Με τη βράβευση 5 φιλόδοξων ελληνικών startups έκλεισε ο πρώτος κύκλος Heineken Growth Makers Nights

    Από: Startup Team
πηγή: epixeiro.gr

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες, επενδυτές και εταίροι VCs συζήτησαν για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες επενδύσεων στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Η πρώτη σειρά εκδηλώσεων Heineken Growth Maker Nights ολοκλήρωσε την επιτυχημένη της πορεία την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη χρηματοδότηση της start-up επιχειρηματικότητας που ολοκληρώθηκε με την βράβευση των 5 νικητών του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας της Heineken.

Όσοι βρέθηκαν στο Orange Grove είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ζωντανή συζήτηση με θέμα τα «Νέα εργαλεία χρηματοδότησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας» μεταξύ των κκ. Απόστολου Αποστολάκη, συνιδρυτή των Venture Friends και angel investor, Παναγιώτη Σολωμού, συνιδρυτή του Elikonos GPΣωτήρη Παπαντωνόπουλου – Μαντόπουλου, general partner του UniFund και Σπύρου Αρσένη, συντονιστή του προγράμματος NBG Seeds της Εθνικής Τράπεζας. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν με το κοινό για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες επενδύσεων στο πλαίσιο της επενδυτικής πλατφόρμας του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), η οποία ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune.

Τη βραδιά προλόγισε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κα Έλλη Παναγιωτοπούλου, η οποία τόνισε τη σημασία της συμβολής των μεγάλων επιχειρήσεων στην «καλλιέργεια» κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα: «Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύει σε συνεργασίες και πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τους νέους να κάνουν πραγματικότητα καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Η πρωτοβουλία μας Heineken Growth Makers αποτελεί το δικό μας τρόπο να δείξουμε τη δέσμευση και τη στήριξή μας στην επιχειρηματικότητα και τους νέους επιχειρηματίες».

Ο κ. Αποστολάκης μίλησε για τη σημασία που έχει για τις start-up επιχειρήσεις η εύρεση χρηματοδότησης: «Όσες startups έχουν ως στόχο να απευθυνθούν και σε άλλες αγορές εκτός από την ελληνική, στοχεύοντας σε ένα παγκόσμιο κοινό, έχουν ανάγκη τα κεφάλαια που προκύπτουν από εργαλεία όπως το Equifund. Αν αυτά τα χρήματα ήταν διαθέσιμα νωρίτερα, πολλές πλέον επιτυχημένες ελληνικές startupsθα είχαν επωφεληθεί στην αρχική τους προσπάθεια να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Σήμερα πιστεύω πως υπάρχουν πολλές εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν να εκμεταλλευτούν επαρκώς τα χρήματα που διατίθενται από επενδυτές, αρκεί να είναι αποφασισμένες και αφοσιωμένες σε αυτό που κάνουν».

Ο κ. Σολωμός επικεντρώθηκε στο σημαντικό ρόλο που αναμένεται να παίξει το Equifund στη διαμόρφωση ενός πιο ισχυρού επενδυτικού περιβάλλοντος στην αγορά: «Η Ελλάδα, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με ΑΕΠ που φτάνει τα 180 δισ. ευρώ. Μέσω της μόχλευσης με ιδιωτικά κεφάλαια, το ποσό που μπορεί να διατεθεί σε startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να φτάσει τα 700 εκ. ευρώ. Ουσιαστικά το Equifund προσπαθεί να δημιουργήσει τον κλάδο, δεν έρχεται να λειτουργήσει σε μία ήδη διαμορφωμένη αγορά. Κατ’αυτή την έννοια, όλοι εμείς σε αυτό πάνελ δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συναγωνιστές. Τo Equifund έρχεται σαν συνέχεια των επενδυτικών ταμείων τύπου Jeremie, που ήταν ουσιαστικά ο προπομπός του».

