Σύγχρονη εργασία και επιχειρηματικότητα

    Από: Startup Team

Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

Η εργασία για τον άνθρωπο στις μέρες μας έχει αλλάξει περιεχόμενο και μορφή. Η Τεχνολογική Επανάσταση καθόρισε το περιεχόμενο και την μορφή της. Ο άνθρωπος όπως φαίνεται δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και αναμένει από την εργασία τα χαρακτηριστικά που είχε μετά την Βιομηχανική Επανάσταση, δηλαδή εξάρτηση, μονιμότητα, ασφάλεια. Αυτό φαίνεται ότι του δημιουργεί πολλά προβλήματα επηρεάζοντας την δυνατότητα απασχόλησής του, την απόδοσή του στην εργασία κ.λπ.

Του Δημήτρη Μανιάτη Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Μερικές παρατηρήσεις από την εμπειρική λειτουργία του κόσμου μας και την πρόοδο της επιστήμης θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται ο σύγχρονος άνθρωπος να εξελίξει την σταδιοδρομία του, με σκοπό να ευχαριστιέται την ζωή, την εργασία και να είναι αποτελεσματικός για καλό δικό του και του κοινωνικού συνόλου.

Σύγχρονες μορφές απασχόλησης είναι:

– Μισθωτή απασχόληση (εργασία έναντι ημερομισθίου ή μισθού).

– Αυτοαπασχόληση (εργασία με σκοπό το οικονομικό όφελος, ιδιοκτησία επιχειρήσεων). Η αυτοαπασχόληση μπορεί να είναι και: α) ευκαιριακή απασχόληση, β) εποχική απασχόληση, γ) μερική απασχόληση.

Στις σύγχρονες μορφές απασχόλησης συγκαταλέγονται η σύνταξη και η ανεργία. Η σύγχρονη μορφή απασχόλησης οδηγεί στην διαπίστωση ότι η μισθωτή απασχόληση περιορίζεται, ενώ αυξάνεται ο ανταγωνισμός και συνεπώς αυξάνεται η αστάθεια και η κινητικότητα. Στο σύγχρονο μοντέλο επαγγελματικής σταδιοδρομίας η εργασία εναλλάσσεται με την ανεργία, την κατάρτιση και την άδεια (μητρική – φοιτητική – στρατιωτική).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι άνθρωποι στις μέρες μας χρειάζεται να αναπτύσσουν επιχειρηματικότητα – επικοινωνία – ευελιξία – δημιουργικότητα – προσαρμοστικότητα – ανθεκτικότητα. Ομως πόσο εύκολο είναι να ξεριζώσει ο Νεοέλληνας πεπαλαιωμένες αντιλήψεις για την μόνιμη θέση εργασίας; Και όταν αναφέρομαι στην «μόνιμη θέση» μην έρχεται στο μυαλό σας μόνο ο δημόσιος τομέας. Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σχετική σταθερότητα και ασφάλεια υπάρχει.

Ο σύγχρονος Ελληνας θα χρειασθεί να αλλάξει αντιλήψεις για την εργασία, ώστε να διευκολυνθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Οι νέες αντιλήψεις περιλαμβάνουν την διεκδίκηση της εργασίας με όλους τους δυνατούς τρόπους και με βάση τις προσωπικές δυνατότητες του καθενός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