Νέο Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Δεξιοτήτων Φιλοξενίας: το εισιτήριο για μια νέα θέση εργασίας;

    Από: Startup Team
πηγή: ec.europa.eu

Ένα νέο εργαλείο στην πύλη EURES επιτρέπει στα άτομα που αναζητούν εργασία να διευκρινίζουν ποιες δεξιότητες έχουν αποκτήσει και πού (σε ένα συγκεκριμένο κλάδο), δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να βρίσκουν ακριβώς αυτό που αναζητούν. Το διαβατήριο δεξιοτήτων δρομολογήθηκε πρόσφατα για τους κλάδους της φιλοξενίας και του τουρισμού, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι.

Ο τομέας της φιλοξενίας είναι, από τη φύση του, ένα περιβάλλον όπου η διεθνής πείρα, οι γλωσσικές δεξιότητες και η κινητικότητα αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, ένα άτομο που αναζητά εργασία ενδεχομένως δυσκολεύεται να εξηγήσει και να αποδείξει στους εργοδότες τι μπορεί να συνεπάγεται στην πράξη, σε μια άλλη χώρα, μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Παράλληλα, οι εργοδότες δυσκολεύονται να κατανοήσουν ποιες δεξιότητες διαθέτει ένας εν δυνάμει εργαζόμενος, απλώς και μόνο κοιτώντας το βιογραφικό του. Το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Δεξιοτήτων Φιλοξενίας παρέχει μια αποτελεσματική και εύχρηστη λύση.

Ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων

Αυτό το νέο πολυγλωσσικό εργαλείο στην πύλη EURES δίνει τη δυνατότητα στα άτομα που αναζητούν εργασία να δημιουργούν το δικό τους διαβατήριο προσωπικών δεξιοτήτων επιλέγοντας από έναν κατάλογο τις ικανότητες που διαθέτουν – για παράδειγμα, δεξιότητες κουζίνας, υποδοχή προσκεκλημένων, οργάνωση μεταφοράς με ταξί. Κάθε δεξιότητα πρέπει να συνδέεται με τις εργασιακές εμπειρίες ή την κατάρτιση στο πλαίσιο των οποίων αποκτήθηκε, και μπορεί προαιρετικά να επικυρώνεται από πρώην εργοδότες ή μέσω πτυχίων. Για μια αναλυτική επεξήγηση, παρακαλούμε αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε το βοηθητικό βίντεο για άτομα που αναζητούν εργασία .

Οι επιλεγμένες δεξιότητες μεταφράζονται αυτομάτως σε οποιαδήποτε επιθυμητή ευρωπαϊκή γλώσσα. Οι υποψήφιοι που προσθέτουν το διαβατήριο δεξιοτήτων στο βιογραφικό τους μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι εργοδότες κατανοούν επακριβώς τι έχουν κάνει και τι έχουν μάθει κατά την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία ή κατάρτισή τους.

Βοήθεια στους εργοδότες για την ανεύρεση εξειδικευμένων εργαζόμενων

Επιλέγοντας τις δεξιότητες που αναζητούν, οι εργοδότες βλέπουν μια φιλτραρισμένη επιλογή από διαβατήρια δεξιοτήτων και βιογραφικά που πληρούν τα κριτήριά τους, από ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουν στη διάθεσή τους έναν ευρύτατο κατάλογο υποψηφίων που ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην περιγραφή της εκάστοτε θέσης εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες που αναγνωρίζουν την εργασία που προσφέρουν οι εργαζόμενοί τους μπορούν να τους βοηθήσουν να αυξήσουν τις ευκαιρίες τους στην αγορά εργασίας επικυρώνοντας τις δεξιότητες που οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει κατά την εργασία τους σε αυτούς. Με άλλα λόγια, το Διαβατήριο Δεξιοτήτων Φιλοξενίας είναι η σύγχρονη εκδοχή της συστατικής επιστολής – απλή, διαδικτυακή και πολύ πιο εύχρηστη. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το βοηθητικό βίντεο για τους εργοδότες.

Το Διαβατήριο Δεξιοτήτων είναι μια πρωτοβουλία του EURES και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τη HOTREC (Συνομοσπονδία εθνικών ενώσεων ξενοδοχείων, εστίασης και αναψυχής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), και την EFFAT (Ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων στους τομείς των τροφίμων, της γεωργίας και του τουρισμού).

διαβάστε περισσότερα εδώ:
ec.europa.eu