10 κριτήρια για να επιλέξετε λογιστή

    Από: Νάσος Νικολάου

Κάθε επιχείρηση χρειάζεται να λειτουργεί σαν μία καλοκουρδισμένη ορχήστρα με σαφώς κατανεμημένους και ξεκάθαρους ρόλους. Ωστόσο, πολλές φορές για την ανάπτυξη της επιχείρησης, δεν αρκούν τα managerial skills, η εργατικότητα και οι πρωτοπόρες ιδέες marketing. Χρειάζεται επίσης η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο λογιστή.

Εκ των ενόντων;

Σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε εδώ και δέκα και πλέον έτη στη χώρα μας, κάθε έξοδο της επιχείρησης, από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο, είναι σημαντικό. Αυτό οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες στην απόφαση να καλύψουν τις λογιστικές ανάγκες εκ των ενόντων. (www.nikolaousa.gr/ypiresies/logistikes/)

Ωστόσο, αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση και εξηγούμε αμέσως το γιατί. Με το χαοτικό και πολύ δύσκολα κατανοητό φορολογικό πλαίσιο που επικρατεί  στην Ελλάδα, τα λογιστικά στη χώρα μας απαιτούν τις υπηρεσίες ενός έμπειρου, εξειδικευμένου και πιστοποιημένου λογιστή.

Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη. Υπάρχει όμως και η διαδικασία της επιλογής. Η επιλογή του κατάλληλου λογιστή για την επιχείρησή σας δεν είναι πάντοτε εύκολη και εμπεριέχει ρίσκο, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες. Ο σωστός και αξιολογημένος από την αγορά επαγγελματίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας, ενώ ο λάθος άνθρωπος είναι πιθανόν να σας δημιουργήσει προβλήματα.

“Ίδιοι είναι όλοι”

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε ακούσει την παραπάνω φράση ή ίσως να την έχετε πει και εσείς οι ίδιοι. Είναι λάθος! Όπως ακριβώς, θεωρείτε κάθε θέση της επιχείρησής σας νευραλγική και αναζητάτε πάντοτε τους καλύτερους για την κάλυψή της, έτσι πρέπει να σκέφτεστε και για τα λογιστικά σας. Οι λογιστές που προστατεύουν τα συμφέροντα της επιχείρησής σας δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδιοι.

Η διαφορά που μπορεί να σας προσφέρει ένας εξαιρετικός λογιστής είναι τεράστια, καθώς με την αρωγή και τη στήριξή του, θα μπορέσετε να αναπτυχθείτε και να ξεχωρίσετε. Ειδικά, εάν η επιχείρησή σας είναι νεοσύστατη, ή κινείται στον χώρο των startups, η επιλογή του σωστού λογιστή είναι ζωτικής σημασίας.

Ο δεκάλογος του καλού λογιστή

Έχοντας πει τα παραπάνω, τα 10 κριτήρια που πρέπει να πληροί ο λογιστής που θα επιλέξετε είναι τα παρακάτω:

  1. Εμπειρία στον χώρο
  2. Προσόντα και εκπαίδευση
  3. Καλή φήμη
  4. Προσωπικότητα
  5. Διαθεσιμότητα
  6. Εμπειρία σε ελέγχους
  7. Άνεση με την τεχνολογία
  8. Συμβουλευτική ικανότητα
  9. Μέγεθος λογιστικού γραφείου – αριθμός προσωπικού
  10. Ενημέρωση

Νάσος Νικολάου

Λογιστής – Φοροτεχνικός Α Τάξης

Χρηματοοικονομικός Ελεγκτικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Αντιπρόεδρος της ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑE – ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

www.nikolaousa.gr

από: Νάσος Νικολάου

Ο Νάσος Νικολάου είναι Λογιστής Φοροτεχνικός Α’ Τάξης, Χρηματοοικονομικός Ελεγκτικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων καθώς και αντιπρόεδρος της πιστοποιημένης και ηγέτιδας στον χώρο Λογιστικής – Φοροτεχνικής – Συμβουλευτικής Εταιρείας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΕ. Έχει συνεργαστεί με εμβληματικές εταιρίες και οργανισμούς του ελληνικού και διεθνούς επιχειρείν. Έχει διατελέσει Οικονομικός Σύμβουλος στην εταιρεία έρευνας αγοράς Opinion του Ομίλου Βαρδινογιάννη, Λογιστικός Διευθυντής Τμήματος Πωλήσεων ( Gift Shop ) του ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Οικονομικός Λογιστικός Υπεύθυνος του Ομίλου MF Group, Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου Yava Fitness Club κ.α. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με πολλές ακόμη εταιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.