Ο κ. Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος μίλησε ανάμεσα σε άλλα και για τη δική του εμπειρία ως επιχειρηματίας: «Για να πετύχει μία ομάδα, πρέπει να μην κοιμάται τα βράδια. Πρέπει να διακατέχεται από την φλόγα της επιτυχίας και να είναι διατεθειμένη να ρισκάρει». Στη συνέχεια μίλησε από την πλευρά των επενδυτών – ή venture capitalists (VCs): «Οι VCs επενδύουν κυρίως στους ανθρώπους και στις ομάδες, όχι τόσο στα business plans ή στις παρουσιάσεις, ειδικά όταν μια εταιρεία βρίσκεται στα πρώτα της βήματα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι από έναν VC δεν παίρνεις απλώς χρήματα. Μπαίνεις σε μία ολοκληρωμένη σχέση συνεργασίας – ένα partnership, το οποίο σε καθοδηγεί και σου ανοίγει πόρτες».

Τέλος ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στις συνέργειες που μπορεί να προκύψουν στο πλαίσιο του EquiFund, ενώ τόνισε πώς ήδη μέσω του NBG Seeds, η Εθνική έχει συνεπενδύσει με άλλα funds σε πετυχημένες start – up εταιρείες στην Ελλάδα. Ακόμα στάθηκε στη σημασία της καθοδήγησης και της συνολικής υποστήριξης των νέων επιχειρηματικών μέσα από τα σωστά εργαλεία. «Το Εquifund είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του ελληνικού περιβάλλοντος Startup. Συμμετέχουν σε αυτό επενδυτικά σχήματα με μεγάλη εμπειρία στη χρηματοδότηση startups επιχειρήσεων, τα οποία μπορεί να καθοδηγήσουν με αποτελεσματικό τρόπο τις νέες εταιρείες. Το ζητούμενο είναι να απορροφηθούν σημαντικά κονδύλια και να αναπτυχθούν επιτυχημένες startups, με χρηματοδότηση από το εξωτερικό, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών στις ξένες αγορές. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή και η εμπειρία των διαχειριστών των νέων funds είναι συσσωρευμένη. Γι αυτό είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι».

Στα highlight της βραδιάς, η βράβευση των νικητών του επιχειρηματικού διαγωνισμού Heineken Growth Makers, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Orange Grove. Πέντε νέες start-up επιχειρήσεις βραβεύτηκαν για τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες, μετά από αξιολόγηση που πραγματοποίησε η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. Οι πέντε Heineken Growth Makers Teams θα φιλοξενηθούν στο Orange Grove και θα λάβουν 360ο υποστήριξη, καθώς και χρηματικό βραβείο συνολικού ύψους 10.000 ευρώ.

Οι start-ups που βραβεύτηκαν είναι οι:

Inagros

Η εταιρεία Inagros δραστηριοποιείται στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, κάνοντας χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων, με σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητας και της κερδοφορίας των καλλιεργειών.

Foodakai

Κάνοντας χρήση των μαζικών δεδομένων (big data), της τεχνολογίας δεδομένων και εξόρυξης κειμένων (text mining), η FOODAKAI επιτρέπει σε εταιρίες τροφίμων να έχουν πρόσβαση σε παγκόσμια δεδομένα ασφάλειας τροφίμων

A food chronicle

Η ιδέα πίσω από το A Food Chronicle είναι βασισμένη στον εξατομικευμένο βιωματικό γαστρονομικό τουρισμό.

Mermix

Αντλώντας έμπνευση από το μοντέλο ανταλλακτικής οικονομίας, η mermix αποτελεί την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής αγροτικών μηχανημάτων.

Local Panda

H Local Panda παρέχει συνδρομητικές υπηρεσίες ταξιδιού στην Αθήνα – οι επισκέπτες λαμβάνουν tips και συμβουλές από τοπικούς ξεναγούς μέσω δημοφιλών εφαρμογών μηνυμάτων.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
epixeiro.gr