Πώς ο Warren Buffett επενδύει στο χρηματιστήριο και βγαίνει πάντα κερδισμένος

    Από: Startup Team
πηγή: gr.askmen.com

Ο Warren Buffett και ο Charlie Munger ξεκίνησαν την ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway το Σάββατο με δύο δρώμενα. Πρώτον, προβλήθηκε ένα βίντεο του Munger, ο οποίος προσπαθούσε με μανία να ανοίξει μία συσκευασία από παστέλι. Όταν το βίντεο τελείωσε και οι δύο τους ανέβηκαν στη σκηνή μπροστά σε ένα πλήθος 20.000 θεατών στη Νεμπράσκα, υπήρχε ένα παστέλι που περίμενε τον 94χρονο Munger.

Καθώς ο Munger απομακρυνόταν ανοίγοντας ένα κουτάκι κόκα κόλα, ο Buffett ξεκίνησε να λέει μία δοκιμασμένη στο χρόνο, επενδυτική ιστορία. Κρατούσε μία εφημερίδα των New York Times από το 1942, όταν το αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ακόμη ασαφές. Ήταν τότε που ο θρυλικός επενδυτής αγόρασε για πρώτη φορά στη ζωή του μετοχές, επιλέγοντας μερικές από τις μετοχές μια εταιρείας που λεγόταν Cities Service. Αργότερα, η μετοχή υποχώρησε κατά περίπου το ένα τρίτο της αξίας της, προτού ανακάμψει ξανά. Ο Buffett, που πλέον γνωρίζει καλά τη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, πούλησε τις μετοχές του για ένα μικρό κέρδος.

Η ιστορία, βέβαια, έβαζε στο κλίμα το κοινό για τη βασική αρχή του Buffett στις επενδύσεις: τη δύναμη του ανατοκισμού. Αν είχε επενδύσει τα $114 που ξόδεψε στις μετοχές της Cities Service στον S&P 500 το 1942 και έπειτα δεν έκανε τίποτα, η συμμετοχή του θα άξιζε σήμερα $400.000. Αν κάποιος είχε επενδύσει $10.000 στον S&P, ο Buffett είπε στο κοινό του ότι θα κέρδιζε $51 εκατ..

Μερικές φορές η σύσκεψη των μετόχων της Berkshire μπορεί να βγάλει εντυπωσιακούς τίτλους.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Buffett εξήγησε γιατί άλλαξε πορεία και έγινε μεγαλομέτοχος αεροπορικών εταιρειών όπως οι United, Delta, American και Southwest. Τα σχόλια που έκανε τότε αποτελούν ακόμη οδηγό για τους ταύρους του ενοποιημένου σήμερα κλάδου. Ο κόσμος πάντα περιμένει από τον Buffett μια ένδειξη για το πώς η Berkshire θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα των άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Η συνέχεια στο Forbes.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
gr.askmen.com