10 χρήσιμες συμβουλές για παρουσιάσεις

    Από: Startup Team

Πηγή: www.orbi.gr

Όλες οι παρουσιάσεις αφηγούνται μια ιστορία, δηλαδή έχουν εισαγωγή, ανάπτυξη θέματος και επίλογο. Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος για να αναπτύξεις την παρουσίασή σου, χωρίς να χάσεις το ενδιαφέρον του ακροατηρίου σου; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 10 σημαντικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν τόσο στην προετοιμασία του υλικού σου, όσο και στην διαδικασία της παρουσίασης:

1. Επίλεξε το σωστό πρόγραμμα: Ξεκινώντας, θα πρέπει να επιλέξεις το πρόγραμμα που θα χρειαστείς για να στήσεις την παρουσίασή σου. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι το PowerPoint και το Keynote (κυρίως για χρήστες Mac OS, μέρος του iWork) . Αν ενδιαφέρεσαι για κάποιο online εργαλείο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Prezi.

2. Πρόλαβε τα τεχνικά προβλήματα: Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να μάθεις τι χρειάζεσαι για την παρουσίαση (ιδιαίτερα αν πρόκειται να την πραγματοποιήσεις εκτός του χώρου σου). Με άλλα λόγια, αν στον χώρο που θα φιλοξενηθείς θα υπάρχει Η/Υ ή χρειάζεσαι τον δικό σου, τι έκδοση υποστηρίζει, πού θα πρέπει να οργανώσεις την προβολή σου, αν υπάρχει πρόσβαση στο Internet κλπ.

3. Η προετοιμασία του εικαστικού μέρους της παρουσίασης: Μπορείς να επιλέξεις κάποιο έτοιμο θέμα και να το εμπλουτίσεις με το κείμενο που θέλεις. Ωστόσο, λίγα είναι τα θέματα που αξίζουν, οπότε θα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Αν θέλεις να πάρεις μια ιδέα ή ακόμα και να αγοράσεις έτοιμα θέματα, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο PowerPoint templates.

4. Μια ιδέα σε κάθε slide: Προετοιμάζοντας την παρουσίασή σου θα καταλάβεις πόσα slides πιθανώς να χρειαστείς. Πάντως, η «χρυσή τομή» για τις παρουσιάσεις είναι να μην χρησιμοποιείς πολλά slides, αλλά να έχεις μια και μόνο ιδέα ξεκάθαρη σε κάθε ένα slide. Επομένως, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τοποθετήσεις μια εικόνα ή τις λέξεις-κλειδιά.

5. Φωτογραφίες & Γραφήματα: Μπορείς να αξιοποιήσεις αυτά τα δύο περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι. Αντικαθιστώντας το κείμενό σου με κάποια εικόνα μπορείς να γίνεις πιο σαφής και να τραβήξεις την προσοχή του κοινού σου. Για ιδέες, εικόνες και προτάσεις μπορείς να δεις ενδεικτικά εδώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