Την πρώτη μείωση πωλήσεων “είδε” η αγορά smartphone το τελευταίο τρίμηνο του 2017

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Το πρώτο αρνητικό πρόσημο, εδώ και περίπου 14 χρόνια, “είδε” η παγκόσμια αγορά smartphone το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Το εξεταζόμενο διάστημα, οι πωλήσεις “έξυπνων” κινητών, διεθνώς, μειώθηκαν κατά 5,6% σε όγκο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από το 2004 (σ.σ. από τότε που η εταιρεία ερευνών Gartner, από την οποία προέρχονται τα σχετικά στοιχεία, παρακολουθεί την αγορά).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά 407,8 εκατ. smartphones, από 432,1 εκατ. συσκευές την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο δύο από τους πέντε κορυφαίους – από πλευράς πωλήσεων – κατασκευαστές του κόσμου, η Huawei και η Xiaomi, κατάφεραν να εμφανίσουν ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο του έτους. “Δύο κύριοι παράγοντες οδήγησαν στην πτώση τις πωλήσεις κατά το 4ο τρίμηνο του 2017: οι αναβαθμίσεις από τα απλά κινητά τηλέφωνα σε smartphones έχουν επιβραδυνθεί και ταυτόχρονα, οι χρήστες smartphone επιλέγουν ακριβά και προηγμένα μοντέλα, τα οποία διατηρούν”, αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner.

 

 

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η Samsung διατήρησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphone το 4ο τρίμηνο του 2017, με τις πωλήσεις, ωστόσο, να μειώνονται κατά 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πάντως, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, παρά την επιβράδυνση στις πωλήσεις των Samsung Galaxy S8 και S8 +, η συνολική επιτυχία αυτών των μοντέλων βοήθησε τη Samsung να βελτιώσει τη συνολική μέση τιμή πώλησης.

Στο μεταξύ, ενώ το μερίδιο αγοράς της Apple σταθεροποιήθηκε το 4ο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2016, οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν κατά 5%.

Το 4ο τρίμηνο του 2017 οι Huawei και Xiaomi ήταν οι μοναδικοί κατασκευαστές smartphone, που πέτυχαν ετήσια αύξηση πωλήσεων, κατά 7,6% και 79% αντίστοιχα, καταφέρνοντας, ταυτόχρονα, να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς.

Θετικό το 2017

Συνολικά, σε ετήσια βάση, η παγκόσμια αγορά smartphone κατάφερε να καταγράψει θετικό πρόσημο το 2017, με τις πωλήσεις να αυξάνονται από 1,496 δις συσκευές το 2016 σε 1,536 δις τεμάχια πέρσι, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,7%.

Οι αναλυτές παρατηρούν ότι το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των Κινέζων κατασκευαστών στην πρώτη πεντάδα αυξήθηκε κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το μερίδιο αγοράς των δύο πρώτων, της Samsung και της Apple, παρέμεινε αμετάβλητο.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους κατασκευαστές και σε επίπεδο έτους, η Samsung διατήρησε το 2017 τα ηνία της παγκόσμιας αγοράς, με την Apple στη δεύτερη θέση, τη Huawei στην τρίτη και τις OPPO και Vivo να συμπληρώνουν το “top 5” των κατασκευαστών με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως το 2017.

Λειτουργικά συστήματα

Στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων για smartphone (OS), το Android της Google επέκτεινε το προβάδισμά του, συγκεντρώνοντας το 86% της συνολικής αγοράς το 2017. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 1,1 εκατοστιαίες μονάδες απ’ ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr