Ερευνα και ανάπτυξη …αναμονή και προσμονή!

    Από: Startup Team
πηγή: deasy.gr

Είναι από τις πιο θετικές ειδήσεις του 2014, ότι οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), θα εφαρμόσουν στην Ελλάδα μια νέα γενιά χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, για να διευκολύνουν την πρόσβαση καινοτόμων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Στα επόμενα επτά χρόνια θα διατεθούν μέσω των προϊόντων “InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την καινοτομία” €24 δις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πολλών κλάδων, ώστε η χρηματοδότηση αυτή να στηρίξει επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας ύψους έως €48 δις. Είναι ακόμη πιο σημαντικό ότι αυτά τα εργαλεία, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την Ελληνική κρατική γραφειοκρατία (μακάρι…), με τη μορφή ειδικά σχεδιασμένων προϊόντων, από εγγυήσεις σε ενδιάμεσους οργανισμούς που χορηγούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι δάνεια απευθείας σε επιχειρήσεις, με στόχο τη στήριξη σχεδίων έρευνας και τεχνολογίας. Αυτά είναι τα καλά νέα, η καλή πλευρά….

Θεωρητικά (μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη), με αυτό τον τρόπο η Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και ο «αγωνιζόμενος» μικρομεσαίος δεν θα έχει καμμία δικαιολογία, να μη σκεφτεί καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, που θα προσφέρουν αξία και βιώσιμες λύσεις. Τέτοιες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους χρήμα, εφόσον –επαναλαμβάνω– επιδείξουν στόχευση, δράσεις, και business cases που καινοτομούν, που προσφέρουν πρακτικές αλλαγές και νέες ιδέες σε κομμάτια της αγοράς. Επίσης σημαντικό είναι, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αναλάβει τις εγγυήσεις των τραπεζών, που χορηγούν δάνεια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, μειώνοντας την έκθεσή τους σε διεθνή κίνδυνο. Και να σκεφτεί κανείς, ότι ακόμη στην Ελλάδα υπάρχει μέρος του πληθυσμού, που θέλει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση… τέλος πάντων, άλλη κουβέντα

Το μόνο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι, ότι τα τελευταία 10 χρόνια (ισως και παραπάνω) χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία, για να έχει η χώρα μας ένα εθνικό σχέδιο – σε ποιά αγορά / κατηγορία / ευκαιρία θέλει και πρέπει να στοχεύσει. Τα πολιτικάντικα επιμελητήρια των φοροκινήτρων, οι οκνηροί εμπορικοί αντιπρόσωποι των πρεσβειών μας, τα αγοραφοβικά μας πανεπιστήμια, οι πολιτικοί του «δώσε κι εμένα μπάρμπα» δεν έκατσαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσουν για το μέλλον μας. Αλλά το ίδιο και οι πολίτες. Εφευρίσκαμε κάθε φορά μια διαφορετική φόρμα, ένα διαφορετικό κριτήριο, την ευγενή τάξη των συμβούλων που συμπληρώνει τους φακέλους ΕΣΠΑ και τέλος ακούγαμε τις πολιτικάντικες δηλώσεις (ή / και κραυγές) Νομαρχών και αργότερα Περιφερειαρχών για τα ασαφή οράματα τοπικής τους ανάπτυξης, προβολής, δημοσίων επενδύσεων (όχι για εξαγωγές, αλλά για τοπικές και κλειστές αγορές).

Διαβάστε Περισσότερα στο Deasy.gr

διαβάστε περισσότερα εδώ:
deasy.gr