Eπιλέχθηκαν οι 4 νικητές του Διαγωνισμού «Προορισμός: Αλλαγή. Νέες Λύσεις για την Ελλάδα»

    Από: Startup Team

H Αshoka Ελλάδος ανακοίνωσε σήμερα τους 4 νικητές του «Destination: Change. New Solutions for Greece» του πρώτου διαγωνισμού στην πλατφόρμα των Changemakers, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιου του 2014.

«Οι εξαιρετικοί νικητές αυτού του διαγωνισμού μας προτρέπουν να σκεφτούμε πως πάντα υπάρχει μια λύση στα πιο απαιτητικά προβλήματα και πως η καινοτομία συνδυασμένη με δυνατά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά μπορούν να δημιουργήσουν μια απίστευτη κοινωνική αλλαγή» είπε ο Arnaud Mourot, Διευθυντής της Ashoka Europe.

Ο διαγωνισμός είναι μια πρωτοβουλία της Ashoka, της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative), του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, της Boehringer Ingelheim Hellas και της SAP Hellas για την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων για κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα.

Οι νικητήριες ομάδες στον διαγωνισμό «Destination: Change. New Solutions for Greece» επιλέχτηκαν βάσει τριών  σημαντικών κριτηρίων που έχουν προκαθοριστεί από το πρόγραμμα των Ashoka Changemakers:

  • Καινοτομία: μια ουσιαστική διαφοροποίηση από άλλες πρωτοβουλίες του ίδιου πεδίου, μια πρωτοβουλία που δημιουργεί μια νέα αξία.
  • Κοινωνικός Αντίκτυπος: ένα ισχυρό αποτέλεσμα για την ελληνική κοινωνία, που επιδρά άμεσα και θετικά στις ζωές των ανθρώπων και που παρουσιάζει δυναμική επέκτασης.
  • Βιωσιμότητα: ένα ξεκάθαρο πλάνο που πετυχαίνει μακροπρόθεσμους στόχους, που εξασφαλίζει οικονομική  σταθερότητα και επιτυγχάνει δυνατές συνεργασίες και αξιοποιεί υποστηρικτικά δίκτυα.

Οι νικητές επιλέχθηκαν ανάμεσα σε παραπάνω από 90 συμμετοχές, αντιπροσωπεύοντας την πιο καινοτόμα και πολλά υποσχόμενη λύση σε κάθε κατηγορία:

  1. Κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού  – €10,000

Παρέχεται από την: Ελληνική Πρωτοβουλία

ΜΠΟΡΟΥΜΕ, Saving Food Saving Lives – Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας των δωρητών τροφίμων και των φορέων – αποδεκτών, δημιουργώντας «γέφυρες» μεταξύ του εκάστοτε δωρητή και του πιο κατάλληλου αποδέκτη.

  1. Ενδυνάμωση της κοινοτικής ανάπτυξης μέσα από περιβαλλοντικές λύσεις  -€10,000

Παρέχεται από: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

xorafaki.gr– Το xorafaki.gr αποτελείται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, που μέσω μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, καθοδηγεί όσους ενδιαφέρονται στα πρώτα βήματα της αξιοποίησης ενός χωραφιού, ​​από την καλλιέργεια έως την παραγωγή και τη διάθεση, ακόμη και στην τυποποίηση και την εξαγωγή των προϊόντων τους.

Το xorafaki.gr επίσης επιλέχθηκε να παραλάβει το λογισμικό SAP® Business One με άδεια χρήσης για τρία άτομα, ενώ η συγκεκριμένη ομάδα θα έχει επίσης την ευκαιρία να εκπαιδευθεί  για τη χρήση αυτού του εξειδικευμένου λογισμικού, που αποτελεί προσφορά της SAP Hellas σε έναν από τους νικητές των βραβείων.

  1. Στήριξη για υγιή και ενεργά γηρατειά  – €10,000

Παρέχεται από: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Brace Κοιν.Σ.Επ. – H Brace εκπαιδεύει φροντιστές (γονείς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς) στην Τεχνική Marte Meo. H τεχνική προάγει την ανάπτυξη ασφαλών σχέσεων με ενσυναίσθηση, τη θετική συναισθηματική σύνδεση με τους έχοντες ανάγκη κ’ ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εξουθένωσης του φροντιστή (burn-out). Επιπρόσθετα, στηρίζει τα παιδιά να αποφύγουν την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικών και οικονομικών δεξιοτήτων μέσω του προγράμματος Aflatoun.

  1. Καινοτομίες για την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη – €10,000

Παρέχεται από: Boehringer Ingelheim Ellas

Filisia – To filisia δημιουργεί μουσικά πολυμέσα που είναι προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες για να υποστηρίξουν τη διαδικασία αποκατάστασής τους. Αυτά τα πολυμέσα είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμα στις εξατομικευμένες ανάγκες και ικανότητες του κάθε χρήστη.

