιλογές. Και αυτά τα θεωρώ διαχρονικά «όπλα» στην αγορά εύρεσης εργασίας, διότι οι δουλειές έρχονται και φεύγουν. Η ικανότητα όμως να δημιουργούμε μόνοι μας τις ευκαιρίες μας είναι αυτό που μένει και μας ακολουθεί για όλη την επαγγελματική σταδιοδρομία μας.

Για μένα λοιπόν, έτσι δούλεψε το LinkedIn. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και εσείς πρέπει να κάνετε κάτι παρόμοιο. Εξετάστε ιδέες και τολμήστε να είστε δημιουργικοί, καθώς έχετε μόνο να κερδίσετε.

Συνεπώς, προσκαλώ και εσάς να εξερευνήσετε τον κόσμο του LinkedIn και να δείτε πως αυτό μπορεί να σας βοηθήσει επαγγελματικά, πως μπορεί να αναπτύξει ορισμένες δεξιότητές σας ή να «κουμπώσει» με υπάρχουσες. Αν λοιπόν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο, κάντε log-off από το Facebook και log-in στο LinkedIn και είμαι σίγουρος ότι δεν θα το μετανιώσετε.

*Ο Igor Bobryk είναι HR Professional & Content Writer

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com