Σπάνιο «φαινόμενο» η Rolls-Royce; Παλιά!

    Από: Startup Team

Του

Οι Rolls-Royce κάνουν όλο και πιο συχνές εμφανίσεις στους δρόμους -ή τουλάχιστον έχουν γίνει λιγότερο σπάνιο φαινόμενο από ό, τι παλιότερα. Η BMW (BMW:GR), η ιδιοκτήτρια της πολυτελούς μάρκας, είπε πως οι πωλήσεις των Rolls-Royce αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στα 1.968 οχήματα, λαμβάνοντας ιδιαίτερη ώθηση από την αύξηση των πωλήσεων κατά 40% στην Ασία.

Θεωρείστε το ως ένδειξη της ενδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας ή ίσως μερικών εκατοντάδων ενεργειακών τιτάνων που πήραν θάρρος από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου (υπάρχει λόγος που η ιστοσελίδα της Rolls-Royce έχει φόντο το Ντουμπάι). Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, σχεδόν 5.000 Rolls-Royces θα εγκαταλείψουν φέτος τις αντιπροσωπείες.

 

 

Αυτές τις μέρες οι Rolls-Royces βγαίνουν σε τρεις γενικές κατηγορίες, οι οποίες είναι άμεσα αναγνωρίσιμες ως Rolls. Υπάρχει η Phantom, που κοστίζει λίγο πάνω από 400.000 δολάρια και μοιάζει με ένα επίγειο γιοτ, η Ghost που κοστίζει κάτι παραπάνω από 263.000 δολάρια και μοιάζει με ένα ελαφρώς πιο κομψό επίγειο γιοτ και η Wraith, η οποία ξεκινά από περίπου 285.000 δολάρια και μοιάζει με ένα γιγαντιαίο coupe με πόρτες που ανοίγουν με αντίθετη φορά. 

Κάνουν την οδήγηση ευχάριστη, αλλά οι λάτρεις των αυτοκινήτων με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια διαθέσιμα θα αγοράσουν κάτι πιο σπορ. Αυτά τα αμάξια είναι απολαυστικά όταν σε πηγαίνουν τριγύρω σε αναζήτηση καλής μουστάρδας. Είναι σαν βόλτα με «μαγικό χαλί» χάρη στις μαλακές αναρτήσεις, τα κιβώτια ταχυτήτων που αλλάζουν αυτόματα ταχύτητες με βάσει τις ενδείξεις GPS για το δρόμο μπροστά, τις θήκες για ομπρέλα στις πόρτες και μια οροφή που με αναμμένα τα φώτα θυμίζει έναστρο ουρανό. Η αγορά μιας Rolls είναι παράδειγμα της επιδεικτικής κατανάλωσης, η οποία πραγματοποιεί ισχυρό comeback από την οικονομική κρίση του 2009.

Η μάρκα Bentley της Volkswagen, ίσως η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Rolls Royce, διανύει επίσης καλή περίοδο. Πέτυχε αύξηση 17% στις πωλήσεις της στο πρώτο τρίμηνο. Στο μεταξύ η Mercedes αναζητά το άνω όριο της αγοράς των βαρέων οχημάτων, λανσάροντας το S-Class σε μορφή πούλμαν. Το όχημα –μια λιμουζίνα σε μέγεθος λευκού καρχαρία– θα κοστίζει περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια. 

Από αυτή την άποψη, η Rolls μπορεί να πάει ακόμη πιο καλά αν φτιάξει ένα τέταρτο μοντέλο που θα είναι λίγο μεγαλύτερο και πιο ακριβό από την υφιστάμενη γραμμή παραγωγής. Όσο για το όνομα, το «Zombie» θα ταίριαζε τέλεια.