«Μαζί με τη Μηχανή»: Δημιουργώντας την Μικρο-πολυεθνική Επιχείρηση.

    Από: Startup Team

Πηγή: blog.alba.edu.gr, by : Axarloglou Kostas, Associate Dean for Executive Education

Το 1997, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Gary Kasparov, ηττήθηκε σε σειρά έξι παρτίδων σκάκι από τον Deep Blue, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή της IBM που κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό. Ήταν η πρώτη φορά που μια μηχανή κατάφερνε να νικήσει τον άνθρωπο σε έναν αγώνα που απαιτούσε πνευματικές δεξιότητες. Σήμερα βέβαια ο καλύτερος σκακιστής στον κόσμο είναι μια ομάδα ερασιτεχνών σκακιστών που προγραμματίζουν και χρησιμοποιούν ταυτόχρονα τρεις υπολογιστές στους σκακιστικούς τους αγώνες. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι δεν έχει νόημα ο ανταγωνισμός του ανθρώπου με τη μηχανή αλλά αντίθετα η συνεργασία του μαζί της: «Μαζί με τη μηχανή» λοιπόν!

1. Ελληνική Οικονομία: Ανάγκη ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου

Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά αντανακλά:

  • Την κατάρρευση του εσωστρεφούς μοντέλου ανάπτυξης της χώρας που βασίστηκε στην εσωτερική κατανάλωση και στην ανάπτυξη εσωστρεφών κλάδων όπως το λιανικό εμπόριο και οι κατασκευές.
  • Την προοπτική ουσιαστικής ανάπτυξης της εσωτερικής ζήτησης τουλάχιστον μετά από μία δεκαετία.
  • Την άμεση ανάγκη ανάδειξης ενός νέου μοντέλου επιχείρησης που θα απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά ακόμα και από την πρώτη ημέρα της ίδρυσις της: την Μικρο-Πολυεθνική επιχείρηση, ή την Micromultinational όπως την όρισε το 2011 ο chief economist της Google, Hall Varian.[1]

2. Η Μικρο-πολυεθνική Επιχείρηση: «Μαζί με την Μηχανή»

Ουσιαστικά, η Μικρο-πολυεθνική επιχείρηση βασίζεται και εκμεταλλεύεται τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου, δηλαδή η στρατηγική της είναι «μαζί με τη μηχανή».

Συγκεκριμένα, η Μικρο-πολυεθνική επιχείρηση:

  • Μέσω του διαδικτύου αποκτά παρουσία στην παγκόσμια αγορά, και συνεπώς γίνεται πολυεθνική άμεσα και με σχετικά χαμηλό κόστος.
  • Δεν απαιτείται να αναπτύξει πάγιες και κοστοβόρες δομές για τη λειτουργία της. Για παράδειγμα η διαχείριση και ανάλυση των δεδομένων της όπως και η επικοινωνία της γίνεται πλέον μέσω του διαδικτύου (π.χ. cloud computing, Skype, κλπ).
  • Από την φύση της εξωστρεφής, αναπτύσσει σημαντικές οργανωσιακές δεξιότητες όπως ευελιξία, άμεση αναγνώριση των τάσεων της παγκόσμιας αγοράς, καινοτομία, δημιουργικότητα, κλπ..

Διαβάστε περισσότερα εδώ