Ultrabooks και Tablets: «Kυνηγώντας» την επιχειρηµατική εξέλιξη

    Από: Startup Team

Πηγή: www.netweek.gr

Οι φορητές συσκευές, όπως είναι τα tablets και τα Ultrabooks, καθιερώνονται όλο και περισσότερο στην εταιρική καθημερινότητα, προσφέροντας χαρακτηριστικά που διευκολύνουν την επιχειρηματική τους χρήση.

Αν και τα χαρακτηριστικά των φορητών συσκευών που κυρίως προβάλλονται στις διαφημίσεις τους έχουν να κάνουν κυρίως με αυτά που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, τόσο τα tablets όσο και τα Ultrabooks διαθέτουν λειτουργίες που κάνουν πιο αποδοτική την εργασία στο γραφείο. Γι’ αυτό το λόγο οι Διευθυντές Πληροφορικής έχουν αρχίσει να τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, στο πλαίσιο του πλάνου BYOD της εταιρείας τους.

Tα tablets χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι πολλές εταιρείες έχουν εξοπλίσει τους πωλητές τους με tablets, αποβλέποντας σε μια αύξηση των πωλήσεων τους μέσω αυτών. Ενα βασικό πλεονέκτημα τους είναι ότι φέρνουν το computing σε πολλές τοποθεσίες, εκεί όπου παλιότερα δεν θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει PC ή ακόμα και φορητό υπολογιστή. Eπιτρέπουν, επιπλέον, σε κάθε εργαζόμενο να έχει τον υπολογιστή μαζί του και να αποκτά πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο από παντού.

Σενάρια χρήσης

Τόσο τα ultrabooks όσο και τα tablets διαφοροποιούνται σε αρκετά σημεία, τα οποία σχετίζονται τόσο με τον κατασκευαστικό τους τύπο, όσο και με το μέγεθος και την ισχύ τους. Επιπλέον, δεν είναι όλες οι φορητές συσκευές κατάλληλες για χρήση σε μια επιχείρηση. Κάποια μοντέλα διαθέτουν χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τη χρήση στο περιβάλλον μιας εταιρείας, κάποια άλλα όχι.

Εκτός αυτού, υπάρχουν και τα υβρίδια, τα οποία μπορούν να παίξουν το ρόλο τόσο ενός Ultrabook, όσο και ενός Tablet. Αυτά, εκτός από ελαφριά, επίπεδα και με μικρή κατανάλωση ενέργειας, προσφέρουν μια νέα εμπειρία χρήσης, επιτρέποντας στον κάτοχο τους να τα χρησιμοποιεί διαφορετικά, ανάλογα με την περίσταση. 

Tα υβρίδια, που συνδυάζουν τις δυνατότητες ενός λεπτού φορητού notebook με μια οθόνη αφής, υλοποιούνται σε διάφορους κατασκευαστικούς τύπους, από Ultrabooks με περιστρεφόμενη οθόνη έως Ultrabooks με αφαιρούμενη οθόνη την οποία μπορεί κανείς να την αποσπάσει και να τη χρησιμοποιήσει ως tablet. Καθώς αυτές οι συσκευές γεφυρώνουν τα παραδοσιακά PCs με τις φορητές συσκευές, μπορούν να απλοποιήσουν τη διαδικασία προμήθειας για εκείνους τους οργανισμούς, που δεν μπορούν να αποφασίσουν αν πρέπει να επενδύσουν σε notebooks ή tablets.

Tα υβριδικά Ultrabooks και κυρίως τα tablets περιλαμβάνουν λειτουργίες που υποστηρίζουν εντόνως τα επιχειρηματικά μοντέλα, ειδικά στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι χρειάζεται να έχουν συνεχώς τους υπολογιστές μαζί τους. Μπορούν, δε, να γίνουν πολύ χρήσιμα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Εμπορικοί αντιπρόσωποι/Πωλητές: με τόσες συναντήσεις που κάνουν καθημερινά με τους πελάτες, δεν υπάρχει σχεδόν χρόνος γι’ αυτήν την κατηγορία εργαζομένων να χρησιμοποιούν ένα σταθερό υπολογιστή στο γραφείο τους. Κατά την επιλογή μιας κατηγορίας συσκευών γι’ αυτήν την κατηγορία, η μεγάλη αυτονομία της μπαταρίας, η ταχύτατη συνδεσιμότητα και η ασφάλεια αποτελούν κρίσιμους παράγοντες.
Tηλεργασία. Κάποιοι εργαζόμενοι δουλεύουν συνήθως από διαφορετικές τοποθεσίες και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Οποτε και όπου εργάζονται, χρειάζονται μια συσκευή που να είναι αξιόπιστη, ανθεκτική και ελαφριά, με μεγάλη αυτονομία της μπαταρίας και επαρκή υπολογιστική ισχύ.
Τεχνικοί εγκατάστασης. To να εργάζεται κανείς εκτός εταιρείας, μακριά από παροχές ρεύματος, την άνεση ενός γραφείου και τη σύνδεση στο δίκτυο LAN, δημιουργεί την ανάγκη για πρόσβαση στις εταιρικές εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο, μέσα από μια αξιόπιστη συσκευή, η οποία μεταφέρεται εύκολα.

Οι προκλήσεις για το ΙΤ

Oι χρήστες έχουν γίνει πιο απαιτητικοί σήμερα από το IT, επιζητώντας λειτουργίες όπως είναι η καινοτομία, η φυσική αλληλεπίδραση, η προσωποποιημένη εμπειρία και η αυτονόητη αύξηση της παραγωγικότητας από τις συσκευές που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους. Αν και η εφαρμογή ενός προγράμματος BYOD μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των εργαζομένων, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο IT, το οποίο χρειάζεται συσκευές που να παρέχουν ασφάλεια και αυτόματη διαχειρισιμότητα, συμβατότητα και ευελιξία.

Και το  να μπορέσει κανείς να συνδυάσει τις ανάγκες των χρηστών με αυτές της Διεύθυνσης Πληροφορικής αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Για να μπορέσει κανείς να αντεπεξέλθει σε αυτήν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν κάνουν όλες οι φορητές συσκευές για εταιρική χρήση, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν ζητήματα ασφάλειας και ενσωμάτωσης στην υποδομή ΙΤ της εκάστοτε εταιρείας.

Θα πρέπει, λοιπόν, οι φορητές συσκευές που προορίζονται και για χρήση σε ένα εταιρικό περιβάλλον να διαθέτουν λειτουργίες που θα υποστηρίζουν αυτή τη χρήση τους, ειδικά σε καταστάσεις όπου οι εργαζόμενοι χρειάζονται να τις έχουν μαζί τους, όπου και αν πάνε. Σε αυτές τις λειτουργίες περιλαμβάνεται η αντοχή και ανθεκτικότητά τους, η ασφάλεια και η ευκολία διαχείρισης τους, η μεγάλη ταχύτητα σύνδεσης με το Internet και η συνδεσιμότητα WLAN.

Διαβάστε περισσότερα εδώ