Το ClimateLaunchpad ξεκλειδώνει περισσότερες από 1.000 νέες ιδέες τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    Από: Startup Team

O μεγαλύτερος διαγωνισμός επιχειρηματικών ιδεών της Ευρώπης στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης (clean-tech) ανακοινώνει τη δεύτερη έκδοση του.

Το ClimateLaunchpad 2015 (παλαιότερα γνωστό ως CleanLaunchpad) είναι επίσημα στον αέρα, έτοιμο να δεχτεί καινούργιες αιτήσεις. Μαθητές, νέες επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, ερευνητές και όσοι εργαζόμενοι ονειρεύονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση καλούνται να υποβάλουν τις ιδέες τους στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης (cleantech).

Όλες οι συμμετοχές κρίνονται από τον αντίκτυπο τον οποίο έχουν πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το αναπτυξιακό δυναμικό τους, τις δεξιότητες και τον ενθουσιασμό τους. Οι καλύτερες αιτήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC με στόχο την ανάπτυξη τους σε μεγάλες ισχυρές επιχειρήσεις. Πρόσβαση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC εξασφαλίζει στις ομάδες και χρηματοδότηση μέχρι €95,000. Ο διαγωνισμός είναι τώρα ανοιχτός για συμμετοχές σε 25 χώρες πανευρωπαϊκά.

Οι περσινές συμμετοχές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα και την Κύπρο στη Βαλένθια της Ισπανίας, δεν διαγωνίστηκαν απλά, αλλά δύο από αυτές (η BIO2CHP και η NECOVA) κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στο πρόγραμμα του Climate-KIC.

Υπεύθυνο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι το Chrysalis LEAP, το πρώτο accelerator στην Κύπρο με ειδίκευση στο clean tech και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο διαγωνισμός ClimateLaunchpad

Οι δέκα επικρατέστερες συμμετοχές σε κάθε χώρα έχουν μπροστά τους ένα διήμερο “bootcamp” και μια σειρά από συνεδρίες που επικεντρώνονται στο να προετοιμάσουν τους συμμετέχοντες για τους τελικούς της κάθε χώρας. Εκεί θα παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο μπροστά από την κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από επαγγελματίες του κλάδου.

Οι τρεις φιναλίστ κάθε χώρας θα εισέλθουν στον Ευρωπαϊκό τελικό τον Σεπτέμβριο στο Άμστερνταμ. Στους ημιτελικούς θα επιλεγούν 8 ομάδες και θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate-KIC accelerator, το ‘επιχειρηματικό σχολείο’ που όπως και στην πραγματική ζωή επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups.

Ο νικητής του ευρωπαϊκού τελικού λαμβάνει επίσης ένα χρηματικό έπαθλο των €10.000, ο επιλαχών παίρνει €5,000 και η ιδέα που έρχεται στην τρίτη θέση κερδίζει €2.500.

Ο Frans Nauta, αναπληρωτής Διευθυντής Επιχειρηματικότητας απλ Climate-KIC είπε για το διαγωνισμό:

“Βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες για τις καινοτόμες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτός ο διαγωνισμός βοηθάει στη συγκέντρωση των καλύτερων ιδεών και συνδέει τους ανθρώπους στο πανευρωπαϊκό δίκτυο του Climate-KIC που αποτελείται από επιχειρηματίες, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις κ.τ.λ. Όλοι μαζί σχηματίζουμε την καινούργια οικονομία του κόσμου.”

Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός για τους συμμετέχοντες στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Δανία, την Εσθονία, την Φινλανδία, την Γερμανία, την Ελλάδα, στην Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Αγγλία.

Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων στην Ελλάδα είναι η 22η Μαΐου, 2015, και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ClimateLaunchpad ή του Chrysalis LEAP.