My Pharmacy Application

    Από: Startup Team

Παρατηρώντας την καθημερινότητα της οικογένειας μας, αλλά και την καθημερινή ζωή του καταναλωτή (μέσω ερωτηματολογίων), διαπιστώσαμε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα είναι η αναπόφευκτη λήξη των φαρμάκων, αλλά και η δυσκολία στη διαχείρισή τους.

Αναμφισβήτητα, οι περισσότεροι από εμάς αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε ένα-ένα τα φάρμακα που βρίσκονται στο συρτάρι μας, είτε για να βρούμε το συγκεκριμένο φάρμακο που αναζητούμε, είτε για να ελέγξουμε την ημερομηνία λήξης τους. Επίσης, αντιλαμβανόμαστε συχνά, ότι μερικά από τα φάρμακα μας έχουν λήξει, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια αχρησιμοποίητα. Το γεγονός αυτό άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από τα πορίσματα του Υπουργείου Υγείας, από τα όποια προκύπτει ότι 1 δις εκατ. φάρμακα πετιούνται ετησίως στα σκουπίδια. Επιπρόσθετα, μερικές φορές τυχαίνει να γνωρίζουμε ότι μερικά φάρμακα λήγουν στους επόμενους μήνες, αλλά να μην ξέρουμε πως να τα αξιοποιήσουμε, με αποτέλεσμα να καταλήγουν ληγμένα και αχρησιμοποίητα στο συρτάρι μας.

Λαμβάνοντας τα στοιχεία αυτά υπόψη, σκεφτήκαμε ότι ως μια ομάδα νέων ανθρώπων, οφείλουμε να βρούμε μια άμεση και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, καλλιεργώντας παράλληλα στον καταναλωτή κοινωνική συνείδηση.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή;

My Pharmacy Application

Αφού ο καταναλωτής έχει προμηθευτεί τα φάρμακά του, επιλέγει (μέσω αναζήτησης) από μια λίστα με όλα τα φάρμακα, όπως τηρείται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, το συγκεκριμένο φάρμακο που θέλει να καταχωρήσει στην εφαρμογή. Παράλληλα, στην ίδια σελίδα, τοποθετεί την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του. Τέλος, πατώντας το κουμπί “αποθήκευση”, το φάρμακο αυτό καταχωρείται στη λίστα με όλα τα διαθέσιμα φάρμακα (“my stock”) καταταγμένα είτε με βάση την προτεραιότητα λήξης τους είτε με αλφαβητική σειρά, όπου και θα αναγράφεται η ποσότητά τους.  Με αυτόν τον τρόπο, ο καταναλωτής μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί όλα τα φάρμακα που κατέχει, καθώς και να γνωρίζει ποια από αυτά αναμένεται να λήξουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Βασικές λειτουργίες

My Pharmacy Application

  • Ειδοποίηση έγκαιρης κατανάλωσης

Όταν πλησιάζει η λήξη ενός φαρμάκου, το οποίο έχει καταχωρηθεί στην εφαρμογή, ο καταναλωτής θα μπορεί να ειδοποιείται τρεις με πέντε μήνες πριν, για την επικείμενη λήξη του, ώστε να κάνει έγκαιρη κατανάλωση του.

  • My calendar

Τα φάρμακα μετά την καταχώρηση τους περνούν και στο “my calendar”, ανάλογα με τον μήνα που πρόκειται να λήξουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να βρίσκει στο μήνα που αναζητεί τα φάρμακα που πρόκειται να λήξουν.

  • Share my pharmacy

Σε συνεργασία με το tedxathens, και πιο συγκεκριμένα με την ομάδα που ασχολείται με το “human grid”, έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε ένα χάρτη  με όσο το δυνατόν περισσότερους “καρφιτσωμένους” τόπους συλλογής και άμεσης διάθεσης φαρμάκων (όπως φιλανθρωπικά ιδρύματα, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία κλπ). Όταν ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται ότι μερικά φάρμακα πλησιάζουν στη λήξη τους και δεν προλαβαίνει να τα καταναλώσει, έχει τη δυνατότητα μέσω της λειτουργίας “share my pharmacy” να εντοπίζει το κοντινότερο από τα σημεία αυτά για να τα προσφέρει εκεί προς όφελος των ασθενών κοινωνικών ομάδων. Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο συλλογής φαρμάκων λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας με περισσότερους από 15 συμμετέχοντες φορείς.

  • Δυνατότητα Διαγραφής

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα διαγραφής στο χρήστη ενός ή και περισσότερων φάρμακων μαζί είτε επειδή έχουν καταναλωθεί είτε επειδή έχουν εισαχθεί λάθος. Η διαγραφή αυτή γίνεται με δύο διαφορετικές επιλογές στο “my calendar”. (Πατώντας παρατεταμένε πάνω στο φάρμακο μπορούν να διαγραφούν όλα από το ίδιο είδος, και με ένα σύρσιμο στην ποσότητα πάνω τους διαγράφεται ένα ένα)

 

Αξίζει να σημειωθεί το “my pharmacy” είναι ίσως η μοναδική εφαρμογή παγκοσμίως που συνδυάζει την αποδοτικότερη διαχείριση των φαρμάκων με τη λειτουργία ενός δικτύου έγκαιρης διάθεσης τους (το «share my pharmacy») σε ανθρώπους που χρειάζονται φαρμακευτική περίθαλψη.

Περισσότερες πληροφορίες:

My Pharmacy Application

Εδώ μπορείτε να “κατεβάσετε” την εφαρμογή: itunes.apple.com/us/app/my-pharmacy/id663320992?l=el&ls=1&mt=8

Αναλυτικές πληροφορίες για την εφαρμογή  μπορείτε να βρείτε στο site τους:  etek.cgs.gr

Και η σελίδα τους στο facebook: www.facebook.com/pages/ETEK