H ομάδα της Action Finance Initiative (AFI) μιλά στο Startup.gr για επιχειρηματικότητα, startups και ευκαιρίες χρηματοδότησης!

    Από: Startup Team

Η Action Finance Initiative (AFI) αποσκοπεί στην προαγωγή των μικρο-πιστώσεων στη χώρα μας, βοηθώντας ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ή/και μακροχρόνια άνεργους να δημιουργήσουν μόνοι τους τη δική τους θέση εργασίας μέσω της αυτοαπασχόλησης. Επίκεντρο της προσπάθειας είναι ο άνθρωπος, το δικαίωμα στην εργασία κι οι ανεξάντλητες δυνατότητες που κρύβει ο καθένας μέσα του.

Η AFI είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία με ιδρυτικούς εταίρους την ActionAid Hellas και τη γαλλική οργάνωση ADIE που ηγείται στο χώρο των μικροπιστώσεων στην Ευρώπη δημιουργώντας 200 θέσεις εργασίας την εβδομάδα!

Δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα αυτών κι έχει στόχο να επιλέξει, συμβουλέψει, καταρτίσει και προσφέρει, μέσω συνεργαζόμενης τράπεζας, πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε περίπου 250 πιθανούς μικροεπιχειρηματίες μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της με μικρά δάνεια έως 10.000€, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει, συμβουλεύει και καταρτίζει τους επιλεχθέντες ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η ομάδα της AFI απαρτίζεται από 4 επαγγελματίες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με εκτενή επαγγελματική εμπειρία σε διαφορετικούς κλάδους και γνωστικά αντικείμενα.

Μέχρι σήμερα πόσα start-ups έχετε βοηθήσει?

H ομάδα της Action Finance Initiative (AFI) μιλά στο Startup.gr για επιχειρηματικότητα, startups και ευκαιρίες χρηματοδότησης!

Η πρώτη μας χρηματοδότηση έγινε τέλος Δεκέμβρη του 2014 κι έκτοτε έχουμε εγκρίνει συνολικά 10 αιτήματα. Για να καταλάβετε τη δυναμική μας που συνεχώς εξελίσσεται, αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο αυτή την εβδομάδα έχουμε εκπαιδεύσει 5 επιχειρηματίες και έχουμε συναντήσεις για την ολοκλήρωση 10 παράλληλων αιτήσεων. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και προσπαθούμε να επιδείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα κι ευελιξία που μπορούμε ως προς το χρόνο προετοιμασίας του κάθε φακέλου μαζί  με τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία. Επίσης, έχουμε βοηθήσει μέσω εκπαίδευσης δεκάδες άλλους επιχειρηματίες που τελικά δεν χρηματοδοτήθηκαν για διάφορους λόγους, κι όχι εξαιτίας απόρριψης από την AFI.  Μπορείτε να επισκέπτεστε τη σελίδα μας όπου στην ενότητα «Ιστορίες επιτυχίας» συνεχώς προστίθενται νέα projects!

Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση για χρηματοδότηση από την AFI;

Ο επιχειρηματίας, νέος ή υφιστάμενος, που δεν έχει πρόσβαση σε ολική ή μερική χρηματοδότηση από άλλες πηγές.

Βλέπετε, η αποταμίευση κι η δυναμική της οικογένειας και φίλων να στηρίξουν οικονομικά είναι πλέον σπάνιες, υπάρχουν περιπτώσεις εν δυνάμει ή υφιστάμενων επιχειρηματιών  που έρχονται με απορριπτική επιστολή από τις τράπεζες. Υπάρχει κόσμος που είχε έγκριση για κάποια επιδότηση, αλλά που ο χρόνος μέχρι την εκταμίευση είναι μεγάλος, αφήνοντας τον επιχειρηματία εκτεθειμένο οικονομικά και εκεί λειτουργούμε ως οικονομική γέφυρα. Αν κατασκευάσουμε το χάρτη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, θα παρατηρήσετε ότι κανείς δεν εξυπηρετεί το μερίδιο της αγοράς που χρειάζεται μικρή χρηματοδότηση. Αυτό ισχύει και τώρα, αλλά και πριν την κρίση που βιώνουμε. Απευθυνόμαστε λοιπόν στην επιχειρηματικότητα που απαιτεί μικρά κεφάλαια έως 10,000 ευρώ.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν περιορισμοί στη φύση της δραστηριότητας που χρηματοδοτείται κι αυτή είναι ακριβώς η μαγεία της πρωτοβουλίας της ΑFI. Εφόσον η δραστηριότητα είναι νόμιμη, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Το πρωί μιλάμε με έναν τυροκόμο που θέλει να εκσυγχρονίσει το τυροκομείο του, το απόγευμα με έναν developer που φτιάχνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, την επόμενη μέρα με κάποιον που θέλει να ανοίξει περίπτερο ή μια σχεδιάστρια παπουτσιών. Έχουμε ήδη μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που έχουν καταπληκτικές ιδέες και η φράση που ακούω «η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αρχίζει και τελειώνει στα καφέ» μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν ισχύει.

 

Αν θα δίνατε 5 συμβουλές / tips στους ανθρώπους που κάνουν αίτηση για χρηματοδότηση ποιές θα ήταν αυτές;

  • Να έχουν κάνει από μόνοι τους μια βασική έρευνα αγοράς. Να γνωρίζουν γιατί ο πελάτης μπορεί να θέλει να αγοράσει το προϊόν/υπηρεσία τους και όχι το γιατί θέλουν εκείνοι να το πουλήσουν.

