Το MBA ένας από τους πιο περιζήτητους τίτλους σπουδών παγκοσμίως

    Από: Startup Team

Πηγή: edujob.gr

Σε μια περίοδο, όπως η τρέχουσα, όπου οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι περιορισμένες, η απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος είναι αυτό που θα εξασφαλίσει την είσοδο στην αγορά εργασίας. Εξαιτίας της πολύ μεγάλης προσφοράς εργαζομένων, οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις τους, ζητώντας άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις. Το γεγονός αυτό έχει αναγάγει τις μεταπτυχιακές σπουδές σε απαραίτητο προσόν, με το MBA να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο περιζήτητων τίτλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Graduate Management Admission Council, υπολογίζεται πως πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα διεθνώς αποκτούν κάθε χρόνο MBA. Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τις αιτήσεις υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για την εξασφάλιση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος. Σύμφωνα με στοιχεία του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Equal Society, οι μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, με το ποσοστό των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση σε εν λόγω προγράμματα να ανέρχεται σε 67%. Άλλοι τομείς μεταπτυχιακών σπουδών με ζήτηση είναι τα χρηματοοικονομικά, οι κοινωνικές επιστήμες και η ψυχολογία.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η ποσοστιαία αύξηση των θέσεων εργασίας για τους κατόχους τίτλου MBA τα τελευταία δύο χρόνια. Η ζήτηση για κατόχους MBA παρουσιάζει μεγάλη αύξηση όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως είναι η Μέση Ανατολή, η Ασία και η Λατινική Αμερική αλλά και στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Επιπλέον, οι κάτοχοι MBA είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι πως στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ και στον Καναδά οι θέσεις εργασίας για τους κατόχους του εν λόγω τίτλου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 22% για το 2011-2012 και κατά 14,5% περίπου για το 2012-2013.

Διαβάστε περισσότερα εδώ