Επένδυση 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τις Pentech, EBRD και Marathon Venture Capital στην Causaly

    Από: Startup Team

Η Causaly, δημιουργός τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη συσχετίσεων σε ιατρικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, ανακοινώνει την ολοκλήρωση γύρου χρηματοδότησης ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τις PentechEBRD και Marathon Venture Capital. Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται σε συνέχεια αρχικής επένδυσης ύψους 900 χιλιάδων ευρώ που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα από την Marathon Venture Capital.

Περισσότερες από 30 εκατομμύρια επιστημονικές δημοσιεύσεις στο ευρύτερο χώρο της ιατρικής και των επιστημών υγείας έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, ενώ 100 χιλιάδες νέες προστίθενται κάθε μήνα. Τα δεδομένα που χρειάζονται, για παράδειγμα, για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου ή την ορθή λήψη αποφάσεων σε μια θεραπεία, βρίσκονται στη βιβλιογραφία αυτή . Η ανάλυση ωστόσο των δημοσιεύσεων αυτών και η συσχέτιση των πληροφοριών μεταξύ τους είναι αφενός χρονοβόρα, ενώ συχνά σημαντικές συσχετίσεις διαφεύγουν της έρευνας.

Οι αλγόριθμοι επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing) της Causaly διαβάζουν, κατανοούν και οπτικοποιούν το σύνολο των συσχετίσεων που περιλαμβάνονται στη βιβλιογραφία. Αναζητήσεις και μελέτες που μέχρι σήμερα διαρκούσαν εβδομάδες, τώρα πραγματοποιούνται σε δευτερόλεπτα, ανοίγοντας νέες προοπτικές.

Η Causaly συνεργάζεται με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες βιοτεχνολογίας, καθώς επίσης νοσοκομεία, κλινικές και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα της εταιρείας χρησιμοποιείται τόσο από τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, όσο και από ιατρικά και εμπορικά τμήματα, βοηθώντας τους χρήστες της στην ταχεία λήψη ορθών αποφάσεων με απόλυτη διαφάνεια. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με μεγάλους εκδοτικούς οίκους, όπως οι Copyright Clearance Center, Willey και Sage, εξασφαλίζοντας προνομιακή πρόσβαση σε μεγάλο εύρος επιστημονικών δημοσιεύσεων.

“Στην Causaly αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε ερευνητές, ιατρούς και στελέχη από τον ακαδημαϊκό χώρο και την αγορά να ανακαλύψουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες που είναι μέχρι σήμερα κρυμμένες στα εκατομμύρια των δημοσιεύσεων. Πιστεύουμε ότι η Causaly μπορεί να αλλάξει την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση, συνεισφέροντας στην επίλυση μερικών από τα πιο δύσκολα προβλήματα στον ευρύτερο κλάδο της υγείας.”, δήλωσε ο Γιάννης Κιαχόπουλος, συνιδρυτής και CEO της Causaly.

Ο Artur Saudabayev, συνιδρυτής και CTO, πρόσθεσε: “Έχουμε δημιουργήσει μία εξαίρετη ομάδα μηχανικών που εργάζεται σε μερικά από τα πιο απαιτητικά προβλήματα της κατανόησης φυσικής γλώσσας με τελικό σκοπό να φτάσουμε -ή και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να υπερβούμε- τις ανθρώπινες δυνατότητες. Η ομάδα μας, περιλαμβανομένου του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, πρόκειται να μεγαλώσει σημαντικά.”

Ο Marc Moens, εταίρος της Pentech, δήλωσε: “Επενδύουμε σε εταιρείες που ηγούνται ενός κλάδου. Πιστεύουμε πως η Causaly αναπτύσει ένα μοναδικό προϊόν, του οποίου η δυνατότητα να ερμηνεύσει μεγάλους όγκους πολύπλοκων δεδομένων και να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο που απαιτείται για να ανακαλύψει κανείς σχετική γνώση μπορεί να δημιουργήσει τεράστια αξία στον ευρύτερο κλάδο της υγείας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η εταιρεία.”

Ο Γεώργιος Τζιραλής, εταίρος της Marathon Venture Capital, πρόσθεσε: “Η τεχνητή νοημοσύνη της Causaly άνηκε μέχρι πρότινος στην επιστημονική φαντασία. Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με τον Γιάννη, τον Artur και την ομάδα τους από τα πρώτα τους βήματα. Έχουμε μόλις αρχίσει να ψηλαφούμε την αξία που έχει η Causaly στην έρευνα και την πρακτική των επιστημών υγείας, και η υποδοχή του προϊόντος από κορυφαίους οργανισμούς διεθνώς είναι εντυπωσιακή.”

Πηγή: Fortunegreece.com