Μια καινοτομική επιχειρηματική ιδέα από το EkinisiLAB γίνεται spin-off εταιρεία

    Από: Startup Team

Μια καινοτομική επιχειρηματική ιδέα από το χώρο της βιοπληροφορικής είναι η πρώτη spin – off εταιρία, που ξεκίνησε και υποστηρίχθηκε στα πρώτα της βήματα από τη Στρατηγική Πρωτοβουλία του ΣΕΒ «Μαζί στην Εκκίνηση!» στη Δομή Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας EkinisiLAB. Πρόκειται για την εταιρεία e-NIOS I.K.E (e-Noesis Inspired Operational Systems) που ιδρύθηκε πρόσφατα από τα μέλη του Προγράμματος Μεταβολικής Μηχανικής και Βιοπληροφορικής, Αριστοτέλη Χατζηιωάννου (Ερευνητή Β’), Ελευθέριο Πιλάλη και Γιάννη Βαλαβάνη (μετά-διδακτορικούς ερευνητές).

Συγκεκριμένα η e-NIOS σχεδιάζει καινοτόμα ευφυή πληροφοριακά συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης γονιδιακών/βιοιατρικών δεδομένων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης αποτελεσματικών διαδικασιών εξαγωγής μοριακών δεικτών για την έρευνα και την εξατομικευμένη ιατρική. Η τεχνογνωσία της εταιρείας βασίζεται σε διεπιστημονική ερευνητική εμπειρία στα πεδία της Βιοπληροφορικής, της Γονιδιωματικής, της Υπολογιστικής Νοημοσύνης, της Εξόρυξης Δεδομένων και των Συστημάτων Υποστήριξης Απόφασης.

Η e-NIOS φιλοξενήθηκε στο EkinisiLAB από τον Ιούνιο 2013 έως τον Μάιο 2014. Το EkinisiLAB αποτελεί ένα οργανωμένο περιβάλλον εκκόλαψης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων που υποστηρίζει έμπρακτα τους νέους επιστήμονες, βοηθώντας τους να μετατρέψουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο.

Στο πλαίσιο αυτό, η e-NIOS είχε την ευκαιρία να καθοδηγηθεί από τα έμπειρα στελέχη των coaches και συμβούλων του EkinisiLAB, να επωφεληθεί από τη δομημένη μεθοδολογία του προγράμματος, το δίκτυο μεντόρων του -που αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ- και να έχει παροχές συμβουλευτικής, επιμόρφωσης και δικτύωσης.

Συγκεκριμένα στο διάστημα αυτό έλαβε εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες από τους εξειδικευμένους συμβούλους επιχειρήσεων της δομής, για θέματα όπως:

  • Ανάλυση αγοράς
  • Διαμόρφωση επιχειρηματικού μοντέλου
  • Κατάστρωση επιχειρηματικού σχεδίου
  • Εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικής καινοτομίας
  • Business development με φορείς της νοσοκομειακής κοινότητας στο χώρο της βιοπληροφορικής στην Ελλάδα
  • Δικτύωση για τη διασφάλιση χρηματοδότησης

Η εταιρεία, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ανακοίνωσε πρόσφατα συμφωνία επένδυσης ύψους 80,000 € από το Piraeus Jeremie (PJ) Tech Catalyst Fund (60,000 €), τεχνολογικό seed stage venture capital fund που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας Jeremie με συν-επένδυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και της Τράπεζας Πειραιώς, και το «εκκολαπτήριο» νεοφυών επιχειρήσεων του Ομίλου Quest, IQbility (20,000 €).

Η κα Μάγκυ Αθανασιάδη, Young Entrepreneurship Coordinator του ΣΕΒ, σχολιάζοντας την πορεία ανάπτυξης  της e-NIOS και τους στόχους της Πρωτοβουλίας του ΣΕΒ, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που η e-NIOS, μια εταιρεία που ξεκίνησε και ωρίμασε στις υποδομές μας, παίρνοντας πολύτιμη γνώση, πληροφορία και εφόδια, εξασφάλισε μέσω της δικτύωσης του EkinisiLAB, την απαραίτητη χρηματοδότηση (seed capital) με σημαντική επένδυση από το PJ Tech Catalyst Fund και το IQbility, για να κάνει τη δυναμική της εκκίνηση. Η πορεία επιτυχημένης ανάπτυξης της e-NIOS  μας γεμίζει  ικανοποίηση, βλέποντας στην πράξη  τους πρώτους καρπούς από την πρωτοβουλία μας που υλοποιείται με σκοπό να στηρίξει τη νέα επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και κυρίως να κρατήσει το νέο επιστημονικό μας δυναμικό, εδώ στην Ελλάδα, τώρα που πραγματικά -όσο ποτέ άλλοτε- το χρειάζεται.»

Από την πλευρά του Ομίλου Quest, ο Αλέξανδρος Ρούστας, General Manager του IQbility, τόνισε:

«H eNios είναι μία ξεχωριστή περίπτωση εταιρείας για τα ελληνικά δεδομένα, λόγω του ότι φιλοδοξεί να μετατρέψει τη μακρόχρονη ερευνητική εμπειρία των ιδρυτών της σε εμπορεύσιμο προϊόν που απευθύνεται σε πολύ εξειδικευμένες διεθνείς αγορές. Η πραγματικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε πολλές περισσότερες αντίστοιχες προσπάθειες, ώστε μέσα από την έρευνα να προκύπτουν επιχειρήσεις με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.»

Περισσότερες πληροφορίες για τη Στρατηγική Πρωτοβουλία του ΣΕΒ, στις ιστοσελίδες: