Bookia.gr, το κοινωνικό δίκτυο με επίκεντρο… το βιβλίο

    Από: Startup Team

Μπορεί το διάβασμα ενός βιβλίου να είναι μια ξεχωριστή και μοναδική διαδικασία για τον καθένα, το πριν και το μετά αποτελούν μια κοινωνική δραστηριότητα. Η έρευνα για την επιλογή του βιβλίου, οι ανάλογες κριτικές, οι προτάσεις αλλά και η συζήτηση γύρω από αυτό και η εξιστόρηση σε φίλους αποτελούν κάποια κομμάτια από το «παζλ» της εν λόγω δραστηριότητας. Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει το νέο κοινωνικό δίκτυο www.bookia.gr.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό μέσο στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν εντελώς δωρεάν και χωρίς καμία προϋπόθεση ενώ η αξιοποίηση των υπηρεσιών του γίνεται απλά, με ένα μόνον κλικ, αρκεί το μέλος να διαθέτει λογαριασμό στο Facebook. Έτσι πρόκειται για ένα τόπο συνάντησης και επικοινωνίας όλων όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για τα βιβλία που διάβασαν ή διαβάζουν, να κάνουν νέους φίλους με κριτήριο τα κοινά ενδιαφέροντα και τις αναγνωστικές προτιμήσεις, να βρουν το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουν.

Του Βάιου Κρόκου

Διαδραστικότητα και Ενημερώσεις

Bookia.gr, το κοινωνικό δίκτυο με επίκεντρο... το βιβλίο

Οι αναγνώστες λαμβάνουν περιοδικώς ενημέρωση για το συνέβη στο Bookia και τους αφορά βάσει των βιβλίων που έχουν στη βιβλιοθήκη τους και βάσει των σχέσεων με άλλους αναγνώστες, με βιβλία ή με συγγραφείς. Η ενημέρωση λοιπόν είναι προσωποποιημένη και όχι κοινή για όλους. Για παράδειγμα, όταν γραφτεί κριτική για ένα βιβλίο που έχουν στη βιβλιοθήκη τους ή ένας φίλος πρόσθεσε ένα βιβλίο στη δικής του ή προστέθηκε ένα νέο βιβλίο σε κατηγορίες που διαβάζουν.

Οι εκδότες το ίδιο, λαμβάνουν περιοδικώς ενημέρωση για ότι σχετίζεται μόνον με τα βιβλία τους. Και οι συγγραφείς λαμβάνουν περιοδικώς ενημέρωση πάλι μόνον για τα δικά τους βιβλία. Τέλος, άλλοι φορείς που σχετίζονται με το βιβλίο, π.χ. ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, μπορούν να αξιοποιούν το περιεχόμενο του Bookia, μέσα από τα δικά τους sites.

Άμεση σύνδεση με την αγορά βιβλίου

Bookia.gr, το κοινωνικό δίκτυο με επίκεντρο... το βιβλίο

Το Bookia όμως κρατά επίσης ενημερωμένα τα μέλη για τις επικείμενες εκδηλώσεις που σχετίζονται με παρουσιάσεις βιβλίων κλπ με ένα κοινό ημερολόγιο τόσο για γεγονότα στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα , καταγράφει κάθε εβδομάδα τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία τής προηγούμενης εβδομάδας, από κάθε συνεργαζόμενο βιβλιοπωλείο χωριστά.

Την ίδια ώρα μπορεί να εμφανίσει τις τιμές των βιβλίων που προσφέρουν τα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και ο χρήστης-καταναλωτής να επιλέξει αυτό της αρεσκείας του. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα τα μέλη να χαρίσουν ή να ανταλλάξουν βιβλία μεταξύ τους.
Από τα μελλοντικά σχέδια του Bookia ξεχωρίζουμε τη διάθεση μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα με την οποία οι αναγνώστες θα έχουν και στο δρόμο όλη την ενημέρωση από το Bookia, συν κάποιες επιπλέον λειτουργίες όπως η σάρωση ενός ISBN και η εμφάνιση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για το βιβλίο. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά και τα πρώτα «εύσημα» ήρθαν και από τη βράβευση του Bookia ως ένα από τα καλύτερα θεματικά sites στα Digital Media Awards 2014 με αριθμούς που δείχνουν ότι η αποδοχή είναι ολο ένα και αυξανόμενη.

Συγκεκριμένα:

Bookia.gr, το κοινωνικό δίκτυο με επίκεντρο... το βιβλίο

  • 194.057 βιβλία, συνολικά.
  • 1.572.353 σχέσεις με βιβλία, αναγνώστες, συγγραφείς.
  • 103.687 δημιουργοί, συγγραφείς, εικονογράφοι κ.λπ..
  • 3.924 εκδότες.
  • 1.966 βιβλιοπωλεία, φυσικά και ηλεκτρονικά.
  • 7.920 κριτικές βιβλίων.
  • 3.724 βιβλιοθήκες, λογαριασμοί στο Bookia.
  • 34 βιβλία χαρίζονται.
  • 426 βιβλία ανταλλάσσονται.