Πώς να χρησιμοποιήσεις υπέρ σου τον φόβο στη δουλειά

    Από: Startup Team
πηγή: gr.askmen.com

Όταν η προετοιμασία, η αποφασιστικότητα και η γνώση του αντικειμένου δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ίσως έχει φτάσει η ώρα να χρησιμοποιήσεις το παλιό, δοκιμασμένο κόλπο του εκφοβισμού, ειδικά αν ο ανταγωνιστής σου είναι νεότερος και σαφώς πιο άπειρος σε σχέση με σένα.

Το συγκεκριμένο κόλπο είναι από τα πρώτα πράγματα που διδάσκω σε κάθε νέο μέλος της ομάδας μου και αυτό και επειδή είναι μια τεχνική τσεκαρισμένη διαχρονικά, που φέρνει πάντα αποτελέσματα. Στη «μπίζνα» μου δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν καριέρα βασιζόμενοι σχεδόν αποκλειστικά στον φόβο που εμπνέουν και τον εκφοβισμό του αντιπάλου, όμως πιστεύω ότι η στρατηγική αυτή δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τον υπόκοσμο.

Ο ενδοεταιρικός εκφοβισμός και ο ψυχολογικός πόλεμος είναι μόλις δύο από τις πιο σκοτεινές πτυχές στον κόσμο των επιχειρήσεων και αν δεν σκαμπάζεις έστω κάποια ελάχιστα πράγματα γι’ αυτά, είσαι καταδικασμένος να σε φάνε τα ψάρια. Ναι, ξέρω. Είσαι καλό παιδί, δεν κάνεις τέτοια πράγματα και θέλεις να πας μπροστά «με τον σταυρό στον χέρι». Δεν λέω, καλά όλα αυτά τα ρομαντικά, μάθε όμως ότι δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν στο ελάχιστο να νικήσεις τον εχθρό, ειδικότερα δε αυτόν που δεν θα σεβαστεί τίποτα και κανέναν μέχρι να πετύχει αυτό που θέλει. Γι’ αυτό, διάβασε κι εμπέδωσε αυτά που ακολουθούν. Θα σε μυήσουν στις τακτικές εκφοβισμού και θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία μια ώρα αρχύτερα.

Έχουμε και λέμε:

Αναγνώρισε τον φόβο του εχθρού και παίξε μαζί του

Το κλειδί εδώ είναι να μάθεις τί είναι αυτό που κρατά τον αντίπαλό σου ξάγρυπνο την νύχτα και εν συνεχεία να το χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να μπεις μέσα στο κεφάλι του, πράγμα συνήθως δύσκολο. Προσπάθησε να προσεγγίσεις τους κοντινούς συνεργάτες του και να μιλήσεις με αυτούς που τον συναναστρέφονται σε καθημερινή βάση. Πρόσεξε, «όταν», όχι «αν» καταφέρεις να καταλάβεις τί είναι αυτό που τον στρεσάρει, θα έχεις πλησιάσει στο να μάθεις τί είναι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο. Θυμήσου: Όλοι, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, έχουν την Αχίλλειο πτέρνα τους. Αυτό που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, είναι να ανακαλύψεις ποιο είναι το αδύνατο σημείο του στόχου σου. Αφού το βρεις, περνάς στην επίθεση. Απλά πράγματα.

Πέρασε το μήνυμά με τον σωστό τρόπο

Μερικές φορές οι απειλές πρέπει να διατυπώνονται σωστά, συνοδευόμενες από τις κατάλληλες πράξεις και την απαιτούμενη επίδειξη δύναμης. Για παράδειγμα, τον παλιό καλό καιρό, αν μια επιχείρηση αρνείτο να πληρώσει «προστασία», η Μαφία θα έβαζε φωτιά σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις της ή θα κατέστρεφε μέρος του εξοπλισμού της. Δεν λέω να φτάσεις σε τόσο ακραίες λύσεις, όταν όμως αυτό που ζητάς είναι η υπακοή, οφείλεις να το δηλώσεις ξεκάθαρα, αυξάνοντας την πίεση και δείχνοντας στον εχθρό ότι, αν το απαιτήσει η περίσταση, δεν θα κωλώσεις να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου.

Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως

Προκειμένου ο κίνδυνος που διατρέχει ο στόχος σου να γίνει αντιληπτός από αυτόν, πολλές φορές είναι απαραίτητο να επαναλάβεις την απειλή μέχρι αυτός να πιάσει το υπονοούμενο. Για να το πετύχεις αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κλισέ τσιτάτα, χιλιοειπωμένες εκφράσεις, ψυχρό ύφος κοκ, γενικά ό,τι νομίζεις ότι θα κάνει τον λεγάμενο να καταλάβει ότι τον έχεις βάλει στο μάτι. Ένας «συνάδελφός» μου, όποτε ήθελε να σφίξει τα λουριά στα πρωτοπαλίκαρά του, χρησιμοποιούσε τη φράση «κάποιον από εσάς δεν τον βλέπω να μένει για πολύ καιρό ακόμη μεταξύ μας». Η φράση αυτή θα μπορούσε να υπονοεί εξίσου είτε ότι κάποιος από τους παρευρισκόμενους θα κατέληγε άμεσα στον πάτο της θάλασσας είτε, εναλλακτικά και λιγότερο δυσοίωνα, ότι θα έπρεπε σύντομα να ψάχνει για καινούργια δουλειά.

Μόνταρε την ομάδα σου

Ενδεχομένως το πιο σημαντικό βήμα όταν προσπαθείς να τρομοκρατήσεις τον αντίπαλο δεν είναι άλλο από το να τον πείσεις ότι δεν είσαι μόνος σου αλλά σε στηρίζουν σημαντικοί άνθρωποι. Οι «προστάτες» αυτοί θα σε κάνουν να δείχνεις ακόμη πιο ισχυρός από όσο πραγματικά είσαι και θα τον κάνουν να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές πριν τα βάλει μαζί σου. Το μήνυμα που θα πρέπει να περάσεις εδώ δεν είναι άλλο από το «Αν τα βάλεις μαζί μου, τα βάζεις και με τη “συμμορία” μου». Στο δια ταύτα, στρώσου στη δουλειά και μόνταρε την ομάδα σου αποκλειστικά από ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης σου.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
gr.askmen.com