Τη χαμηλότερη επίδοση, πανευρωπαϊκά, στην πρόθεση αγορών έχει η Ελλάδα

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Αναιμικές παραμένουν οι προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών για αγορές, με την Ελλάδα να εμφανίζει, το Δεκέμβριο του 2017, το χαμηλότερο δείκτη στην Ευρώπη στην πρόθεση αγορών. Ο σχετικός δείκτης στη χώρα μας, βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στις -22,6 μονάδες, επίδοση που είναι μεν η χειρότερη στην Ευρώπη, ωστόσο, είναι καλύτερη κατά 13,5 μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα (σ.σ. το Δεκέμβριο του 2016).

Οι αρνητικές τιμές που κατέγραψε σε όλους τους δείκτες η Ελλάδα στο τέλος του 2017, μία χώρα που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι οικονομικές προσδοκίες στην Ελλάδα άγγιξαν τις -12,3 μονάδες το Δεκέμβρη του 2017, μία καθαρή αύξηση 21,5 μονάδων σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2016. Οι Έλληνες, επομένως, έχουν θετικότερες προσδοκίες για τη χώρα τους απ’ ό,τι για παράδειγμα, οι Ιταλοί, οι Βρετανοί ή οι Ρουμάνοι”, αναφέρει σχετική μελέτη της GfK (Έρευνα για το Καταναλωτικό Κλίμα στην Ευρώπη το 4ο τρίμηνο του 2017).

Σύμφωνα με όσα δείχνει η μελέτη, οι εισοδηματικές προσδοκίες στην Ελλάδα ήταν, επίσης, σημαντικά υψηλότερες απ’ ό,τι το περασμένο έτος. Ο δείκτης βελτιώθηκε κατά 18,4 μονάδες σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2016, αγγίζοντας τις -21,7 μονάδες το Δεκέμβρη του 2017. Ωστόσο, όσον αφορά στις εισοδηματικές προσδοκίες, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη.

Συνολικά, η GfK διαπιστώνει ότι, στο τέλος του 2017, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να αυξάνεται στην Ευρώπη, φτάνοντας τις 21,1 μονάδες. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί εδώ και 10 χρόνια, ενώ στο τέλος του 3ου τριμήνου, η τιμή βρισκόταν στις 20,9 μονάδες. Η GfK προβλέπει αύξηση στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 1,5 σε 2%.

Ανοδική τροχιά

Η εταιρεία διαπιστώνει ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θεωρούν ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Ο δείκτης των οικονομικών προσδοκιών για το Δεκέμβρη του 2017 αυξήθηκε στις 17 μονάδες κατά μέσο όρο για όλες τις χώρες της Ε.Ε., 5 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το Σεπτέμβρη. Στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αυστρία, ο εν λόγω δείκτης σημείωσε σημαντική αύξηση. Στη Ρουμανία, από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασε κατακόρυφη πτώση σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, εξαιτίας της τρέχουσας κυβερνητικής κρίσης που κυριαρχεί στη χώρα.

 

Οι θετικές αυτές εκτιμήσεις αναφορικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών συμβαδίζουν με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται αύξηση 2,3% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των χωρών της Ε.Ε.

Οι εισοδηματικές προσδοκίες στην Ευρώπη είχαν μικρή αύξηση κατά μέσο όρο, από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη 2017, αγγίζοντας τις 15 μονάδες. Οι εισοδηματικές προσδοκίες εμφάνισαν την υψηλότερη αύξηση στην Αυστρία και τη Σλοβενία, ενώ η Ρουμανία παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες σε αυτόν τον τομέα. Η πρόθεση αγορών βελτιώθηκε κατά μία μονάδα σε σχέση με το Σεπτέμβρη, κλείνοντας στις 21 μονάδες το Δεκέμβρη. H Πολωνία και η Αυστρία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο δείκτη αυτό.

“Βάσει όλων των παραγόντων, η GfK προβλέπει για το 2018 αύξηση στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 1,5% σε 2%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επομένως θα συνεχίσει να στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση”, αναφέρει η έρευνα.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr