Ψυχολογία του Marketing: Πώς μία διαφήμιση οδηγεί σε αγορά (Μέρος Α)

    Από: Startup Team

Η Ψυχολογία του Marketing είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να υπολογίζετε, κάθε φορά που σχεδιάζετε μία νέα καμπάνια. Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν καλά ότι κριτήρια όπως ο UX σχεδιασμός,  η επιλογή των  χρωμάτων ή η παρουσίαση των τιμών δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, βασίζονται πάνω σε συγκεκριμένα πορίσματα της Ψυχολογίας που με τη σειρά τους ενθαρρύνουν τους χρήστες να πραγματοποιήσουν μία αγορά. Στο παρόν άρθρο επιλέξαμε να εξηγήσουμε πώς η δύναμη της εικόνας μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις σας, με άλλα λόγια πώς μία εικόνα θα οδηγήσει τον χρήστη να πατήσει «το κουμπί της αγοράς».

Η δύναμη της εικόνας

1. Τοποθετήστε τις εικόνες στα αριστερά

Η θέση της εικόνας είναι πολύ σημαντική σε μία διαφήμιση. Συγκεκριμένα, τα οπτικά στοιχεία της θα πρέπει να ακολουθούν ακριβώς την πορεία της όρασης: όταν έρχεστε σε επαφή με ένα ερέθισμα, η πληροφορία στέλνεται στο αντίθετο ημισφαίριο του εγκεφάλου. Το δεξί ημισφαίριο επεξεργάζεται καλύτερα οπτικά στοιχεία, ενώ το αριστερό ανταποκρίνεται σε λεκτικά και λογικά ερεθίσματα. Όπως καταλαβαίνετε, η καλύτερη θέση να τοποθετήσετε οπτικά στοιχεία στη διαφήμισή σας είναι στα αριστερά.

2. Προσέξτε το στήσιμο των προϊόντων

Εάν θέλετε να κάνετε τις διαφημίσεις σας πιο αποδοτικές, δεν αρκεί να προβάλλετε εικόνες με τα προϊόντα σας. Θα πρέπει να τα στήνετε με τρόπο που να προκαλούν ένα ερέθισμα. Για παράδειγμα, όταν προβάλλετε μία κούπα θα πρέπει να είναι τοποθετημένη με το χερούλι από τη δεξιά πλευρά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από δεξιόχειρες. Παρόμοιο trick που ενθαρρύνει τον χρήστη να προχωρήσει σε μία αγορά είναι η παρουσίαση ενός προϊόντος έξω από τη συσκευασία του, ώστε να φαίνεται πιο ελκυστικό.

3. Στρέψτε το βλέμμα του μοντέλου προς το CTA

Είναι στη φύση μας να ακολουθούμε το βλέμμα των άλλων, όταν ατενίζουν ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο. Πρόκειται για μία αντίδραση που συνδέεται άμεσα με την επιβίωσή του ανθρώπινου είδους και την αντιμετώπιση κινδύνων.

Μπορείτε να αξιοποιήσετε την παραπάνω έμφυτη τάση,  τοποθετώντας μοντέλα να κοιτούν προς το calltoaction που σας ενδιαφέρει. Αυτή η μικρή κίνηση θα στρέψει τα βλέμματα των χρηστών προς τον στόχο σας και θα τους οδηγήσει πιο κοντά στην αγορά.

4. Προσοχή στην επιλογή των μοντέλων

Σίγουρα ένα ελκυστικό μοντέλο μπορεί να τραβήξει τα βλέμματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνει και τη διαφήμιση πετυχημένη ή οδηγεί σε αγορά. Με άλλα λόγια, δεν είναι όλοι οι χώροι κατάλληλοι για δείξετε όμορφους ανθρώπους. Ο χώρος της μόδας, της ομορφιάς, του fitness και της κοσμετολογίας ενδείκνυνται, καθώς σχετίζονται με την έννοια του ωραίου. Χώροι όμως όπως η τεχνολογία, η εστίαση ή  ο ασφαλιστικός κλάδος δεν είναι σχετικοί με την ομορφιά, επομένως η τοποθέτηση μοντέλων μπορεί να αποτελέσει τροφή για αρνητική κριτική.

Συμπέρασμα

Σίγουρα, μία εικόνα μπορεί να τραβήξει την προσοχή του κοινού και να ενισχύσει τη διάδραση που αναπτύσσει με την ιστοσελίδα σας. Προσέξτε όμως στην επιλογή και την τοποθέτησή της. Το πετυχημένο Marketing είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία καλαίσθητη εικόνα συνοδευόμενη από μία έξυπνη λεζάντα. Είναι μία σύνθετη στρατηγική διαδικασία που επηρεάζει θετικά την ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού με εικόνες και λέξεις. Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα μιλήσουμε για τη δύναμη των λέξεων. Μείνετε συντονισμένοι!