Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

    Από: Startup Team

Πηγή: www.advertising.gr

Στοιχεία για τις ΞΑΕ που εισέρευσαν στην Ελλάδα το 2012, παρουσιάστηκαν από τη UNCTAD και το DEREE, σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στην Πλάκα.

Υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2011, αλλά και πάλι πολύ χαμηλές (μόλις 2,945 δισεκατομμύρια δολάρια) ήταν οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) που εισέρευσαν στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της  United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) που παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με το DEREE – The American College of Greece, σε συνέντευξη Τύπου στην Πλάκα. 

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που παρουσίασε η Δρ. Μαρίνα Παπαναστασίου, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά από άλλες χώρες που τελούν υπό καθεστώς μνημονίου, αλλά ακόμα και του μέσου όρου των αναπτυσσόμενων (και όχι ανεπτυγμένων) χωρών.

Τα στοιχεία επίσης έδειξαν τη δραματική μείωση των ΞΑΕ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, γεγονός που προβληματίζει για το μέλλον της περιοχής και όχι μόνο των «μνημονιακών» χωρών.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος έκανε δύο σημαντικές επισημάνσεις: 

Α. Οτι η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη να είναι προσεκτική στην επιλογή επενδύσεων ούτως ώστε οι επενδύσεις να εξυπηρετούν το όραμα της χώρας σαν μαγνήτη για επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά πως με την ανεργία στο 27%, οφείλουμε να καλωσορίζουμε οποιαδήποτε επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας και τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και την εργατική νομοθεσία της χώρας.

Β. Οτι η ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι το κράτος είναι ο καταλληλότερος οδηγός για την οικονομία προς το μέλλον. Το κράτος, από την πλευρά του, οφείλει να εκπληρώνει σωστά το ρυθμιστικό του ρόλο, να εφαρμόζει τους νόμους και να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Είπε δε ότι αν όλα πάνε καλά, οι ΞΑΕ μπορεί να τριπλασιαστούν στα επόμενα 7 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