Το πάνελ των κριτών του διαγωνισμού αποτέλεσαν οι:  Eric Rosenthal (Ashoka Fellow), Iδρυτής και Διευθυντής τους Disability Rights International (DRI)- Mιχάλης Πρίντζος, Υπεύθυνος Προγράμματος Τhe Hellenic Initiative- Ivan Juric, Yπεύθυνος Κοινωνικής Πρόνοιας & Κοινοτικής Ανάπτυξης Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση- Εμμανουήλ Μιττάκης, Επικεφαλής Επικοινωνίας Boehringer Ingelheim Ellas & του παγκόσμιου προγράμματος «Making More Health»-  Μάνος Ραπτόπουλος, COO Νότιας Ευρώπης και Διευθυντής της SAP Hellas, Cyprus & Malta.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και ομάδες που γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που ανέλαβαν πρωτοβουλίες σε μια σειρά από προβλήματα και παρουσίασαν αληθινή δέσμευση να λύσουν αυτά τα προβλήματα που αναγνωρίζουν στις κοινότητες τους» είπε η Αφροδίτη Μπουικίδη, η υπεύθυνη επέκτασης της Ashoka στην Ελλάδα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους νικητές του διαγωνισμού, καθώς και με πολλούς άλλους, καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τις ιδέες και να δημιουργούν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, επισκεφθείτε: www.changemakers.com/destinationchange και greece.ashoka.org.

Για επιπλέον επικοινωνία, παρακαλούμε επικοινωνείτε με: ashokagreece @ ashoka.org

 

Ashoka

Η Ashoka είναι η μεγαλύτερη ένωση κοινωνικών επιχειρηματιών (Ashoka Fellows) διεθνώς, που συνεργάζεται με άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι έχουν αναπτύξει λύσεις  με στόχο τη συστημική επίλυση των πιο πιεστικών κοινωνικών προβλημάτων.

The Hellenic Initiative

Η Ελληνική Πρωτοβουλία, είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός φορέας με όραμα να κινητοποιήσει τους Έλληνες της διασποράς και τη φιλελληνική κοινότητα του εξωτερικού να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας μέσω προγραμμάτων που στοχεύουν την αντιμετώπιση της κρίσης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την οικονομική ανάπτυξη.

Boehringer Ingelheim Ελλάς

Ο Όμιλος Boehringer Ingelheim είναι μια από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως. Με έδρα το Ingelheim της Γερμανίας, δραστηριοποιείται παγκοσμίως με 140 θυγατρικές και περισσότερους από 46.000 εργαζομένους. Η ελληνική θυγατρική, με παρουσία στην Ελλάδα από το 1966, αποτελεί σήμερα τη μοναδική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία που διατηρεί δική της βιομηχανική μονάδα παραγωγής στη χώρα. Από το 2010, η Boehringer Ingelheim συνεργάζεται με τον οργανισμό Ashoka στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Making More Health. Η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία έχει σκοπό να προσφέρει, μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, καινοτόμες λύσεις σε ριζικά προβλήματα υγείας και διαβίωσης για ανθρώπους και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

John S. Latsis Public Benefit Foundation

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έχει στην ευθύνη του τη διαχείριση και υλοποίηση του κοινωφελούς έργου της οικογένειας Λάτση, συνεχίζοντας την παράδοση της προσφοράς του Ιωάννη Σ. Λάτση. Η δράση του προσανατολίζεται κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής πρόνοιας, της επιστημονικής έρευνας και της ​ανάπτυξης υποδομών κοινής ωφέλειας​. Η προσπάθεια του είναι η αντιμετώπιση των χρηματοδοτούμενων φορέων ως συνεργατών, μέσα από την παροχή όχι μόνο της οικονομικής ενίσχυσης αλλά και μιας διαρκούς υποστήριξης με στόχο τη δημιουργία συνεργιών έτσι ώστε να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο.

SAP Hellas

Με έδρα το Walldorf της Γερμανίας, με σημεία σε περισσότερες από 130 χώρες, η SAP είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στο λογισμικό των επιχειρήσεων και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με λογισμικό. Η SAP Hellas ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1994 με στόχο  τη διάδοση του λογισμικού SAP στην Ελλάδα. Από τότε, έχουν γίνει περισσότερες από 1380 εγκαταστάσεις σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Οι SAP Hellas SA γραφεία με έδρα την Αθήνα και τη Λευκωσία που εξυπηρετούν την Ελλάδα και Κύπρος, αντίστοιχα.