Νέες ανατροπές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας φέρει το νέο έτος – Ποια τα μεγάλα deals του 2015

    Από: Startup Team
πηγή: fpress.gr

Εξαγορές, πωλήσεις θυγατρικών αλλά και συνενώσεις δυνάμεων, μεγάλων ονομάτων του ελληνικού επιχειρείν είναι μερικές από τις ειδήσεις που θα ακούμε μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, παρά την πολιτική αστάθεια των ημερών «είναι η εποχή που όλοι μιλάνε με όλους και όλοι αναζητούν τρόπους να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας».

Η κρίση δημιούργησε ευκαιρίες και αρκετές εταιρίες, εισηγμένες ή μη, προβαίνουν σε επιθετικές κινήσεις και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, μετά το μνημόνιο.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Από τους επιχειρηματικούς κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν μέσα στο 2015 θα είναι, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, αυτός των τηλεπικοινωνιών, του λιανεμπορίου και των ασφαλειών.

Ειδικότερα μέσα στο 2015 αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι τελικά ο αγοραστής της «πολύφερνης νύφης» Forthnet: Η Vodafone – Wind ή ο ΟΤΕ;

Επιχειρηματικοί κύκλοι της τονίζουν ότι πλέον ο ΟΤΕ μετά και την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ για την περίοδο 2015-2018, δεν είναι πλέον τόσος ζεστός όσο ήταν πριν, για την απόκτηση της Nova… συνεχίζει όμως τον οικονομικό και νομικό έλεγχο. Από την άλλη πλευρά Vodafone – Wind φέρονται αποφασισμένες να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στην αγορά της σταθερής τηλεπικοινωνίας αλλά και να μπουν δυναμικά στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Και οι εξελίξεις στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο δεν τελειώνουν εδώ. Σημαντικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη CYTA Hellas, το μέλλον της οποίας θα κριθεί από την αποκρατικοποίηση της μητρικής στην Κύπρο. Και αυτό γιατί στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η Cyta να πουληθεί ενιαία και ως εκ τούτου η μοίρα της θυγατρικής στην Ελλάδα (κατέχει μερίδιο αγοράς 16%) είναι απόλυτα συνυφασμένη με αυτή της μητρικής.

Τέλος εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και με την πώληση του 10% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ, ποσοστό για το οποίο φαίνεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον η Deutsche Telecom.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί και στον κλάδο του λιανεμπορίου και των τροφίμων. Εξαγορές, συγχωνεύσεις αλλά και στρατηγικές συμφωνίες με στόχο την αύξηση του τζίρου της, την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς τους αλλά και την επέκταση του δικτύου της, αναμένεται να υπάρξουν και το 2015 ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες του κλάδου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερμάρκετ Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και Μασούτης.

Η αντεπίθεση της οικογένειας Σκλαβενίτη μέσω της εξαγοράς μεγάλων αλυσίδων (Μakro, Χαλκιαδάκης|) έχει φέρει στην τα πάνω κάτω στην αγορά. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιγνίδι των εξαγορών και των συνεργασιών παίζει ο όμιλος Μαρινόπουλος, ενώ τρεις εξαγορές προγραμματίζει εντός της νέας χρονιάς η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης. Από την άλλη πλευρά η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος όπως εκτιμάται δεν θα αργήσει να δώσει τη δική της «απάντηση», ενώ όσον αφορά τη Βερόπουλος αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με τη Σκλαβενίτης, αν και οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι δεν αποκλείεται το deal να πραγματοποιηθεί μέσα στη νέα χρονιά.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fpress.gr