Startup Nations Summit 2014

    Από: Startup Team

Το Συνέδριο Startup Nations Summit 2014 που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, τη Σεούλ, ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου, στο τέλος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας. Μετά από τις προηγούμενες διοργανώσεις στην Οτάβα (2012) και στην Κουάλα Λουμπούρ (2013), το φετινό Συνέδριο συγκέντρωσε εκπροσώπους από 45 χώρες και περίπου 2.500 επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες, προερχόμενοι τόσο από αναπτυσσόμενα αλλά και από  πιο εξελιγμένα οικοσυστήματα, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών. Παρακάτω τα βασικά σημεία που συζητήθηκαν:

Είναι γεγονός ότι πολλές πρωτοβουλίες και προγράμματα δίνουν έμφαση στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας, αλλά προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συστημικές συνθήκες οι οποίες υπαγορεύονται από συγκεκριμένες πολιτικές. Η χάραξη πολιτικής είναι λοιπόν πολύ σημαντική. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση του Startup Ireland που χρωστάει εν μέρει την ύπαρξή του στο γεγονός ότι κατάφερε να εμπλέξει το Κοινοβούλιο και τα Υπουργεία στα πρώτα στάδια της πρωτοβουλίας.

Για να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα θα πρέπει να βρεθούν πολιτικοί ηγέτες που να κατανοούν τη δυναμική της επιχειρηματικότητας, όπως ο Doug Rand, ο οποίος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας Startup America. Επίσης αναφέρθηκε η σημασία της δημιουργίας συνεργειών καθώς ένα κοινό πρόβλημα είναι ο ανταγωνισμός των παικτών σε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα και η ανάγκη να περάσουμε από το εγώ-σύστημα στο οικο-σύστημα.

Η φετινή διοργάνωση, πέρα από ομιλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις διάφορων startup οικοσυστημάτων περιλάμβανε και τον διαγωνισμό World Startup Competition, με τη συμμετοχή 46 ομάδων από 45 χώρες, όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Φαίη Χριστοδούλου και την ομάδα Miroculus.

Το Συνέδριο Startup Nations Summit 2014, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Banks Foundation For Young Entrepreneurs της Κορέας και του Startup Korea, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την παγκόσμια startup κοινότητα. Η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, που ιδρύθηκε το 2007 από τον ιστορικό Εκπαιδευτικό Σύνδεσμο Αθηνών ο Ήφαιστος (έτος ίδρυσης 1935), αποτελεί εδώ και ένα χρόνο τον Εθνικό φορέα για την Ελλάδα του Παγκόσμιου Δικτύου Startup Nations και εκπροσωπήθηκε στην Κορέα από την Αλίκη Αναγνώστη. Η επόμενη διοργάνωση Startup Nations Summit 2015 θα λάβει χώρα στο Μεξικό.