Τελετή Βράβευσης Νικητών 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία «Blue Growth Piraeus»

    Από: Startup Team

Blue Growth , μια θάλασσα καινοτομίας …στον Πειραιά!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2014, η τελετή βράβευσης των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία με την ονομασία «Blue Growth Piraeus», η οποία έλαβε χώρα στον χώρο πολιτισμού Passport στον Πειραιά.

Ο Διαγωνισμός είχε διάρκεια τέσσερις μήνες, και στις δύο φάσεις αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά του αξιολογήθηκαν καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας και τις πέντε θεματικές ενότητες στις οποίες ο Διαγωνισμός αναζητούσε καινοτόμες ιδέες:

• Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

• Ενέργεια & Περιβάλλον/ Πράσινη Ναυσιπλοΐα

• Καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Υδατοκαλλιέργειες

• Αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός & Πολιτισμός

• Θαλάσσιες μεταφορές

 

Οι τέσσερις νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν από την επιτροπή των αξιολογητών είναι οι εξής:

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: SOL-BRINE: Κάνοντας την αφαλάτωση βιώσιμη!

Τελετή Βράβευσης Νικητών 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία «Blue Growth Piraeus»

Το σύστημα SOL-BRINE αφορά μία ελληνική καινοτομία για την παραγωγή μηδενικών υγρών αποβλήτων από την αφαλάτωση, με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων τελικών προϊόντων (νερό και αλάτι). Η αφαλάτωση αναγνωρίζεται ως μία πολλά υποσχόμενη λύση για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πρόκλησης διαθεσιμότητας νερού. Το σύστημα σχεδιάστηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα από τη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών. Η τεχνολογία αποτελεί προϊόν Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ (SOL-BRINE: LIFE09 ENV/GR/000299) και διδακτορικής διατριβής του σχεδιαστή, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μαρίας Λοϊζίδου.

Μέλη Ομάδας: Δημήτριος Ξεύγενος, Αθανάσιος Μπούνας

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Pheemade

Τελετή Βράβευσης Νικητών 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία «Blue Growth Piraeus»

Η Pheemade  είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιεί ένα περιβαλλοντικά πολύτιμο υλικό (φύκι) και το μετατρέπει σε μια σειρά από πολύτιμα προϊόντα με πολλές ιδιότητες. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας, Posidonia oceanica, τα οποία ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος πολλών ελληνικών ακτών. Ποσότητα  20-25 τόνων συλλέγεται  από κάθε δήμο κάθε χρόνο και θάβεται στους «ΧΥ.ΤΑ.», επιβαρύνοντας τους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Η Pheemade αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αλλαγής στον κόσμο του σχεδιασμού με ύψιστη προτεραιότητά της την σύντηξη του καινοτόμου σχεδιασμού και της επιστήμης για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. www.pheemade.com

Μέλη Ομάδας: Τσομπανίδης Στάυρος, Νινιός Χάρης, Παπαδάκη Σοφία, Τζοβένης Ιωάννης

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: NostimoSalt

Τελετή Βράβευσης Νικητών 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία «Blue Growth Piraeus»

Το Nostimo – μια νέα startup με μεγάλες φιλοδοξίες και έχει σκοπό να αναδείξει και να εισάγει στις αγορές του εξωτερικού το ακατέργαστο φυσικό αλάτι των ελληνικών θαλασσών, ένα ελληνικό προϊόν ύψιστης ποιότητας αλλά μέχρι και σήμερα ανεκμετάλλευτο. Η ζήτηση γκουρμέ αλατιού υψηλής ποιότητας έχει σημειώσει έκρηξη τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά. Η ομάδα του nostimo προσδοκά να αναζωπυρώσει την αρχαία τέχνη της συγκομιδής φυσικού αλατιού και παράλληλα να διασφαλίσει μέσα από την εμπορική επιτυχία της τους πολλούς μικρο-παραγωγούς αλατιού ανά την Ελλάδα. Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι να γίνει η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που θα  εισαγάγει ένα καινοτόμο πρόγραμμα συμβολαιακής συγκομιδής με μικρο – παραγωγούς αλατιού υποστηρίζοντας τους να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις και ποιότητα, κάνοντας την ιστορία της τοπικής συγκομιδή κεντρικό στοιχείο της επικοινωνιακής της στρατηγικής. www.nostimosalt.com

Μέλη Ομάδας: Βίβιαν Καραβία, Swaffer Felicity

 

Ειδικό Βραβείο – “LIVING SEA”: Innovative Ballast Water Treatment System – Καινοτόμο Σύστημα Επεξεργασίας Νερού Έρματος Πλοίων

Τελετή Βράβευσης Νικητών 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία «Blue Growth Piraeus»

Η εταιρία wet oxidation p.c. έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης των υδάτων του έρματος με ένα ειδικό σύστημα ηλεκτρόλυσης το οποίο μπορεί να παρέχει εξαιρετικά αποτελεσματικές λύσεις για όλους πρακτικά του τύπους των πλοίων.

Μέλη Ομάδας: Παυλόπουλος Αδάμ, Νινολάκης Μάρκος

Στις 3 πρώτες νικήτριες ομάδες απονεμήθηκαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 15.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτο κεφάλαιο για την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας τους καθώς και θα έχουν την δυνατότητα στέγασης και «εκκόλαψης» στο πρότυπο πρόγραμμα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων Aephoria.net. Στην τέταρτη ομάδα απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «LIVING SEA».

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους νικητές από τους χορηγούς του Διαγωνισμού:

Τελετή Βράβευσης Νικητών 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία «Blue Growth Piraeus»

  • Βράβευση 1ου Νικητή – ΟΛΠ Α.Ε Απονομή Βραβείου κ.Δημήτρης Σπύρου, Διευθυντής Διοίκησης Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ)
  • Βράβευση 2ουΝικητή –Capital Ship Management Απονομή Βραβείου κ.Γ.Καλογηράτος, Chief Operating Officer Capital Ship Management
  • Βράβευση 3ου Νικητή – Celestyal Cruises Απονομή Βραβείου κ.Πυθαγόρας Νάγος, Sales Director Celestyal Cruises
  • Βράβευση Ειδικού Βραβείου “Living Sea”– Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας-ΟΚΑΑ. Απονομή

κ.Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΚΑΑ

Την τελετή συντόνισε ο κ. Νίκος Βερβερίδης, συνιδρυτής των ελculture.gr και Aephoria.net. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού “BlueGrowthPiraeus” και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά,  ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο  Δρ.  Ανδρέας Γεωργούλιας, Λέκτορας του Πανεπιστημίου HarvardGSD και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιώσιμων Υποδομών.

Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν οι κ. Γρηγόρης Γιοβανόφ (Καθηγητής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Athens Information Technology (ΑΙΤ), κ. Ανδρέας Γεωργούλιας (Λέκτορας του Πανεπιστημίου Harvard GSD και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιώσιμων Υποδομών), κ. Στέφανος Λαλούσης (Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε projects σχετικά με λεμβουχικές εργασίες), κα. Ντέμη Καραγιάννη (Media Manager Capital Ship Management), κ. Δημήτρης Μέμος (Managing Director, MarineTraffic), κ. Θεμιστοκλής Λούσης (Τεχνικός Διευθυντής, DLAUTOMATIONP.C.), κ. Ξένια Ζιούβελου (Καθηγήτρια/Ερευνήτριαα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Athens Information Technology (AIT), κ. Αριστοτέλης Αλεξόπουλος (Καθηγητής στο BCA Business College of Athens Department of Shipping Studies)