Startup Live Athens #3- “Sustainable Entrepreneurship”

    Από: Startup Team

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές το βράδυ το τρίτο Startup Live Athens με θέμα τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Οκτώ ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους στην κριτική επιτροπή, έπειτα απο δύο μέρες όπου δούλεψαν εντατικά πάνω σε αυτές με τη συμβολή των μεντόρων.  Οι ιδέες που αναπτύχθηκαν και παρουσιάστηκαν προέρχονταν από τους χώρους της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα Appliversity, η οποία συνδέει υποψηφίους προγραμμάτων κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ απο όλον τον κόσμο, με μέντορες, δηλαδή άτομα τα οποία έχουν ένα παρόμοιο προφίλ και έχουν περάσει την ίδια διαδικασία, με σκοπό να λάβουν υποστήριξη και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας και εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια της επιλογής τους, με άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση αλλά και πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις υπάρχουσες ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Δεύτερο βραβείο έλαβε η ομάδα Simple Apps, η οποία προτείνει εφαρμογές για τις κινητές συσκευές, οι οποίες θα βοηθήσουν το χρήστη να δημιουργήσει εξατομικευμένες εμπειρίες στα ταξίδια του! Το τρίτο βραβείο έλαβε η ομάδα Foodle, που έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει εύκολες συνταγές που περιέχουν αποκλειστικά τα υλικά που επιλέγει, μια λύση για όσους αντιμετωπίζουν συχνά ένα μισοάδειο ψυγείο, αλλά και για ανερχόμενους σεφ που επιθυμούν ένα χώρο να προβάλλουν τη δουλειά τους.

Μια ακόμη ομάδα βραβεύτηκε, με το ειδικό βραβείο ‘’Λίλιαν Βουδούρη’’ για τον τομέα του πολιτισμού,  με το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ. Η ομάδα ονομάζεται LocArt και προτείνει τη δημιουργία χώρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίζει την τοπική παράδοση μέσα απο εργαστήρια, τοπικές παραδοσιακές συνταγές και εκθέσεις, προκειμένου να αναβιώσουν και να ενδυναμωθούν οι τοπικές κοινότητες, αλλά και να διαδοθεί ο ελληνικός πολιτισμός μέσα απο ποιοτικές εμπειρίες. Την ομάδα συνεχάρη και προσωπικά και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, κ. Παλαιοκρασάς, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή λήξης του τριημέρου.

Μια ακόμη σημαντική στιγμή στο κλείσιμο του Startup Live Athens #3, ήταν και η σύνδεση με την εκπρόσωπο της Ashoka, κυρία Αφροδίτη Μπουικίδη απο την Ουάσινγκτον. Η κ. Μπουικίδη ανακοίνωσε την πρόθεση έλευσης της Ashoka στην Ελλάδα, ένα πρότζεκτ του οποίου ηγείται η ίδια. Η Ashoka αποτελεί το μεγαλύτερο οργανισμό στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ανά τον κόσμο, με σκοπό την ενδυνάμωση ατόμων που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την αλλαγή μέσα απο τη δουλειά τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για ολόκληρες κοινότητες αλλά και χώρες!

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου είχαμε και την ανακοίνωση ακόμη δύο πρωτοβουλιών που έρχονται να ενισχύσουν νέες προσπάθειες και άτομα με δυνατότητες, την έλευση του δικτύου Sandbox στην Αθήνα, αλλά και το διαγωνισμό “Future Scope”. Το Sandbox αποτελεί μία κοινότητα νέων ατόμων με επιχειρηματικό πνεύμα που επιθυμούν να φέρουν θετική αλλαγή στον κόσμο και η οποία τα υποστηρίζει στο να μεγιστοποιούν το θετικό τους αντίκτυπο. Ο επιχειρηματικός διαγωνισμός “Future Scope”έχει σκοπό να αναδείξει τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού της τεχνολογίας και της υγείας.

Η φιλοσοφία όλης της διοργάνωσης στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες και ήταν μεγάλη τιμή μας που φιλοξενήσαμε τις ανακοινώσεις αυτών των νέων μέσα απο το event μας. Τόσο η κοινωνική επιχειρηματικότητα, που ήταν το περσυνό μας θέμα και βάση για τη φετινή διοργάνωση, όσο και η δημιουργία κοινοτήτων που συνδέουν άτομα και προάγουν τη συνεργασία και τη συνέργεια, αποτελούν πυρήνα της προσπάθειάς μας.

Οι υπόλοιπες ιδέες που παρουσιάστηκαν ήταν το athensagora, μια κοινότητα πολιτιστικής δημιουργίας και συνεργασίας μέσα απο διοργανώσεις σε διάφορες πόλεις και τοποθεσίες, το Wunderheft, μια εφαρμογή που υποστηρίζει την εκμάθηση ξένων γλωσσών προσφέροντας εξατομικευμένες επιλογές για την εκμάθηση ξένων λέξεων, η πλατφόρμα people & ideas, που πέρα απο τη δημοσίευση εκλαϊκευμένων επιστημονικών κειμένων, προτείνει τη δημιουργία εφαρμογών για εκπαιδευτικούς οργανισμούς και μέσα και το You Curate, που κάνει τον επισκέπτη μουσείου επιμελητή έκθεσης, δίνοντάς του τη δυνατότητα να φτιάξει το δικό του ντοκυμαντέρ απο την επίσκεψή του στο μουσείο.

Η πρόοδος που εμφάνισαν οι ομάδες απο την παρουσίαση της Παρασκευής, όπου και σχηματίστηκαν οι ομάδες, μέχρι και την τελική παρουσίαση της Κυριακής ήταν εντυπωσιακή και όλη η οργανωτική επιτροπή, όσο και οι μέντορες και κριτές ελπίζουμε το τριήμερο αυτό να αποτελέσει σημαντική βάση για να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά!