“Φρενάρει” η αγορά Πληροφορικής στην περιοχή της ΕΜΕΑ

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Πιο συγκρατημένους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι του πρόσφατου παρελθόντος, εμφανίζει η αγορά Πληροφορικής στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Οι δαπάνες για Πληροφορική το 2019 αναμένεται να ενισχυθούν μεν, αλλά σε χαμηλά μονοψήφιο ποσοστό της τάξης του 2%, σε σχέση με το έτος που διανύουμε. Η αναμενόμενη αύξηση του 2% στις δαπάνες Πληροφορικής, η οποία σαφώς και συνδέεται με το Brexit, κατατάσσει την EMEA στη θέση της τρίτης πιο αργής αναπτυσσόμενης περιοχή για δαπάνες Πληροφορικής. “Το 2018 δεν είναι ένα καλό έτος για τις δαπάνες Πληροφορικής στην EMEA, αναφέρει η Gartner σε σχετικό report της. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της εταιρείας, φέτος οι δαπάνες για Πληροφορική στην περιοχή της ΕΜΕΑ θα ανέλθουν στα $954 δις. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν με νόημα οι αναλυτές, η αύξηση κατά 5,8%, που επιτυγχάνεται το 2018, περιλαμβάνει και ένα 4%, το οποίο σχετίζεται με την αύξηση της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

“Οι δαπάνες για Πληροφορική στην ΕΜΕΑ έχουν “κολλήσει” και θα παραμείνουν “κολλημένες” μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα, που ανακύπτουν από το Brexit. Έως τότε, η ανάπτυξη της συνολικής αγοράς θα είναι αργή”, αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner. Οι δαπάνες πληροφορικής στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται συνολικά σε $204 δις το 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 1,9% από το 2018. “Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση άνω του 2% μέχρι το 2020, γεγονός που έχει καθοδική επίδραση στο μέσο όρο των δαπανών πληροφορικής του EMEA περίοδο πρόβλεψης “, δήλωσε ο κ. Lovelock.

Πωλήσεις κινητών

Στα επιμέρους τμήματα της αγοράς η εικόνα είναι – με κάποιες εξαιρέσεις – αρνητική για το 2019. Οι δαπάνες για συσκευές (υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα) στην περιοχή εκτιμάται ότι θα μειωθούν το 2019. Στο μεταξύ, οι δαπάνες για υπολογιστές για  προσωπική χρήση, ήδη, μειώθηκαν κατά 9,1% το 2018.

Αρνητική θα είναι το 2019 και η πορεία της αγοράς των κινητών τηλεφώνων στην περιοχή ΕΜΕΑ. Μάλιστα, στον τομέα των πωλήσεων κινητών το πρόσημο το 2019 αναμένεται να γίνει αρνητικό στη Δυτική Ευρώπη έναντι θετικών ρυθμών ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος. Οι πωλήσεις αυξάνονται μεν φέτος κατά 4,7% στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, ωστόσο, το 2019 η “ώριμη” αυτή αγορά προβλέπεται ότι θα καταγράψει μείωση πωλήσεων κινητών τηλεφώνων κατά 1,1%. Σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, πτωτική τροχιά θα διαγράψουν το 2019 και οι δαπάνες που αφορούν σε data centers. Μετά από μια θετική επίδοση 5,4% το 2018, οι δαπάνες για τα συστήματα κέντρων δεδομένων θα είναι είτε επίπεδες, είτε θα μειωθούν από το 2019 και μετά.

Θετικά σημεία

Στον αντίποδα, ανοδική θα είναι η πορεία της αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού στην περιοχή της ΕΜΕΑ, ειδικά όσον αφορά το cloud, όπως και των υπηρεσιών ΙΤ. Οι δύο κατηγορίες (επιχειρηματικό λογισμικό και υπηρεσίες Πληροφορικής) θα καταγράψουν αυξημένες πωλήσεις τόσο κατά το τρέχον έτος, όσο και κατά το 2019, “βάζοντας πλάτη” στην ανάπτυξη της συνολικής αγοράς ΙΤ. Σημαντική άνοδο των δαπανών προβλέπουν οι αναλυτές και στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας. Η εφαρμογή του GDPR λειτουργεί θετικά στην πορεία των δαπανών για την ασφάλεια της Πληροφορικής, οι οποίες θα φθάσουν στην ΕΜΕΑ τα $40 δις το 2019, αυξημένες κατά 7,8% έναντι του 2018.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr