Το ελληνικό ρόδι καρπός κοινωνικής επιχειρηματικότητας

    Από: Startup Team
πηγή: epixeiro.gr

Της Ευαγγελίας Κακλειδάκη

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η ροδιά αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα δέντρα. Η ιστορία της ξεκινά από το 4000 π.Χ. στην εύφορη Μεσοποταμία. Αργότερα, η καλλιέργεια της ροδιάς ταξίδεψε μέχρι την Ασία και εξαπλώθηκε και στην Μεσόγειο.

Όπως προκύπτει, από πολλές σύγχρονες έρευνες, το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών, οι οποίες σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL στα αιμοφόρα αγγεία.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, ο οικονομολόγος και σύμβουλος ανάπτυξης, κος Παρασκευάς Παρασκευόπουλος το 2010, ανέλαβε την πρωτοβουλία και άρχισε να διατυπώνει την σκέψη, την ιδέα, το όραμα για την ίδρυση μια εταιρείας κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η οποία θα προέβαινε σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση της ροδιάς. “Mέχρι πριν από 4 χρόνια στην Αρκαδία και στις περισσότερες περιοχές, γνωρίζαμε όλοι τη ροδιά ως καλλωπιστικό φυτό και όχι ως καλλιεργήσιμο είδος. Το εγχείρημα ξεκίνησε από το Καλλιάνι της Γορτυνίας που είναι η γενέτειρα μου, όταν πρότεινα στους συγχωριανούς μου να προβούμε σε μία οργανωμένη καλλιέργεια και σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση της ροδιάς, που μέχρι τότε δεν υπήρχε“.

Ένα χρόνο διήρκεσαν οι συζητήσεις με αγρότες και μη από την Αρκαδία και την Ηλεία. “Η αλήθεια είναι, ότι στις πρώτες κουβέντες υπήρχε μία επιφύλαξη. Πάρα πολλοί ξεκινούσαν ανάποδα, ρωτώντας πόσα χρήματα θα βγάζουν τον χρόνο. Δεν σας κρύβω ότι αυτό το ερώτημα με ενοχλούσε. Εγώ από την πλευρά μου τους απαντούσα, ότι η εταιρεία ιδρύεται με φόντο την οικονομική κρίση. Επειδή, η κρίση καθιστά σχεδόν αποτρεπτική τη βιωσιμότητα της ατομικής καλλιέργειας, φτιάξαμε μία ομάδα με ένα εταιρικό σχήμα. Εφαρμόσαμε λοιπόν δυο βασικές αρχές της οικονομίας, την οικονομία κλίμακας και την προστιθέμενη αξία“, τόνισε ο κος Παρασκευόπουλος. Και συνέχισε λέγοντας “Ξεκινήσαμε από το μηδέν, αποφασίζοντας να φυτέψουμε όλοι ροδιές. Επιλέξαμε την ποικιλία Wonderful, η οποία θεωρείται ο βασιλιά τους ροδιού, γιατί έχει πολλές θρεπτικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε φτάσει τα 2000 καλλιεργήσιμα στρέμματα με ροδιές“.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
epixeiro.gr