Νεαρός οικονομολόγος υπολόγισε πόσα χρήματα κρύβονται στους φορολογικούς παραδείσους!

    Από: Startup Team

Υπάρχουν κάποια μέρη τα οποία είναι γνωστά και ως φορολογικοί παράδεισοι και όπως φαίνεται έχουν αρκετό συσσωρευμένο πλούτο! Ο 27 χρονος Γάλλος Οικονομολόγος Γκαμπριέλ Ζουκμάν, του London School of Economics έκανε μία έρευνα με σκοπό να μετρήσει τον κρυμμένο πλούτο στους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους!

Σύμφωνα με τον νεαρό οικονομολόγο, ο πλούτος που υπάρχει στα παραπάνω μέρη φτάνει τα 4,7 τρισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Αγγίζει δηλαδή το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στην έρευνα που έκανε δεν έχουν υπολογιστεί οι δαπάνες για ασφάλειες ζωής, πολυτελή σκάφη και αυτοκίνητα κτλ.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο Ζουκμάν έκανε έρευνα σε 7 φορολογικούς παραδείσους και ανακάλυψε τα εξής ποσά!

– Ελβετία 1.800 δισ. ευρώ
– Σιγκαπούρη 750 δισ. ευρώ
– Χονγκ Κονγκ 750 δισ. ευρώ
– Λουξεμβούργο 500 δισ. ευρώ
– Μπαχάμες 500 δισ. ευρώ
– Νησιά Κέιμαν 500 δισ. ευρώ
– Νησί Τζέρσεϊ [Μάγχη]

Το 80% αυτών των χρημάτων δεν έχουν δηλωθεί ποτέ στην εφορία και αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τα κράτη από τα οποία φεύγουν τα χρήματα.

Η έρευνα αυτή εντυπωσίασε τον Πολ Κρούγκμαν ο οποίος προσκάλεσε τον Ζουκμάν σε κατ’ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν τις απόψεις του ενώ δεν έλλειψαν και οι δημόσιες επιβραβεύσεις. «Επιτέλους μας εξηγεί κάποιος πώς ακριβώς λειτουργεί ο κόσμος» έγραψε ενθουσιασμένος στο προσωπικό του blog!