20 μετοχές με “σύσταση” αγοράς στην εποχή της “οικονομίας του κορονοϊού”

    Από: Startup Team

Παρ’ όλη την ιδιαίτερα έντονη μεταβλητότητα που κυριαρχεί στη Wall Street -αλλά και λαμβανομένων υπόψη της κατρακύλας σχεδόν 10% την περασμένη Πέμπτη και τη “βουτιά” άνω του 12% τη Δευτέρα, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το κραχ της “Μαύρης Δευτέρας” του 1987- εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που επωφελούνται από την “οικονομία του κορονοϊού” καθώς ολοένα και περισσότερο άνθρωποι κλείνονται στο σπίτι λόγω της επιδημίας.

Ακολουθούν 20 μετοχές που εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές για τους επενδυτές στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τους αναλυτές των εταιρειών Raymond James, Morningstar και Bespoke Investment Group.

Υγεία και προσωπική φροντίδα

Στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, η εταιρεία Gilead Sciences βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών αντιμετώπισης του κορονοϊού χάρη σε ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικά κατά του ιού Έμπολα αλλά έχει να επιδείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση του COVID-19. Και οι τρεις εταιρείες συστήνουν τη μετοχή, η τιμή της οποίας βρίσκεται στα 70 δολάρια, σχεδόν 3% υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και σε αντιδιαστολή με τις εκτεταμένες απώλειες που καταγράφει η αγορά.

Μια ακόμη επιλογή είναι η εταιρεία Clorox, η οποία παράγει μαντηλάκια απολύμανσης και έχει επωφεληθεί για προφανής λόγους, αφού η επιδημία του κορονοϊού συνεχίζει να επελαύνει. Με τη ζήτηση για προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης να χτυπά ιστορικά υψηλά, η μετοχή της εταιρείας, που διαπραγματεύεται σχεδόν στα 180 δολάρια και καταγράφει άνοδο περίπου 4% από τον προηγούμενο μήνα, αναμένεται να ωφεληθεί περαιτέρω μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Bespoke.

Η Morningstar και η Bespoke συστήνουν επίσης την εταιρεία εικονικής υγειονομικής περίθαλψης Teladoc, η οποία διευκολύνει τις ψηφιακές επισκέψεις γιατρών για την εξ αποστάσεως περίθαλψη ασθενών.

Δουλειά από το σπίτι

Παράλληλα, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εργαστούν από το σπίτι, η εταιρεία λογισμικού Slack Technologies “επωφελείται χάρη στο περιβάλλον απομακρυσμένης εργασίας” που παρέχει, σύμφωνα με τη Morningstar. Η μετοχή αποτελεί επίσης κορυφαία επιλογή και της Bespoke.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις Morningstar και Bespoke, οι επιχειρήσεις που η πλειονότητα των εργαζομένων τους δουλεύει από το σπίτι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, σαν αυτές που παρέχει η Zoom Video Communications. Η μετοχή της τελευταίας, που διαπραγματεύεται οριακά κάτω από τα 110 δολάρια, καταγράφει άνοδο σχεδόν 12% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Για τους ίδιους λόγους, ωφελημένη από την παρατεταμένη επιδημία του κορονοϊού θεωρητικά θα βγει και η εταιρεία cloud computing και λογισμικού Citrix Systems, σύμφωνα με τις Raymond James και Morningstar.

Περιορισμός κατ’ οίκον

Την ίδια στιγμή βέβαια που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους, φυσικό είναι να αναζητούν πλέον και τρόπους για να περάσουν καλύτερα τον χρόνο του εγκλεισμού τους, επομένως υπηρεσίες streaming όπως το Netflix αναμένεται να βγουν επίσης κερδισμένες από την επιδημία.

Δεδομένου δε ότι οι αθλητικοί τύποι καλούνται πλέον κι αυτοί να γυμναστούν στο σπίτι τους, η εταιρεία ποδηλάτων και οργάνων γυμναστικής Peloton έχει επίσης αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες επιλογές των Raymond James και Bespoke.

