Franchise vs startup: Τα υπέρ, τα κατά, οι ιδιαιτερότητες και οι κίνδυνοι

    Από: Startup Team

Μια πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα – ή, καλύτερα, λίγη «τροφή» για σκέψη – θα προσπαθήσουμε να δώσουμε σήμερα, λαμβάνοντας υπόψιν πως κάθε ένα από τα δύο, αυτά, επιχειρηματικά μοντέλα ξεχωρίζει για τους δικούς του, διαφορετικούς και ξεχωριστούς, λόγους.

Το franchising, λοιπόν, βασίζεται σε ένα δοκιμασμένο σύστημα, του οποίου η λειτουργία είναι συνήθως επιτυχημένη. Όμως, αν και ο franchisee είναι υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης, η δραστηριότητα πραγματοποιείται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας, υποστήριξης, marketing και εκπαίδευσης, το οποίο ορίζει ο franchisor.

Πέρα από ένα επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας, το franchising προσφέρει συνήθως και ένα αναγνωρισμένο και επιτυχημένο προϊόν ή υπηρεσία, με ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο brandname. Αυτό σημαίνει πως οι πελάτες θα γνωρίζουν τι πουλάς από την πρώτη μέρα, κάτι που είναι πιθανό πως θα σου προσφέρει και πιο γρήγορα αποτελέσματα, μια «έτοιμη» πελατειακή βάση.

Σε αντίθεση, με μια startup ξεκινάς από το μηδέν. Η ελευθερία, όμως, που προσφέρεται είναι διαφορετική, λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν και τα πλαίσια στα οποία μπορεί να κινείται κάποιος με βάση το τρέχον οικονομικό περιβάλλον, τις συνεργασίες αλλά και τις χρηματοδοτήσεις που μπορεί λάβει. Μέσω μιας startup σου δίνονται, θεωρητικά, όλα τα περιθώρια για δημιουργικότητα και καινοτομία.

Εάν γνωρίζεις από την αρχή με τι θέλεις να ασχοληθείς και πως θα το κάνεις να πετύχει, τότε το να ξεκινήσεις μια startup και να μην πληρώσεις τα κόστη που συνοδεύουν ένα franchise είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Και μην ξεχνάς πως, εάν η ιδέα σου είναι τόσο επιτυχημένη, κανείς δεν σου απαγορεύει να την μετατρέψεις κάποτε και στο δικό σου franchise (σπάνιο, όχι όμως ακατόρθωτο).

Σε κάθε περίπτωση, το να βρεις τι είδους επιχείρηση θέλεις να ξεκινήσεις ή πάνω σε ποια ιδέα θα βασίσεις την startup σου ακούγεται μάλλον πιο δύσκολο και περίπλοκο από το να επιλέξεις κάποιο franchise. Παρά τον μεγάλο αριθμό επιλογών που υπάρχουν εκεί έξω, η διαδικασία δείχνει πιο συγκεκριμένη, σε σύγκριση με το να ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν (ή και πιο κάτω από αυτό).

Η απόκτηση ενός franchise μπορεί, όμως, να είναι μια (πολύ) ακριβή διαδικασία, με το κόστος να φτάνει ακόμη και τις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (και παραπάνω, αν μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη). Και φυσικά, υπάρχουν οι σχετικές προμήθειες και τέλη που θα πρέπει να πληρώσεις στον franchisor, πέρα από τα έξοδα για αναβαθμίσεις εξοπλισμού, νέα προϊόντα κτλ που θα πρέπει να καλύψεις, με βάση τις σχετικές απαιτήσεις και συμφωνίες.

Και θυμήσου, σε ένα franchise δεν έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις, κατά τη δική σου βούληση, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρεις, την διακόσμηση του καταστήματος ή οτιδήποτε άλλο στον τρόπο λειτουργίας. Ο franchisor είναι εκείνος που – κατά κανόνα – ορίζει και εσύ καλείσαι να ακολουθήσεις, σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο.

Σε αντίθεση, σε μια startup μπορείς να δουλέψεις όποτε θέλεις, ακόμη και από οπουδήποτε θέλεις. Και αυτό, όμως, θα πρέπει να το λάβεις υπόψιν με βάση και τους διάφορες παράγοντες, όπως για παράδειγμα το ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί να δουλέψεις πολύ περισσότερο σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο τύπο επιχείρησης, μέχρι να καταφέρεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όσον αφορά στις startups και στις δυσκολίες αυτού του μοντέλου, εδώ ξεχωρίζει και το μεγάλο ρίσκο. Για την ακρίβεια, είναι κοινά αποδεκτό πως οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις αποτυγχάνουν και τερματίζουν την λειτουργία τους, λόγω των δυσκολιών που βρίσκουν στον δρόμο τους. Αν όμως σου αρέσει να παίρνεις ρίσκα και να λύνεις προβλήματα, τότε αυτός είναι ένας καλός δρόμος για να ακολουθήσεις.

Επί του θέματος, σύμφωνα με σχετικά στατιστικά στοιχεία, το 25% των startups αποτυγχάνει μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Από τις υπόλοιπες, το 50% βλέπει μπροστά του την αποτυχία μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια και ένα 30% διατηρείται για μια δεκαετία. Βέβαια, η μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας σημαίνει πως μια ενδεχόμενη επιτυχία θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αποτελέσματα και αντίκτυπο, σε σύγκριση με έναν οποιονδήποτε άλλο τύπο επιχείρησης.

Εν κατακλείδι, οι περισσότεροι αγοράζουν ένα franchise επειδή απλώς… συνήθως λειτουργεί. Προσφέρει στους επιχειρηματίες ένα σταθερό, δοκιμασμένο μοντέλο για τη λειτουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης, με προαπαιτούμενο τη λειτουργία στο πλαίσιο που ορίζει κάποιος άλλος και το σχετικά υψηλό κόστος. Για όσους θεωρούν πως έχουν μια ξεχωριστή ιδέα και γνώση γύρω από το πώς να ξεκινήσουν μια καινούργια επιχείρηση, μια startup προσφέρει άλλου είδους ευκαιρίες και ελευθερίες. Τελικά, όμως, ο μόνος που μπορεί να κάνει την κατάλληλη επιλογή είσαι εσύ.

Πηγή: Epixeiro.gr