Οι πραγματικοί χαμένοι της κρίσης είναι οι 20ρηδες εργαζόμενοι

    Από: Startup Team
πηγή: startup.gr

Τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια προ κρίσης, οι εργοδότες περίμεναν το «νέο αίμα», που θα είχε ενέργεια και η αποδοτικότητα θα ήταν στο ζενίθ. Τότε, οι νεαροί σε ηλικία εργαζόμενοι ανέβαιναν πιο εύκολα, «έβλεπαν» την προαγωγή και συνεπώς την αύξηση του μισθού τους ως ένα ορατό ενδεχόμενο. Απ όταν ξέσπασε η κρίση αυτό είναι μία ουτοπία.  Η αύξηση μισθού αποτελεί απατηλό όνειρο, ενώ λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ζήσουν με το μισθό που τους προσφέρεται. Στον αντίποδα βρίσκονται οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, των οποίων ο μισθός παραμένει υψηλός παρά τις περικοπές. Το συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση και η ύφεση έπληξε τους νέους πολύ περισσότερο από τις παλαιότερες γενιές ανήκει σε κορυφαία think-tank.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (The Institute of Fiscal Studies) τονίζει ότι το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 20 ετών έχει μειωθεί, ενώ η απασχόληση των ηλικιωμένων ατόμων δεν έχει. Εν τω μεταξύ, η πραγματική αμοιβή των νέων εργαζομένων μειώθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό, τι των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Αυτό σήμαινε ότι το πραγματικό εισόδημα των νεαρών ενηλίκων μειώθηκε πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Αντίθετα, όσοι εργαζόμενοι είναι 60 ετών και άνω δεν είδαν σχεδόν καμία επίπτωση στην αμοιβή τους  ή στην απασχόλησής τους.

Μεταξύ 2008 και 2013, το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων των 30 ετών και κάτω μειώθηκε κατά 13%, ενώ οι εργαζόμενοι μεταξύ 31 έως 59 ετών είδαν το μισθό τους να μειώνεται περίπου στο &%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών μειώθηκε κατά 4$ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ την ίδια περίοδο το ποσοστό απασχόλησης για τις ηλικίας 31 έως 59 ετών παραμένει αμετάβλητο.

Μόνιμη ζημιά στην απασχόληση

Επιπλέον, όσοι είναι κάτω των 30 ετών και βρήκαν εργασία η αμοιβή τους ήταν μειωμένη κατά 15%, ενώ μόλις 6% ήταν μειωμένη η αμοιβή των υπαλλήλων από 31 έως 59 χρονών.

Περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων κάτω των 30 ετών συνέχισαν να ζουν με τους γονείς τους. Το εισόδημα όσων ζουν με τους γονείς τους μειώθηκε κατά 8% μεταξύ 2008 και 2013, σε σύγκριση με εκείνους που ζουν μόνοι τους, των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 17%.

«Οι νεαροί ενήλικες έχουν υποστεί το πλήγμα της ύφεσης», δήλωσε ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου, Jonathan Cribb. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτο το δύσκολο ξεκίνημα θα προκαλέσει ζημιά στην εργασία τους και στα προβλεπόμενα κέρδη».

διαβάστε περισσότερα εδώ:
startup.gr