Παράλληλα, καθώς η αποστασιοποίηση από τις κοινωνικές συναναστροφές “σαρώνει” τη χώρα, είναι φυσικό να αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφοντας στα βιντεοπαιχνίδια, με τους παίκτες-χρήστες να αγγίζουν αριθμούς ρεκόρ. Οι κορυφαίες επιλογές της Bespoke από τη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνουν τις εταιρείες Activision Blizzard, Electronic Arts και Take Two Interactive.

Επίσης, οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, όπως η AT&T και η Verizon αποτέλεσαν “σχετικά ασφαλή καταφύγια κατά τη διάρκεια της αναταραχής” στην αγορά και πλέον κυμαίνονται σε ελκυστικά επίπεδα τιμών, με τον δείκτη τιμής προς κέρδη (PE) αμφότερων να διαμορφώνεται γύρω στο 10, σύμφωνα με τη Morningstar. Η Raymond James συστήνει επίσης τις δύο μετοχές, όπως και τον τίτλο της εταιρείας παροχής υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης Comcast.

Καταναλωτικά αγαθά

Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατεβάζουν (προσωρινά) ρολά συνεχίζει να μεγαλώνει, σύμφωνα με τους αναλυτές και των τριών εταιρειών, ο κόσμος καλείται να στηριχθεί πλέον στις ηλεκτρονικές παραγγελίες από τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon περισσότερο από ποτέ άλλοτε, με αποτέλεσμα και οι τρεις να συστήνουν αγορά της μετοχής. Η Raymond James μάλιστα έχει περιλάβει και τον κινεζικό κολοσσό Alibaba στις κορυφαίες επιλογές της από τον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η επιδημία του κορονοϊού δεν έχει οδηγήσει όμως μόνο σε αύξηση της παραμονής στο σπίτι, αλλά και στο γέμισμα των ντουλαπιών των νοικοκυριών, με τον κόσμο σε ολόκληρη τη χώρα να συρρέει στα σούπερ μάρκετ για να “στοκάρει” κονσέρβες και άλλα τρόφιμα μακράς διάρκειας. Επομένως, σύμφωνα με την Bespoke, τόσο η Campbell Soup όσο και η Hormel αποτελούν δύο καλές επιλογές λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των προϊόντων τους. Σημειώνεται ότι και οι δύο εταιρείες διαπραγματεύονται κάτω από τα 50 δολάρια ανά μετοχή.

Τέλος, εταιρείες όπως η Johnson & Johnson, η οποία εξειδικεύεται σε φαρμακευτικά και καταναλωτικά αγαθά, επίσης αναμένεται να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση των προϊόντων τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας, σύμφωνα με την Morningstar. Η Bespoke από τον χώρο αυτό συστήνει επίσης την Procter & Gamble.

Αγορά σε bear market

Καθώς, πάντως η επιδημία του COVID-19 συνεχίζει να επελαύνει ανά τον πλανήτη, οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τον πιθανό αντίκτυπο στην από πριν επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία, με τους φόβους για το εύρος των επιπτώσεων να έχει οδηγήσει σε καταβαράθρωση των τιμών των μετοχών στις διεθνείς αγορές.

Κάτι που δεν απέφυγε ούτε η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, η οποία μόλις πριν από τρεις εβδομάδες βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά τώρα βρίσκεται σχεδόν 30% χαμηλότερα από την “κορυφή” της. Η κατακόρυφη “βουτιά” των μετοχών, μάλιστα, έχει προκαλέσει τη διακοπή της διαπραγμάτευσης στη Wall Street πολλές φορές τις τελευταίες 10 ημέρες, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να τερματιστεί η ελεύθερη πτώση της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, μετά τις μαζικές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, οι αμερικανικές μετοχές έχουν εισέλθει για τα καλά πλέον σε bear market – και όταν συμβαίνει αυτό, η ύφεση ακολουθεί στο 80% των περιπτώσεων, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ εξάλλου αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι η επιδημία του κοροναϊού θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν -μέχρι τον Αύγουστο- και ότι οι ΗΠΑ κατά συνέπεια “ίσως” οδεύουν σε ύφεση. Και οι ειδικοί συμφωνούν με αυτήν την άποψη.

Πηγή: Capital.gr