  • Να μην επικαλούνται το πόσο τα έχουν ανάγκη, αλλά το πώς σκοπεύουν να τα αξιοποιήσουν. Να ξέρουν πώς σκοπεύουν να διαθέσουν το δάνειο και ποιες ανάγκες τους θα καλύψει. Αυτό απαιτεί μια πρώτη έρευνα των εξόδων που απαιτεί η επιχειρηματική ιδέα τους.

  • Να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις και τα ραντεβού τους. Ο χρόνος είναι πεπερασμένος κι επομένως πολύτιμος για όλους, και ο ενδεχόμενος χαμένος χρόνος έχει επίπτωση σε έναν συνάνθρωπο που επίσης ήθελε να αιτηθεί.

  • Να είναι ειλικρινείς στις απαντήσεις τους, είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά και να χτίσουμε μαζί μια σχέση εμπιστοσύνης.

  • Να αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και πως υπάρχει μια άμεση αλληλεπίδραση σε όλους τους συνανθρώπους μας που έρχονται σε εμάς για χρηματοδότηση και δωρεάν εκπαίδευση. Η επιτυχία του καθενός βοηθά τον επόμενο και προηγούμενο αιτούντα.

Ένα πράγμα που θα έπρεπε να αποφύγουν στις αιτήσεις τους;

Θα προτείναμε να αποφεύγουν να αιτούνται το μέγιστο ποσό πιθανής χρηματοδότησης, αλλά το ποσό που ανταποκρίνεται στις άμεσες επιχειρηματικές τους ανάγκες. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, με την βοήθεια της ανάλυσης της επιχειρηματικής ιδέας που κάνουμε με τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία, να αντιλαμβάνεται ότι δεν χρειάζεται στη πραγματικότητα 10.000 ευρώ κι επομένως να συμφωνεί σε μικρότερο ποσό, το οποίο μάλιστα θα απαιτεί μικρότερο ποσό μηνιαίας αποπληρωμής.

Εκτός από τη χρηματοδότηση τι άλλο προσφέρει η AFI στους ενδιαφερόμενους?

Δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη τόσο πριν όσο και μετά την εκταμίευση της χρηματοδότησης μέχρι την τελική αποπληρωμή του μικρο-δανείου. Θέλω να καταλάβετε τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό και γιατί είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα. Ένας εν δυνάμει επιχειρηματίας μας εκδηλώνει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση, ωστόσο στο σακίδιο του έχει μια ιδέα, εργατικότητα και πολύ πάθος.  Βλέπετε η ωριμότητα των προτάσεων που συναντούμε κυμαίνεται από μια απλή ιδέα μέχρι έτοιμη χρηματοδοτική αίτηση. Μια μέση ιδέα για να καταλήξει σε φάκελο χρηματοδότησης απαιτεί 6-20 ώρες εκπαίδευσης.  Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να συμπεριλαμβάνει αρχές οικονομικού προγραμματισμού, ανάλυση αναγκών για να ιδρύσει κάποιος την επιχείρηση του, επιλογή νομικής μορφής, προετοιμασία του business model canvas, σχεδιασμός 3-ετούς επιχειρησιακού πλάνου, σεμινάριο για πωλήσεις και μάρκετινγκ. Όλα αυτά προσφέρονται χωρίς καμιά απολύτως χρέωση. Μετά την έγκριση της μικρο-πίστωσης παρέχουμε μέντορες σε κάθε project που το ακολουθούν με συχνές συναντήσεις μέχρι την τελική αποπληρωμή του δανείου, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως 4 ολόκληρα χρόνια. Αυτό λέγεται δέσμευση απέναντι στον μικροεπιχειρηματία. Αυτός είναι μάλιστα ο πρωτεύων λόγος που οι επιχειρηματίες αισθάνονται απόλυτα τη δική τους ευθύνη απέναντι στην AFI, καθώς νιώθουν την υποστήριξη της ομάδας μας καθ’ όλη τη διαδρομή τους.

Κριτήριο συμμετοχής στη δωρεάν υποστήριξη είναι το ενδιαφέρον για πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της συνεργαζόμενης τράπεζας. Εφόσον ο νέος ή υφιστάμενος επιχειρηματίας εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση, άμεσα συμμετέχει στο δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης που προσφέρουμε. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία σε οικονομικό σχεδιασμό, η AFI είναι εδώ για να εκπαιδεύσει από την αρχή όσους ενδιαφέρονται και πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης.

Πώς μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση για χρηματοδότηση?

H ομάδα της Action Finance Initiative (AFI) μιλά στο Startup.gr για επιχειρηματικότητα, startups και ευκαιρίες χρηματοδότησης!

Εύκολα!

Κατ’ αρχάς προτείνουμε να μπει στο facebook, να ακολουθήσει τη σελίδα της AFI και να δηλώσει συμμετοχή στα events και Οpen Days τα οποία πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • ΑΘΗΝΑ: Κάθε Τρίτη & Πέμπτη, 13:00

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 64

3ος όροφος, 104 34, Αθήνα

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κάθε Τρίτη 11:00 & κάθε Πέμπτη 16:00

Πείραμα Πολυχώρος, Φιλίππου 51

1ος όροφος, 546 31, Θεσσαλονίκη