5+1 Συμβουλές από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του κόσμου

    Από: Startup Team

Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο παρουσιάστηκε στο περιοδικό της Regus, το οποίο περιέχει 5 πολύ σημαντικές συμβουλές για την επιχείρηση σας από τους πιο διάσημους και επιτυχημένους επιχειρηματίες του κόσμου. Η επιλογή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς, πως από το 1989, που ιδρύθηκε η Regus, εξυπηρετεί  περισσότερες από 100 χώρες, βρίσκεται στην κορυφή του κλάδου παροχής έτοιμων χώρων εργασίας και μέσα στο 2018 θα εγκαινιάσει νέο co-working χώρο στην Αθήνα.

1) Εμπιστευθείτε τους άλλους

“Καθώς κοιτάμε μπροστά στον επόμενο αιώνα, οι ηγέτες θα είναι εκείνοι που ενδυναμώνουν τους άλλους”.

Bill Gates, Microsoft


Ο Bill Gates ήταν 20 όταν ξεκίνησε η Microsoft. Από τον Σεπτέμβρη του 2017, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η προσέγγισή του στην ηγεσία επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των άλλων γύρω του. Αυτό μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το να έχετε όλες τις απαντήσεις ή απλά να κάνετε καλή δουλειά μόνοι σας. Το να παρέχετε στα μέλη της ομάδας σας την ελευθερία να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, να αξιοποιούν τις δικές τους ικανότητες και να επιτυγχάνουν τους δικούς τους στόχους, μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μακροπρόθεσμα.

2) Να είστε ανθεκτικοί

«Μερικές φορές η ζωή σας χτυπάει στο κεφάλι με ένα τούβλο. Μην χάσετε την πίστη. “

Steve Jobs, Apple

 

Ο αείμνηστος Steve Jobs ήταν μόλις 21 ετών όταν ίδρυσε την Apple. Αν και απολύθηκε εννέα χρόνια αργότερα, επέστρεψε και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως. Αυτό το απόσπασμα από την ομιλία του στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου του 2005, αντικατοπτρίζει την εργασιακή του ηθική, η οποία ήταν η επιμονή και ανθεκτικότητα στο να συνεχίσει να καινοτομεί και να παραμείνει αφοσιωμένος στους στόχους του.

3) Δημιουργήστε μια ισχυρή ομάδα

“Δεν έχει σημασία πόσο υπέροχο είναι το αρχικό προϊόν ή η ιδέα σας, αν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια μεγάλη επιχείρηση, τότε το προϊόν σας δεν θα διαρκέσει”.

Brian Chesky, Airbnb

 

Ο Brian Chesky εγκαινίασε την Airbnb όταν ήταν 27 ετών.  Πήρε προσωπικά συνέντευξη από τους πρώτους 300 υπαλλήλους της εταιρείας. Αισθάνεται με πάθος ότι η δημιουργία ομάδας και η οικοδόμηση μιας ισχυρής εταιρικής κουλτούρας είναι εξίσου σημαντικά με τη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος. Αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος και επένδυση, θα αποπληρωθεί μακροπρόθεσμα.

4) Δημιουργήστε ανατροφοδότηση

Σκεφτείτε συνεχώς πώς θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερα τα πράγματα και ρωτήστε τον εαυτό σας.”

Elon Musk, SpaceX / Tesla

 

Ο Elon Musk ξεκίνησε την πρώτη του εταιρεία λογισμικού δικτύου στα 24 χρόνια του. Η αξία της εταιρείας πυραύλων SpaceX εκτιμάται σήμερα σε περισσότερα από 20 δις δολάρια. Οι συμβουλές του είναι να δώσουμε ένα παράδειγμα ειλικρινούς και συχνής ανατροφοδότησης ως αποτελεσματικό τρόπο αποφυγής λαθών, συνεχώς βελτιώνοντας και ανακαλύπτοντας νέες ευκαιρίες.

5) Ρισκάρετε

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν αναλαμβάνει κανέναν κίνδυνο … Σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα, η μόνη στρατηγική που εγγυάται την αποτυχία δεν αναλαμβάνει κινδύνους”.

Mark Zuckerberg, Facebook

 

Ο Mark Zuckerberg ξεκίνησε το Facebook από το δωμάτιό του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όταν ήταν 19 χρονών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook δήλωσε σε συνέντευξή του πέρυσι ότι, για οποιαδήποτε απόφαση, θα υπάρχει πάντα η επιτυχία και η αποτυχία. Όμως, μακροπρόθεσμα, αν μια εταιρεία είναι στάσιμη, είναι εγγυημένο ότι θα αποτύχει και δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε αυτό είναι να αναλάβετε ρίσκα.

Με αφορμή τα παραπάνω η Κατερίνα Μάνου, Γενική Διευθύντρια της Regus για την Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρο θέλησε να θυμίσει τα λόγια του Ben Silbermann, Συνιδρυτή και CEO της Pinterest, ο οποίος είχε πει:  “ Μη δέχεστε πολλές συμβουλές. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πολλές συμβουλές να δώσουν ….. γενικεύουν όσα έχουν κάνει και έχουν πει και τα ονοματίζουν στρατηγική που οδήγησε στην επιτυχία” .

Γιατί σε τελική ανάλυση … “Υπάρχουν πολλές στρατηγικές και συμβουλές εκεί έξω από εκείνους που έχουν πετύχει, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν χρήσιμη καθοδήγηση και έμπνευση, αλλά τελικά, το δικό σας μονοπάτι στην επιτυχία δεν θα είναι κανενός άλλου, παρά μόνο δικό σας.