Καινοτόμα μέθοδος επεξεργασίας αποβλήτων επιτραπέζιας ελιάς

    Από: Startup Team
πηγή: epixeiro.gr

πρώτη εφαρμογή ολοκληρωμένης διαδικασίας διαχείρισης αποβλήτων ελιάς συμβαίνει στη Χαλκιδική σε μια μονάδα επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς.

Στόχος των ερευνητών του Εργαστηρίου Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ) , Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών  του ΕΚΕΤΑ είναι όχι μόνο η επεξεργασία των αποβλήτων αλλά και η ανάκτηση μέσα από αυτά πολύτιμων ουσιών όπως οι εμπορεύσιμες πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες είναι φυτοχημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά κ στα φυτικά τρόφιμα, τα προστατεύουν από εξωτερικούς παράγοντες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και οι μικροβιακές εισβολές, ενισχύοντας τη φυσική τους άμυνα και χωρίζονται σε μεγάλες ομάδες όπως λαβονοειδή, ισοφλαβονόνες, ισοφλαβονοειδή, φλανοβανόλες και ανθοκυανίνες.

Ο καθηγητής Αναστάσιος Καράμπελας Διευθυντής του Εργαστηρίου εξηγεί:

Στο Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας του ΕΚΕΤΑ υπάρχει εκτεταμένη ερευνητική δραστηριότητα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των προαναφερομένων αποβλήτων, που    περιλαμβάνει: συστηματική συλλογή και αναλυτικό χαρακτηρισμό των αποβλήτων, ανάπτυξη μιας διεργασίας βιολογικής επεξεργασίας βασισμένης στην τεχνολογία των Βιοαντιδραστήρων Μεμβρανών (Membrane Bioreactors – MBR), και την περαιτέρω  επεξεργασία της εκροής του MBR για να καταστεί κατάλληλη για άρδευση ή διάθεση.

Οι πρωτοποριακοί βιοαντιδραστήρες μεμβρανών (MBR) συνδυάζουν την τεχνολογία μεμβρανών με βιολογική αποδόμηση των ρύπων, είναι δε ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών λυμάτων. Μεμβράνες υπερδιήθησης (UF) χρησιμοποιούνται για να διαχωρίσουν τα επεξεργασμένα απόβλητα από την ενεργή βιομάζα, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη μιας ευρέως διαφοροποιημένης βιοκοινότητας, που επιτρέπει την βιοαποικοδόμηση δύσκολων ή/και τοξικών οργανικών συστατικών.

Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας

Πιλοτικές δοκιμές εργαστηριακής κλίμακας απέδειξαν ότι η τεχνολογία MBR είναι αποτελεσματική για επεξεργασία αποβλήτων μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς, επιτυγχάνοντας υψηλές αποδόσεις απομάκρυνσης οργανικής ύλης (περίπου 90%) και πολυφαινολικών ουσιών (πάνω από 80%). Επίσης, αξιολογήθηκαν διάφορες τεχνολογίας για την μετα-επεξεργασία της εκροής του ΜΒΡ, όπως χρήση όζοντος, κροκίδωση/καθίζηση και νανοδιήθηση, ώστε το επεξεργασμένο νερό να πληροί τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας (ΚΥΑ 145116/2011) για περιορισμένη άρδευση ή υπεδάφια διάθεση. Για την τεχνολογία αυτή, έχει υποβληθεί σχετική αίτηση για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, ενώ παράλληλα υλοποιείται.

Η μεταποίηση επιτραπέζιας ελιάς είναι σημαντική αγροτοβιομηχανική δραστηριότητα  για την Ελλάδα, και άλλες Μεσογειακές χώρες. Η σχετική επεξεργασία αποσκοπεί στην απομάκρυνση της φυσικής πικρής γεύσης του ακατέργαστου καρπού, έχει δε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών ποσοτήτων λυμάτων, συνήθως  3,0 – 4,0μ3 ανά τόνο επιτραπέζιας ελιάς. Τα υγρά αυτά απόβλητα αποτελούν μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, χαρακτηριζόμενα από έντονη οσμή, σκούρο χρώμα, υψηλή συγκέντρωση οργανικού φορτίου και πολυφαινολικών ουσιών.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
epixeiro.gr