Υψηλή επιχειρηματικότητα αλλά μικρή αποδοτικότητα στην Ελλάδα

    Από: Startup Team

Πηγή: www.eea.gr

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων στην ΕΕ!

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, εκφραζόμενη εμμέσως και με το ποσοστό αυτοαπασχόλησης  βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της ΕΕ με υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον  μ.ο. ως ποσοστό του ενεργού πληθυσμού τα ΕΕ. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το 2012.

Σύμφωνα με αυτά, το 32% των απασχολουμένων στη χώρα μας αυτοαπασχολούνται, έναντι 15,1% στην Ευρωζώνη και 15,2% στην ΕΕ.

Στην έρευνα δεν αναφέρονται οι λόγοι της προσφυγής στην αυταπασχόληση παρότι για τη χώρα μας είναι γνωστό ότι ο κυριότερος λόγος είναι η ανεργία και η αναζήτηση ενός, έστω μικρού, εισοδήματος. Επί πλέον η μικρή παραγωγικότητα της εργασίας κάνει ευκολότερη την επιβίωση μικρών επιχειρήσεων δεδομένου ότι στην αυτοαπασχόληση αυτή αναπληρώνεται με ένταση και επιμήκυνση της εργασίας η οποία σε πολλούς κλάδους όπως, εστιάτορες, αρτοποιοί, βενζινοπώλες, ζαχαροπλάστες κ.α. οι ώρες εργασίας είναι ακόμη και υπερδιπλάσιες από το συμβατικό ωράριο των εργαζομένων. Η μικρή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων καλύπτεται από τον μεγαλύτερο χρόνο εργασίας.

Μετά την Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων καταγράφεται στην Ιταλία (23,4%), στην Πορτογαλία (21%) και στη Ρουμανία (20%) και τα χαμηλότερα στην Εσθονία (8,3%), στο Λουξεμβούργο (8,4%) και στη Δανία (9%).

Διαβάστε περισσότερα εδώ