Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Μπορεί να με βοηθήσει να σταδιοδρομήσω επαγγελματικά;

    Από: Startup Team
πηγή: ec.europa.eu

Για τους νέους στην Ευρώπη, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) δεν αποτελεί απλώς μια εναλλακτική λύση αντί του πανεπιστημίου αλλά μια πρώτης τάξεως επιλογή. Τα προγράμματα ΕΕΚ παρέχουν πρακτικές δεξιότητες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την εργασία και προσφέρουν τη δυνατότητα μιας ταχείας διεξόδου προς την επαγγελματική αποκατάσταση. Τι μπορεί να μην σας αρέσει;

Όταν ακούτε τη φράση ΕΕΚ, το μυαλό σας μπορεί να πηγαίνει σε ορισμένα «παραδοσιακά» επαγγέλματα. Οι οικοδόμοι, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί, οι υδραυλικοίοι ελαιοχρωματιστές και οι διακοσμητές αποτελούν παραδείγματα επαγγελμάτων που συνδέονται συνήθως με την ΕΕΚ και, παρότι συνιστούν πολύ καλές επιλογές, δεν ταιριάζουν σε όλους.

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕΚ είναι μια πολύ ευρύτερη έννοια, με μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων σταδιοδρομίας. Στο παρόν άρθρο εξετάζουμε κάποια από τα επαγγέλματα που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε μέσω της ΕΕΚ.

Παραδοσιακά επαγγέλματα ΕΕΚ

Τα πρακτικά επαγγέλματα υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων, τότε που οι πρώτοι γεωργοί, μάγειρες, οικοδόμοι, ξυλουργοί και υδραυλικοί τελειοποιούσαν τις δεξιότητές τους και τις κληροδοτούσαν στις επόμενες γενιές. Άλλα παραδοσιακά επαγγέλματα με μακρόχρονη ιστορία είναι, μεταξύ άλλων, οι κρεοπώλες, οι αρτοποιοί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας, οι ράφτες, οι τσαγκάρηδες, οι σιδεράδες, οι κομμωτές, οι ανθοπώλες και οι δασονόμοι.

Παρά την εκβιομηχάνιση και τη μαζική παραγωγή, τα περισσότερα από αυτά τα επαγγέλματα άντεξαν στον χρόνο και παραμένουν και σήμερα διαδεδομένα στην ΕΕ.

Σύγχρονα επαγγέλματα ΕΕΚ

Η βιομηχανική επανάσταση και οι πρώιμες τεχνολογικές εξελίξεις οδήγησαν στην εμφάνιση πολλών νέων επαγγελμάτων, ιδίως στους κλάδους της μεταποίησης, της μηχανικής, της ιατρικής και της τεχνολογίας των πληροφοριών. Οι εν λόγω κλάδοι, στους οποίους η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της ΕΕΚ, αποτελούν πλέον δημοφιλείς επιλογές για τους εκπαιδευόμενους, ιδίως επειδή προσφέρουν ορισμένες από τις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Παρότι πολλά προγράμματα ΕΕΚ βασίζονται κατά παράδοση σε σεμινάρια υπό μορφή «εργαστηρίων» ή διεξάγονται σε εργοστάσια ή εργαστήρια, σήμερα διατίθενται διάφορα προγράμματα που έχουν ως βάση το γραφείο. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε λογιστής, δικηγόρος, μεσίτης, υπάλληλος πωλήσεων, γραφίστας ήσχεδιαστής λογισμικού – μεταξύ άλλων παραδειγμάτων – κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει ένα πρόγραμμα ΕΕΚ για εσάς.

Πολλές ευκαιρίες υπάρχουν επίσης στους τομείς της λιανικής και της φιλοξενίας, όπου η ΕΕΚ μπορεί να σας βοηθήσει να εργαστείτε ως διευθυντής καταστήματος, διευθυντής ξενοδοχείου, μάγειρας, ταξιδιωτικός πράκτορας ή διοργανωτής εκδηλώσεων.

Τα επαγγέλματα ΕΕΚ του μέλλοντος

Είναι γεγονός ότι όπως αλλάζει ο κόσμος της εργασίας έτσι αλλάζει και η φύση της ΕΕΚ. Στην ψηφιακή εποχή και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, κάνουν την εμφάνισή τους πολλά νέα επαγγέλματα – ιδίως στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας – τα οποία δεν υπήρχαν 50 χρόνια πριν.

Από τις έρευνες προκύπτει ότι ως νέοι του 21ου αιώνα, θα πρέπει να σκεφτείτε ακόμη και το ενδεχόμενο να αρχίσετε να προετοιμάζεστε για επαγγέλματα που δεν υπάρχουν ακόμα.

Πιστεύεται ότι αν η τεχνολογία συνεχίσει να εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, σύντομα θα υπάρχουν εκπαιδευόμενοι μηχανικοί για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τουριστικοί πράκτορες για ταξίδια στο διάστημα, ακόμη και σύμβουλοι για ρομπότ. Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια τέτοια θέση εργασίας; Αν ναι, η παρακολούθηση κάποιου εκπαιδευτικού προγράμματος ΕΕΚ θα μπορούσε να είναι το πρώτο σας βήμα!

Ποιο επάγγελμα κάνει λοιπόν για μένα;

Με τόσες πολλές συναρπαστικές δυνατότητες σε διάφορους τομείς, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ένα επάγγελμα ΕΕΚ για εσάς. Από την άλλη, αν ήδη επιθυμείτε διακαώς να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, η ΕΕΚ θα μπορούσε και πάλι να αποτελέσει την προφανή επιλογή.

Είναι σκόπιμο να θυμάστε πάντως ότι η ΕΕΚ δεν σας περιορίζει σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Τα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα τείνουν να εστιάζουν σε μεταβιβάσιμες δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες θέσεις ώστε να μπορείτε να έχετε ανοιχτές πολλές επιλογές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες μαθητείας, το Cedefop – το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης – διαθέτει χρήσιμη βάση δεδομένων όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για συστήματα μαθητείας τόσο στη χώρα σου όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξένησε από τις 5 έως τις 9 Νοεμβρίου στη Βιέννη την τρίτη της ετήσια Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων 2018 και, στο πλαίσιο της εν λόγω εβδομάδας, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούνται ευρύτερες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Μάθετε περισσότερα εδώ.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
ec.europa.eu