Οι 14 συνήθειες των ιδιαίτερα αρεστών ανθρώπων

    Από: Startup Team

Μπορεί μία καλή παρουσία στα social media να σε βοηθάει να χτίσεις το επαγγελματικό σου δίκτυο, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία χαρισματική προσωπικότητα. Ο Napoleon Hill, συγγραφέας του «Think and Grow Rich» –ενός από τα βιβλία με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών- έγραψε για τις συνήθειες των ιδιαίτερα αρεστών ανθρώπων στο δοκίμιό του «Ανέπτυξε μία ευχάριστη προσωπικότητα», το οποίο εκδόθηκε στην τέταρτη συλλογή του «The Science of Success».

Σε αυτό εισάγει τα βήματα προς το χτίσιμο μίας «προσωπικότητας εκατομμυρίων», εξηγώντας ότι ήταν η «γοητευτική συμπεριφορά» του μεγιστάνα του χάλυβα, Charles M. Schwab, που τον 19ο αιώνα τον ανύψωσε από εργάτη σε υψηλόβαθμο στέλεχος με μισθό 75.000 δολαρίων και συχνά bonus εκατομμυρίων δολαρίων (αστρονομικά ποσά για την εποχή).

Το αφεντικό του Schwab, ο θρυλικός βιομήχανος Andrew Carnegie είπε «ο ετήσιος μισθός ήταν για τη δουλειά που έκανε ο Schwab, αλλά το bonus ήταν γι’ αυτό που ο Schwab, με την ευχάριστη προσωπικότητά του, μπορούσε να κάνει τους άλλους να κάνουν» γράφει ο Hill.

Ακολουθούν οι 14 συνήθειες που, σύμφωνα με τον Hill, έχουν οι άνθρωποι που είναι τόσο αρεστοί, που οι άλλοι κάνουν τα πάντα για να τους βοηθήσουν:

1. Αναπτύσσουν μία θετική νοητική διάθεση και την αφήνουν θεατή στους άλλους. Συχνά είναι ευκολότερο να ενδώσεις στον κυνισμό, αλλά αυτοί που επιλέγουν να είναι θετικοί, τοποθετούν τον εαυτό τους σε τροχιά επιτυχίας και έχουν καλύτερη φήμη.

2. Μιλούν πάντα με έναν προσεκτικά πειθαρχημένο, φιλικό τόνο. Οι καλύτεροι στην επικοινωνία μιλούν αυθόρμητα και με αυτοπεποίθηση, κάτι που δίνει στη φωνή τους μία ευχάριστη χροιά.

3. Δίνουν αμέριστη προσοχή σε κάποιον που τους μιλάει. Το να χρησιμοποιείς μία συζήτηση ως μία ευκαιρία να δώσεις διάλεξη σε κάποιον «μπορεί να θρέφει το εγώ, αλλά ποτέ δεν προσελκύει τους ανθρώπους ή δημιουργεί φιλίες» λέει ο Hill.

4. Μπορούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους σε όλες τις καταστάσεις. Η υπερβολική αντίδραση σε κάτι είτε θετικό, είτε αρνητικό, μπορεί να δώσει κακή εντύπωση. Στη δεύτερη περίπτωση, λέει ο Hill, «θυμήσου ότι η σιωπή μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα θυμωμένα σου λόγια».

5. Είναι υπομονετικοί. «Θυμήσου ότι το κατάλληλο timing για τις λέξεις και τις πράξεις σου μπορεί να σου δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανυπόμονων ανθρώπων» γράφει ο Hill.

6. Διατηρούν ανοιχτό μυαλό. Όσοι αποκόβουν τον εαυτό τους από κάποιες ιδέες και συνδέεται μόνο με ομοϊδεάτες του, χάνουν όχι μόνο σε προσωπική ανάπτυξη, αλλά και ευκαιρίες για να αναβαθμίσουν τη σταδιοδρομία τους.

7. Χαμογελούν όταν μιλούν με άλλους. Ο Hill λέει ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του προέδρου των ΗΠΑ Franklin D. Roosvelt, ήταν «το χαμόγελό του των εκατομμυρίων δολαρίων», το οποίο επέτρεπε στους άλλους να χαλαρώνουν τις άμυνές τους στη διάρκεια της συζήτησης.

8. Γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να εκφράζουν όλες τις σκέψεις τους. Οι εξαιρετικά αρεστοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν αξίζει να προσβάλεις τους άλλους εκφράζοντας όλες σου τις σκέψεις, ακόμα κι αν είναι αλήθειες.

9. Δεν αναβάλλουν. Η αναβολή επικοινωνεί στους άλλους ότι φοβάσαι να αναλάβεις δράση, λέει ο Hill και ως εκ τούτου σε θεωρούν αναποτελεσματικό.

10. Επιδίδονται σε τουλάχιστον μία καλή πράξη την ημέρα. Οι καλύτεροι στην δικτύωση βοηθούν άλλους ανθρώπους, χωρίς να περιμένουν κάτι σε αντάλλαγμα.

11. Βρίσκουν ένα μάθημα στην αποτυχία, αντί να θρηνούν γι’ αυτή. Οι άνθρωποι θαυμάζουν αυτούς που αναπτύσσονται μέσα από την αποτυχία, αντί να μεμψιμοιρούν γι’ αυτή. «Έκφρασε την ευγνωμοσύνη σου για το ότι κέρδισες ένα σκαλοπάτι σοφίας, το οποίο δεν θα είχε έρθει χωρίς μία ήττα», λέει ο Hill.

12. Αισθάνονται σαν το άτομο στο οποίο μιλούν είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο. Οι ιδιαίτερα αρεστοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις συζητήσεις ως μία ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για ένα άλλο άτομο και τους δίνουν χρόνο να μιλήσουν.

13. Επαινούν τους άλλους με αυθεντικό τρόπο και χωρίς να γίνονται υπερβολικοί. «Επαίνεσε τα καλά στοιχεία των άλλων, αλλά μην το κάνεις όταν δεν είναι αληθινό και μην το κάνεις υπερβολικά» λέει ο Hill.

14. Έχουν κάποιον που εμπιστεύονται, για να τους επισημαίνει τα «ψεγάδια» ή τα ατοπήματά τους. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν προσποιούνται ότι είναι αρεστοί. Είναι όντως αρεστοί διότι νοιάζονται για τη συμπεριφορά και τη φήμη τους. Το να έχουν έναν έμπιστο άνθρωπο, που μπορεί να είναι απολύτως ειλικρινής μαζί τους, τους επιτρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.