Ινδός τραπεζίτης προειδοποιεί: Ερχεται παγκόσμια κρίση που θα μοιάζει με την Υφεση του ’30

    Από: Startup Team
πηγή: iefimerida.gr

Ακούγεται εκφοβιστικός και κινδυνολόγος, αλλά πώς γίνεται να μην παίρνεις τοις μετρητοίς τα λόγια του κορυφαίου τραπεζίτη της Ινδίας, όταν λέει πως ρισκάρουμε να πέσουμε στη μέγγενη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που θα μοιάζει με την Μεγάλη Ύφεση του 1930;

Όπως σημειώνει το Capital.gr, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας και κορυφαίος οικονομολόγος, Raghuram Rajan, προειδοποεί πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγείται σε μια νέα κρίση, ανάλογη με την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers που αποτέλεσε τη σπίθα από την οποία η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμα επανέλθει.

Όπως ακριβώς συνέβη τη δεκαετία του 1930 η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες προκαλεί παρενέργειες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και να οδηγήσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σε μια νέα κρίση, είπε ο Rajan σε συνέντευξη στο Central Banking Journal.

O Rajan, που στο παρελθόν έχει υπάρξει επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν προέβλεψε την κρίση του 2008.

«Ρισκάρουμε να έχουμε επανάληψη του φαινομένου της κρίσης σε μια εποχή που ο κόσμος είναι λιγότερο ικανός να επωμιστεί το κόστος, είπε στη συνέντευξη. Ενώ στο παρελθόν οι χώρες προχωρούσαν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους για να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη, το πιο δημοφιλές πλέον όπλο είναι η νομισματική χαλάρωση”, λέει ο Rajan. Ένα σύμπτωμα αυτής της ανισορροπίας είναι το πολύ σκληρό ευρώ, σε αντίθεση με την κατάσταση της Ευρωζώνης.

Επέστησε την προσοχή για μια επανάληψη της μεταβολής των μεγάλων αγορών κάτι που είδαμε στις συνέπειες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, αν οι επενδυτές που κυνηγούν μεγαλύτερα κέρδη που είναι δυνατόν να έχουν με χαλαρές νομισματικές πολιτικές απεμπλακούν από τις επενδύσεις και τις θέσεις τους την ίδια στιγμή.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
iefimerida.gr