Πώς να χειριστείτε σωστά τα λάθη σας

    Από: Startup Team

Πηγή: www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν αλάθητοι άνθρωποι. Σε όλες τις πτυχές της ζωής τους οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Ακόμα και τα ακριβοπληρωμένα στελέχη του ΔΝΤ έκαναν λάθος, όπως ομολόγησαν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Για παράδειγμα μπορεί να έχετε δώσει την υπόσχεση στο αφεντικό σας, ότι θα τελειώσετε εγκαίρως μια σημαντική εργασία που έχετε αναλάβει, αλλά στη διάρκειά της αντιλαμβάνεστε ότι έχετε μείνει πίσω και τελικά θα την παραδώσετε εκτός χρόνου. Επίσης, στην πορεία έχετε αφήσει άθελα σας κάποιον συνάδελφο σας εκτός project, ενώ προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του ήταν να το ολοκληρώσετε από κοινού, κάνοντας τον να νοιώθει προδομένος και προκαλώντας την αγανάκτησή του.

Ή βρίσκεστε στο Μετρό, όπως εγώ το πρωί της περασμένης παρασκευής, που κρατούσα τον καφέ μου με το ένα χέρι και διάβαζα την εφημερίδα που είχα στο άλλο χέρι, με αποτέλεσμα να χάσω την ισορροπία μου όταν φρενάρισε ο συρμός, και να χύσω λίγο από τον καφέ μου στο ακριβό κουστούμι του κυρίου που στεκόταν μπροστά μου. Μου κόστισε 20 ευρώ για το καθαριστήριο – κάτι που θεώρησα σωστό για να τον αποζημιώσω. Αφού πιστεύω ότι το να αναγνωρίσω το  λάθος μου και να του ζητήσω απλώς συγνώμη δεν ήταν αρκετό.

Η συγνώμη δεν είναι εύκολη, αλλά αν γίνει σωστά μπορεί να επιλύσει συγκρούσεις, να ενθαρρύνει τη συγχώρεση και να επουλώσει τις πληγές, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις σχέσεις. Μια συγνώμη μπορεί να σας γλυτώσει ακόμα και από μια μήνυση. Αλλά πρέπει να δείξετε ότι συμπάσχετε με τον άλλον και να αποδείξετε εμπράκτως τη μετάνοιά σας. Παρά  το γεγονός ότι οι δικηγόροι προειδοποιούν συνήθως τους πελάτες τους να αποφεύγουν τη συγνώμη, φοβούμενοι ότι  ισοδυναμεί με παραδοχή ενοχής, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι όταν οι δυνητικοί ενάγοντες λαμβάνουν μια συγγνώμη, είναι πιο πιθανό να απαιτήσουν λιγότερα χρήματα.

Ωστόσο, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, μια συγγνώμη δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα βγείτε από τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθατε εξαιτίας κάποιου μικρού ή μεγάλου λάθους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