Regus: Η εξ αποστάσεως εργασία αλλάζει το τι ζητάμε από έναν επαγγελματικό χώρο

    Από: Startup Team

Επί σειρά δεκαετιών, μία από τις μεγαλύτερες ενδείξεις γοήτρου για μια επιχείρηση ήταν η ακίνητη περιουσία της: ένα επιβλητικό, μεγάλο γραφείο ήταν ένδειξη για μια πραγματικά επιτυχημένη εταιρία.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Μισαηλίδη, CEO-Asia Pacific & Middle East, Regus, αυτή η πεποίθηση σταδιακά αλλάζει καθώς οι εργαζόμενοι απομακρύνονται από το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας, δηλαδή την καθημερινή μετάβαση στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας τους. Αυτή είναι μια παγκόσμια τάση – στην Αγγλία, για παράδειγμα, το 15% των εργαζόμενων δουλεύει από το σπίτι, ενώ στην Ινδία το ποσοστό αυτό έχει ήδη φθάσει το 50%. Ως αποτέλεσμα του μειούμενου αριθμού εργαζόμενων που χρησιμοποιούν αυτό το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας, τα μεγάλα, αποκλειστικής χρήσης γραφεία καθίστανται πλέον ένα μικρότερο μέρος της γενικής εικόνας.

Για τους μεσίτες αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή, μια και το χαρτοφυλάκιό τους, που είναι γεμάτο με προσφορές σε κτίρια, καθίσταται παρωχημένο. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Χρησιμοποιώντας σωστά τα στοιχεία που προέρχονται από την παγκόσμια ετήσια έρευνα που διενεργούμε στο πελατολόγιό μας, ανακαλύπτουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαν οι μεσίτες να αναδιαμορφώσουν τις προσφορές τους ώστε να εκμεταλλευθούν την αυξανόμενη προτίμηση για ευελιξία στην εργασία καθώς και το πώς – και πού- εργαζόμαστε.

Σύμφωνα με έρευνα της Regus, του παρόχου ευέλικτων χώρων εργασίας, οι εταιρίες προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό και τον όγκο των χώρων που ενοικιάζουν. Η έρευνα έδειξε ότι:

  • Στους εργαζόμενους δεν αρέσει το παραδοσιακό γραφείο – όμως δεν τους αρέσει και να εργάζονται από το σπίτι. Είναι σημαντικό να είναι κανείς σε θέση να τους προσφέρει μια μέση λύση, δηλαδή έναν χώρο μεταξύ σπιτιού και γραφείου, ο οποίος θα συνδυάζει έναν σύντομο χρόνο για τη μετακίνησή τους και, παράλληλα, ευκολία πρόσβασης σε ένα περιβάλλον επαγγελματικό και προσαρμοσμένο για ομαδική εργασία.
  • Το μέλλον της αγοράς ακινήτων είναι η πώληση έτοιμων εργασιακών χώρων – όχι απλά γραφείων. Η προσφορά ευέλικτων και κλιμακούμενων λύσεων καθώς και επιλογών για παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις, θα καλύψουν τις ανάγκες των εταιριών και του προσωπικού τους.
  • Η τεχνολογία θεωρούνταν πάντα ο «υποκινητής» της εξ αποστάσεως εργασίας. Όμως αποδείχθηκε πως και η αλλαγή της πολιτιστικής συμπεριφοράς είναι εξίσου σημαντική.  Τώρα ίσως έχουμε φθάσει σε ένα κομβικό σημείο: το 54% των υπαλλήλων υποστηρίζει ότι μερικές φορές η εταιρία τους επιτρέπει να εργάζονται από απόσταση ενώ το 70% ισχυρίζεται ότι η οργάνωση μιας εταιρίας για ευέλικτη εργασία είναι σημαντική. Σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζόμενων θεωρεί ότι γίνεται πιο παραγωγικό όταν εργάζεται μακριά από το γραφείο.

Όσοι ασχολούνται με την αγορά ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μέλλον, στο οποίο θα μπορούσαν να κλείνουν όλο και λιγότερες σημαντικές συμφωνίες για παραδοσιακά γραφεία. Ή θα επενδύουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο και χρήμα για να εξασφαλίζουν δεκάδες μικρότερες συμφωνίες, που θα αντισταθμίσουν την αξία μιας παρελθούσης «μεγάλης» συμφωνίας. Υπάρχει όμως και μια τρίτη επιλογή: να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας τους ώστε να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα του εργασιακού χώρου και της αγοράς ακινήτων. Η προσφορά ευέλικτων και κλιμακούμενων λύσεων καθώς και επιλογών για παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις, θα καλύψει τις ανάγκες των εταιριών και του προσωπικού τους.