Ωφέλιμη για την κοινωνία η Τεχνητή Νοημοσύνη εκτιμά το 85%

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Θετική άποψη για μία από τις αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες, αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence -AI), εκφράζουν πολίτες και επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο προβληματισμός για τη νεόκοπη τεχνολογία σαφέστατα και εξακολουθεί να υφίσταται και συνδέεται, κυρίως, με τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην αγορά εργασίας και τις επιπτώσεις της στην κοινωνική συνοχή.

 

Σε γενικές γραμμές, η Τεχνητή Νοημοσύνη ορίζεται ως τεχνολογία που μιμείται την ανθρώπινη νοημοσύνη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πολίτες και εταιρείες εκτιμούν ότι η ΑΙ – κατά κύριο λόγο – προσφέρει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Η επικρατούσα άποψη είναι συντριπτικά θετική, με το 85% να δηλώνει ότι η AI είναι ωφέλιμη για την κοινωνία, ενώ λιγότερο από το 2% σημειώνει ότι νιώθει “ιδιαίτερη ανησυχία” για το γεγονός ότι θα πλήξει την επιχειρηματική του επιτυχία.

Σύμφωνα με την έκθεση BrAInstorm, που δημοσίευσε η Burson Cohn & Wolfe (BCW), η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως πολλές νέες τεχνολογίες, θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ο υπολογισμός του συνολικού αποτελέσματος είναι συγκεχυμένος: το 34% θεωρεί ότι θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι θα εξαλείψει, ενώ το 40% υποστηρίζει το αντίθετο.

Προμηθευτές

Η έκθεση BrAInstorm καταγράφει τις απόψεις τριών ομάδων βασικών διαμορφωτών της κοινής γνώμης: επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη, προμηθευτές τεχνολογίας ΑΙ και φορείς χάραξης πολιτικής. Σχεδόν το 60% των προμηθευτών τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης πιστεύει ότι οι τελικοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το κύριο εύρημα της έκθεσης είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση ενδέχεται να μην είναι τόσο ανησυχητικές, όσο πολλοί φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι. Εντούτοις, το 43% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη ως ριψοκίνδυνη, με δεδομένο το ευρύ φάσμα των πιθανών αβεβαιοτήτων.

Περί ρύθμισης

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι φορείς χάραξης πολιτικής γενικά προβλέπουν τη θέσπιση πρόσθετων ρυθμιστικών κανονισμών σε αυτό το νέο τεχνολογικό πεδίο. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής διαφορά στις απόψεις τους: οι φορείς χάραξης πολιτικής (σε ποσοστό 54%) είναι περισσότερο πιθανό να ζητήσουν περισσότερους ρυθμιστικούς κανονισμούς σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις (30%). Σε όλες τις ομάδες, ο τομέας πολιτικής προτεραιότητας είναι το αστικό δίκαιο και η δικαιοσύνη, με την υγειονομική περίθαλψη να ακολουθεί.

Θυμίζουμε ότι η Ε.Ε. δημιούργησε μία ομάδα εμπειρογνωμόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αναμένεται να ανακοινώσει τη στρατηγική για την ΑΙ τον Απρίλιο, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε έκθεση για αυτό το θέμα τον Ιανουάριο του 2017.

Η έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη online και μέσω τηλεφώνου στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2018 με τη συμμετοχή 188 βασικών ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ανώτερα στελέχη και εξειδικευμένοι επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, εμπειρογνώμονες πολιτικής από σχετικές ομάδες εργασίας της Ε.Ε., εκπρόσωποι κυβερνήσεων και διευθύνοντες σύμβουλοι από κορυφαίες νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr