Εξυπνης πόλης το εγκώμιον

    Από: Startup Team
πηγή: deasy.gr

Του Τάσου Παγκάκη

Φίλοι μου μετέφεραν σε συζήτησή μας το τι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του New Cities summit στο Ντάλας των ΗΠΑ τον Ιούνιο. Το θυμήθηκα περπατώντας ανάμεσα σε σπασμένα πεζοδρόμια της πόλης. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων, εκπροσώπων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πολλά startups που εργάζονται για λύσεις πόλεων, ακαδημαϊκή κοινότητα και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ήταν όλοι εκεί για να συζητήσουν το μέλλον των πόλεων και το πώς μπορούμε να φτιάξουμε την μητρόπολη του 21ου αιώνα. Καταρχήν, υπογραμμίστηκε, ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καλυτερεύσουν οι πόλεις μας, αν αυτό δεν γίνει με έξυπνο και βιώσιμο τρόπο, και αν αυτό δεν είναι αντικείμενο ευρύτερης συνεργασίας γύρω από τεχνολογικές λύσεις που startups και άλλες εταιρίες μπορούν να δώσουν.

Το θέμα «Τεχνολογία και Πράσινη Πόλη» απασχολεί τα τελευταία χρόνια το κοινό. Δεν ξέρω αν είναι μόδα ή πραγματική στρατηγική ανάγκη για τους ιθύνοντες, πάντως μας αφορά όλους! Αλλά τι πραγματικά εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «Πράσινη Πόλη»; Είναι μια πόλη που απλά έχει πολλά πάρκα, που τοποθετεί στον τελευταίο όροφο κήπους και αστική γεωργία – μεγάλο μέρος των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την τεχνολογία; Είναι μια πόλη χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που εστιάζει στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ή, είναι κάτι περισσότερο από αυτό; Μήπως η «Πράσινη Πόλη» μπορεί να είναι μια ευρύτερη λύση βιώσιμης ανάπτυξης για να σταθμίσει τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, από όσα «κακά» φέρνει η πολυκοσμία; Είναι όλα αυτά και οι λύσεις που σου δίνει, για να ζεις καλύτερα.

Πολλοί μιλούν για τις έξυπνες πόλεις, δίνοντας μια μονοδιάστατη πλευρά, μόνο εκείνη της τεχνολογίας. Μια έξυπνη πόλη δεν είναι κατ ‘ανάγκη μια βιώσιμη, ευχάριστη πόλη από μόνη της, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι οι τεχνολογικές λύσεις θα έχουν ένα καθαρό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, θέλω να πιστεύω ότι, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «Πράσινη Πόλη», δίνουμε μια ολιστική άποψη της έξυπνης και βιώσιμης πόλης.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
deasy.gr