Τον εθελοντισμό τον πρόσθεσα στο CV μου; Check ✓ Key-words; Check ✓ [Μέρος Α’]

    Από: Startup Team
πηγή: blog.kariera.gr

Να ‘τανε μόνο η λίστα με τα Χριστουγεννιάτικα δώρα που χρειάζεται να ξαναδιαβάσετε και να σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε ξεχάσει τίποτα… καλά θα ‘τανε. Η λίστα όλων των στοιχείων που είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας είναι πολύ πιο σημαντική – αυτή κι αν χρειάζεται να διπλο-τσεκάρετε! Αν, δηλαδή, σας απασχολεί να βρείτε εργασία άμεσα.

Το πρώτο πράγμα που συνήθως σκέφτεται ένας υποψήφιος κατά τη σύνταξη του βιογραφικού του, είναι πώς «θα τα πει όλα» και δεν θα ξεχάσει την παραμικρή λεπτομέρεια που θα του διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που ξεχνάει όμως εν τέλει, είναι ότι στην «απέναντι πλευρά» βρίσκεται ένας άνθρωπος με συγκεκριμένες δυνατότητες μνήμης και αντοχής. Είναι διαφορετικές, τόσο οι δεξιότητες του κάθε recruiter (άλλωστε άνθρωπος κρύβεται από πίσω – μην το ξεχνάμε!), όσο και η χρονική στιγμή που θα επιλέξει ποιος ή ποια υποψήφια ταιριάζει περισσότερο στη θέση που χειρίζεται. Λίγο η κούραση, λίγο «τα λόγια του παπά»… δεν θέλει πολύ να κάνει λάθος εκτίμηση ή να παραλείψει στοιχεία πολύτιμα, αν εσείς τον έχετε κουράσει με περιττές λεπτομέρειες. Κοινώς, μην τον/την «μπουκώνετε» με πληροφορίες και παραλείπετε πολύ πιο σημαντικά στοιχεία.

Ένα Checklist σίγουρα θα σας βοηθήσει. Για πάμε να το φτιάξουμε!

Σχέδιο – Format

Ξεκινήστε με την πρώτη εικόνα που δείχνει το βιογραφικό σας. Καλό θα ήταν να μην το παρακάνετε με υπερβολικά «διακοσμημένα» σχέδια βιογραφικών από έτοιμα σχέδια που μπορεί να βρείτε στο internet. Ναι μεν θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε νοιώθοντας πιο ασφαλείς για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά μήπως θα καταλήξουν να τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον του recruiter λόγω του σχεδίου και να τον αποπροσανατολίζουν από το περιεχόμενο; Συνεπώς, κρατήστε το format σε λιτό σχέδιο, με γραμματοσειρά σε 11 μέγεθος. Επίσης, μην ξεχνάτε να δηλώνετε στην αρχή το στόχο σας. Εκεί που κάποτε αναγραφόταν το CV Summary, τώρα έχει πάρει τη θέση του ένα mini κείμενο, το elevator pitch σας!

Προϋπηρεσία

Ω ναι, θα χρειαστεί να αναφέρετε κάθε εργασιακή σας θέση. Η παράλειψη κάποιας, ιδίως εσκεμμένα, μπορεί να σας φέρει κάποια στιγμή σε πολύ δύσκολη θέση αν ο συνεντευξιαστής σας έχει ενημερωθεί από τρίτους σχετικά. Άρα, θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε κάθε θέση, σε ποια εταιρεία εξασκείτο αυτή, ποιο χρονικό διάστημα και σε bullets και τις αρμοδιότητες που σας είχαν ανατεθεί. Κυρίως όμως, να βρείτε τρόπο σε αρκετά από τα bullets όλων των θέσεων συνολικά, να αναφερθείτε σε μεγέθη και νούμερα που «ζωγραφίζουν» τα επιτεύγματά σας. Προσοχή ασφαλώς σε νούμερα απόρρητα ή που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον οργανισμό αν δημοσιοποιούντουσαν.

Άλλες εργασιακές εμπειρίες

Θυμηθείτε, και ο εθελοντισμός, από τη στιγμή που τον εξασκείτε, είναι παραγωγή έργου και ανάληψη δραστηριοτήτων. Μια τέτοια πρόσθεση στο βιογραφικό σας μπορεί να αποδείξει την κατάρτισή σας, τις δεξιότητες που έχετε αναπτύξει, καθώς και την γενικότερη διάθεσή σας για μάθηση και δικτύωση. Ακόμα κι οι recruiters αναζητούν εξ επί τούτου πλέον άτομα ενεργά που συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, έχουν εκτεθεί σε κόσμο, ιδέες και νέες πρακτικές. Και μην φοβηθείτε να αναδείξετε αυτά που συλλέγετε μαζί σας κατά την επαγγελματική σας πορεία και εξέλιξη.

[…η συνέχεια τον επόμενο μήνα!]

 

Της Έθελ Αγγελάτου

διαβάστε περισσότερα εδώ:
blog.kariera.gr