“Πόλεμο ταλέντων” φοβούνται οι Ευρωπαίοι οικονομικοί διευθυντές

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού φοβίζει, πλέον, τους οικονομικούς διευθυντές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, περισσότερο από άλλους κινδύνους, όπως η μείωση της ζήτησης ή η γεωπολιτική αστάθεια. Οι Chief Financial Officers (CFOs) της Ευρώπης αντιμετωπίζουν την προοπτική μη εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού ως κυρίαρχο κίνδυνο για το μέλλον της εταιρείας τους, περισσότερο από αιτίες, όπως οι οικονομικές προοπτικές της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με την έρευνα “European CFO Survey Spring 2018” της Deloitte, ένας στους τέσσερις οικονομικούς διευθυντές φοβούνται έναν πιθανό “πόλεμο ταλέντων” (talent war).

“Είναι η αγορά εργασίας που κρατά τους CFOs ξύπνιους τα βράδια”,σχολιάζουν οι αναλυτές της έρευνας. Και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στις περισσότερες από τις μισές χώρες, που συμμετείχαν – και ειδικότερα στις 11 από τις 20 – οι οικονομικοί διευθυντές εντόπισαν την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ως έναν από τους τρεις σημαντικότερους κινδύνους για την επιχείρησή τους. Να σημειωθεί ότι άλλοι παράγοντες, όπως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία δεν θεωρούνται, επί του παρόντος, από τους CFOs ως ιδιαίτερα κρίσιμοι για την επιχείρησή τους.

Όπως διαπιστώνει η μελέτη, στην οποία παρουσιάζονται οι απόψεις 1.652 CFOs σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, υπό αυτά τα δεδομένα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν έντονο ανταγωνισμό στην προσέλκυση ταλέντων. Ειδικά υπό το σκεπτικό ότι ήδη ένας στους τέσσερις CFOs στην Ευρώπη δηλώνει πως θα κάνει προσλήψεις τους επόμενους 12 μήνες, η κινητικότητα για την εξεύρεση του κατάλληλου δυναμικού εξελίσσεται όντως σε “πόλεμο ταλέντων” στην Ευρώπη.

 

Πρόθεση προσλήψεων
Συνολικά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το κλίμα μεταξύ των οικονομικών στελεχών των επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι θετικό. Οι CFOs παραμένουν αρκετά σίγουροι για το μέλλον και δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν τόσο σε φυσικό, όσο και σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Σύμφωνα με την έρευνα, το 32% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις τους επόμενους 12 μήνες, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις προθέσεις προσλήψεων να είναι υψηλότερες απ’ ό,τι στην προηγούμενη έρευνα.

Στο μεταξύ, η έρευνα αποτυπώνει και τις “κυβερνο-φοβίες” των οικονομικών διευθυντών ανά την Ευρώπη. Τα στελέχη θεωρούν μια σημαντική επίθεση στον κυβερνοχώρο ως πιθανό γεγονός, αλλά η πλειοψηφία αναμένει ότι θα έχει μόνο χαμηλό έως μέτριο αντίκτυπο στην επιχείρηση τους, αν και οι απόψεις ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων κλάδων της οικονομίας.

Η έρευνα
Η έρευνα European CFO Survey Spring 2018 αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας σειράς μελετών, που συγκρίνουν τις τρέχουσες και μελλοντικές προθέσεις και απόψεις των οικονομικών διευθυντών. Τα ευρήματα προέρχονται από σχεδόν 1.652 CFO, που εδρεύουν σε 20 ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr