Domino’s: Η πιτσαρία που ξεκίνησε από την πόλη Υψηλάντι με 900 δολάρια δανεικά

    Από: Startup Team

Το 1960, Ο Tom και ο James Monaghan αγοράζουν μια μικρή πιτσαρία στο Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα δανειστούν 900 δολάρια για να πάρουν στα χέρια τους την Dominick’s Pizza στην περιοχή Ypsilanti, συνδέοντας, με έναν περίεργο τρόπο, την ιστορία μιας πασίγνωστης πιτσαρίας, της μετέπειτα Domino’s, με την χώρα μας.

Το Ypsilanti του Michigan, μια πόλη που το 2010 είχε περίπου 20.000 κατοίκους, πήρε το όνομα του από τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον αγωνιστή της επανάστασης του 1821. Η αρχική του ονομασία ήταν Woodruff’s Grove αλλά μετονομάστηκε σε Υψηλάντι το 1829, μετά τη νίκη των Ελλήνων στη Μάχη της Πέτρας, την τελευταία μάχη για την ελληνική ανεξαρτησία.

Επιστρέφοντας στη σχέση της πόλης Ypsilanti με την ιστορία της Domino’s, περίπου οκτώ μήνες μετά την εξαγορά της πιτσαρίας από τα αδέρφια Monaghan, μιας επιχείρησης που είχε ξεκινήσει ο Dominick DiVarti (εξου και το αρχικό όνομα), ο ένας αδελφός αποφασίζει να εγκαταλείψει την προσπάθεια και να δώσει το μερίδιο του. Ο Tom παίρνει το 50% που είχε ο James και ο τελευταίος, ως αντάλλαγμα, παίρνει το Volkswagen Beetle που είχαν για να κάνουν delivery.

Το 1965 η επιχείρηση παίρνει το όνομα με το οποίο την ξέρουμε σήμερα. Αρχικά, ο Tom είχε αγοράσει άλλες δύο τοποθεσίες στην ίδια περιοχή και ήθελε και τα τρία μαγαζιά να χρησιμοποιούν το ίδιο branding. Εντούτοις, ο αρχικός ιδιοκτήτης θα του απαγορεύσει να κάνει χρήση της ονομασίας «DomiNick’s» για αυτόν τον σκοπό. Μια μέρα, ένας υπάλληλος, ο Jim Kennedy, επιστρέφοντας από μια παράδοση πίτσας, θα προτείνει το όνομα «Domino’s». Η ιδέα άρεσε τόσο πολύ στον Monaghan που θα μετονομάσει το 1965 την επιχείρηση σε «Domino’s Pizza, Inc».

H Domino’s θα ανοίξει την πρώτη τοποθεσία franchise το 1967 και μέχρι το 1978 θα έχει υπό το branding της περισσότερα από 200 καταστήματα στις ΗΠΑ. Το πρώτο της κατάστημα εκτός των ΗΠΑ θα ανοίξει το 1983 στην Manitoba του Καναδά, ξεκινώντας μια αλυσίδα που θα φτάσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο λογότυπο αποτελούταν από τρεις τελείες, συμβολίζοντας τα τρία πρώτα καταστήματα της αλυσίδας. Ο Monaghan ήθελε να προσθέτει σε αυτό μια τελεία κάθε φορά που άνοιγε και ένα νέο κατάστημα. Λόγω της ταχείας ανάπτυξης, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Την ίδια χρονιά με το πρώτο κατάστημα εκτός ΗΠΑ, η Domino’s θα φτάσει τα 100 καταστήματα. Το 1985 θα ανοίξει το πρώτο κατάστημα στη Μεγάλη Βρετανία και το πρώτο στην Ιαπωνία. Εκείνη την περίοδο έφτανε σε 1.000 διεθνείς τοποθεσίες, ενώ το 1997 άνοιγε το 1.500ο κατάστημα της. Το 2015 θα φτάσει στην «γενέτειρα» της πίτσας, την Ιταλία, ανοίγοντας κατάστημα στο Μιλάνο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως το 2016 έφτασε τα 1.000 καταστήματα στην Ινδία.

Τον Αύγουστο του 2012, η εταιρεία θα μετονομαστεί, απλώς, σε «Domino’s» και θα προσαρμόσει το λογότυπο της, λόγω της στρατηγικής για προώθηση και των άλλων προϊόντων που υπάρχουν στους καταλόγους της, πέρα από την πίτσα. Όσον αφορά στη στρατηγική της, είναι χαρακτηριστική η υπόσχεση που έδινε για παράδοση πίτσας σε 30 λεπτά ή λιγότερο. Βασικό για την επιτυχία της υπόσχεσης ήταν η περαιτέρω επέκταση της αλυσίδας μέσω καταστημάτων franchise. Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει με την συγκεκριμένη υπόσχεση σε μια σειρά χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Η πορεία της Domino’s Pizza στην Ελλάδα ξεκινάει τον Μάιο του 1996. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστορία της, ο Domino’s Tracker, η μέθοδος παρακολούθησης της παραγγελίας, «λειτούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 και έπειτα ακολούθησε η καθιέρωση του στις υπόλοιπες χώρες». Ως «ελληνική πρωτιά» αναφέρεται και η δυνατότητα παραγγελιών μέσω Windows 8. Σημειώνεται πως η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας λειτούργησε το 1996.

Έπειτα από 38 χρόνια και ενώ έχουμε φτάσει στο 1998, ο Tom Monaghan αποφασίζει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και προχωράει στην πώληση του 93% της Domino’s στην εταιρεία Bain Capital. Το κόστος της συγκεκριμένης συναλλαγής έφτασε τότε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και ο Monaghan αποσύρθηκε από τις καθημερινές του δραστηριότητες. Ήταν μια ιστορία που ξεκίνησε από δύο αδέλφια και 900 δολάρια και κατέληξε, 40 χρόνια μετά, σε ένα deal του ενός δισεκατομμυρίου.

Με βάση τα στατιστικά του Σεπτεμβρίου 2018, η Domino’s έχει καταστήματα σε 84 χώρες. Βρίσκεται σε 5.701 πόλεις σε όλο τον κόσμο, με 15.000 καταστήματα. Στις περισσότερες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, κλείνει συμφωνίες franchise με μια εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 93% των καταστημάτων της στις ΗΠΑ είναι franchise και πως το 90% των ιδιοκτητών, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές της, ξεκίνησαν την καριέρα τους στην εταιρεία σε θέσεις όπως οδηγοί ή παρασκευαστές πίτσας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Anatron Α.Ε. αποτελεί τον master franchisee της Dominο’s Pizza. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει 34 καταστήματα από τα οποία τα 18 είναι εταιρικά, και περισσότερα από 40 σημεία πώλησης των προϊόντων της. Παράλληλα, πραγματοποιεί εξαγωγές πρώτων υλών και τεχνογνωσίας σε καταστήματα Domino’s γειτονικών χωρών, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται η Βουλγαρία, η FYROM, η Ρουμανία, η Κύπρος και η Μάλτα.

Σήμερα, στην αλυσίδα καταστημάτων της Domino’s Pizza στην Ελλάδα απασχολούνται περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι. Το 2009 χαρακτηρίζεται ως χρονιά σταθμός για την Anatron καθώς ολοκληρώνεται επένδυση ύψους 3.000.000 ευρώ με τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής ζύμης και logistics στο Βιομηχανικό Πάρκο των Άνω Λιοσίων, αντικείμενο της οποίας είναι η προμήθεια με πρώτες ύλες των καταστημάτων της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών.

Πηγή: Epixeiro.gr