Τι κρύβει η εξαγορά της WhatsApp από την Facebook;

    Από: Startup Team

Η Facebook πρόσφατα, αγόρασε την WhatsApp και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της δεύτερης. Όλα καλά κι όλα ωραία για τους απλούς χρήστες. Εκείνοι όμως που ασχολούνται με τα προσωπικά δεδομένα, θεωρούν ότι προκύπτει ένα μονοπώλιο δεδομένων κι επειδή όταν δύο επιχειρήσεις συγχωνεύονται είναι θεμιτό να μην θίγεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός, η Κομισιόν εξετάζει τη νομιμότητα της συμφωνίας.

Και για να μιλήσουμε λίγο με νούμερα… Η εξαγορά κόστισε στην Facebook μόλις 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Ουκ ολίγα θα λέγαμε αν σκεφτείτε ότι ο αριθμός των εργαζομένων της WhatsApp είναι πολύ μικρός! Όμως, η ίδια η WhatsApp δεν είναι και τόσο μικρή τελικά αφού την εφαρμογή την χρησιμοποιούν παγκοσμίων 450 εκατομμύρια άτομα. Σκεφτείτε πόσο σημαντικά θα είναι για την Facebook τα προσωπικά δεδομένα τόσων ατόμων.

!command:social!

 

Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν το θέμα. Αρχικά έστειλαν σε άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, επιστολές στης οποίες τους ζητάνε να εκτιμήσουν κατά πόσο αυτή η εξαγορά θίγει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι πρόκειται για εξαγορά που οδηγεί στο μονοπώλιο αλλά για μία εξαγορά που θέλει να δώσει περισσότερα προσωπικά στοιχεία στην Facebook. Μην ξεχνάτε ότι το Facebook εκτός από κοινωνική δικτύωση, προσφέρει και διαφημιστικό χώρο! Είναι αρκετά σημαντικό για την εταιρεία να γνωρίζει ποιοί είναι οι πελάτες της και τι ενδιαφέροντα έχουν ώστε να τους «πετάει» στην οθόνη τους πιο στοχευμένες διαφημίσεις.

Η ΕΕ είχε καταφέρει στο παρελθόν να αποτρέψει σημαντικές συγχωνεύσεις ακόμα και μεγάλων αμερικανικών κολοσσών.