Ετοιμάζουμε για το μέλλον παιδιά-δημιουργούς;

    Από: Startup Team

Πηγή: www.deasy.gr

Το Σαββατόβραδο βρέθηκα με καλούς φίλους και άκουγα δωρεάν φροντιστήριο μεγαλώματος εφήβων. Ακούγαμε προσεκτικά τι αγώνα πρέπει να δώσεις, για να βοηθήσουμε τα παιδιά να πάρουν το δρόμο που τους ταιριάζει και θέλουν (σκέφτομαι ακόμη τι με περιμένει…). Αυτό ήταν και το ερέθισμα για το σημερινό Ideacast με την ευχή να το διαβάσουν όσοι έχουν παιδιά (περισσότερο δε αυτοί που δεν έχουν…).

Τα παιδιά μας παραλαμβάνουν ένα αλλόκοτο κόσμο, ένα μη βιώσιμο συστηματάκι που βόλεψε πολλούς για χρόνια. Ενα από τα πιο βασικά προβλήματα, ήταν νομίζω ότι προσπαθούσε ο γονιός να δει το παιδί, όπως αυτός θέλει. Στο “εργοστάσιο” αυτό ξεχάσαμε το θέλω, το ταιριάζει και το ψάχνω δημιουργικά. Αφήσαμε παράμερα τα ‘soft skills’ και δεν ανοίξαμε τα θρανία σε στρογγυλό, παρείστικο format. Γονείς, καθηγητές, φίλοι χάθηκαν σε ιδεοληψίες. Νέοι χάθηκαν στον πρώτο παχύ μισθό που όριζε η κλαδική σύμβαση. Τα σχολεία έγιναν business. Τα δημιουργικά μυαλά χάθηκαν σε μία πορεία χωρις σκαμπανεβάσματα, κάνοντας ότι και χιλιάδες άλλοι σαν αυτούς. Ηταν πιο ασφαλές; Πιο επικερδές; Πιο γρήγορο; Οι στρατοί που φτιάχτηκαν δεν είχαν  designers, καλλιεργητές, animators, παιδαγωγούς, developers, και ότι αναζητά σήμερα ο κόσμος.

Το σημερινό παράδειγμα είναι ένα από τα πιο συζητημένα κομμάτια (και στα κοινωνικά δίκτυα όπως το έψαχνα) του The Next Web Conference Europe 2013. Ηταν οι στιγμές που δύο 13χρονοι ανέβηκαν στη σκηνή. Φανταστείτε το τρακ τους αλλά και τη σιωπή του κοινού. Οι Jordan Casey και Puck Meerburg στη σκηνή μιλούσαν για την επιχειρηματικότητα ως ώριμοι ενήλικες, αλλά κυριότερα μιλούσαν απελευθερωμένοι από τα πρότυπα, τους γονείς, από το “τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις βρε”, και το “μακάρι να γίνει γιατρός”. Ο Jordan ξεκίνησε τον προγραμματισμό στα 9 χρόνια του. Είναι από τον Ιανουάριο του 2012 ο ιδρυτής και CEO (!!!) της Casey Games, εταιρία που χτίζει mobile games. Στο παρακάτω βίντεο που ακολουθεί μιλάει για το business που χτίζει από το σπίτι του στην Ιρλανδία. Τα παιχνίδια που φτιάχνει η εταιρία, όπως το Alien Ball VS Humans είναι ήδη στο App Store. Συνεργάζεται (μέσω internet) με διαφημσιτικές εταιρίες στη Λατινική Αμερική. Παράγει επιτυχημένα apps και για Android και μέσα σε ένα χρόνο, αν δεν κάνω λάθος, έφτιαξε 10 πλατφόρμες που μέσω διεθνών συνεργασιών, βγήκαν στην αγορά. Μιλάει σε διεθνή φόρα (TEDx στην Ινδία)

Διαβάστε περισσότερα εδώ