Γιατί ο David Einhorn προσλαμβάνει μόνο «καλούς ανθρώπους»

    Από: Startup Team

Μια θέση εργασίας στην Greenlight Capital του γνωστού hedge fund manager David Einhorn είναι το όνειρο πολλών ανθρώπων στη Wall Street. Και όχι μόνο λόγω της επενδυτικής του οξυδέρκειας, αλλά και γιατί ακούγεται πως είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος.

Σε μια ομιλία που παρέθεσε πρόσφατα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προτιμά να προσλαμβάνει άτομα που του φαίνονται «καλοί άνθρωποι».

«Η στρατηγική που ακολουθώ είναι πως προσπαθώ συνειδητά να προσλάβω άτομα που είναι αντικειμενικά καλά. Αν μπει κανείς στα γραφεία της Greenlight μετά τις 6 το απόγευμα θα δει πως οι περισσότεροι έχουν ήδη σχολάσει. Σε μια επιχείρηση που εκλαμβάνει την αυτοθυσία σαν δείγμα αφοσίωσης προς την εταιρία, το να φροντίζεις να είναι οι υπάλληλοί σου σπίτι τους σε μια φυσιολογική ώρα θεωρείται σημάδι αποτυχίας. Αλλά το γεγονός ότι έχω δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαι πραγματικά περήφανος».

Όταν ο Einhorn αποφοίτησε από το Cornell το 1991, εργάστηκε στην επενδυτική τράπεζα Donaldson, Lufkin & Jenrette, ή απλώς DLJ. Όσο ήταν φοιτητής πέρασε από μια σειρά συνεντεύξεων σε τράπεζες, συμβουλευτικές επιχειρήσεις, ακόμα και τη CIA, αλλά όπως δήλωσε τον κέρδισαν τα άτομα της DLJ. Αυτή του την απόφαση όμως επρόκειτο σύντομα να την μετανιώσει.

«Ένα από τα συχνότερα φαινόμενα στην DLJ ήταν πως οι ανώτεροι υπάλληλοι άφηναν τους κατώτερους να κάθονται όλη μέρα χωρίς κάποια ιδιαίτερη ασχολία, και γύρω στο απόγευμα τους ανέθεταν έναν τεράστιο φόρτο εργασίας που τους έπαιρνε συχνά μέχρι και το επόμενο πρωί για να ολοκληρώσουν. Επιπλέον τους έλεγαν πως αν δεν παρουσιαστούν για δουλειά το Σάββατο, να μην σκεφτούν καν να παρουσιαστούν την Κυριακή. Αυτή η ανεξήγητη κακία ήταν αντίθετη με τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες είχα μεγαλώσει».

Τα πρώτα χρόνια του Einhorn στη Wall Street του έμοιαζαν περισσότερο με καψόνια, παρά με δουλειά.

«Η DLJ ήταν ένα… δύσκολο εργασιακό περιβάλλον. Σαφώς και δεν περίμενα να είναι εύκολη μια δουλειά στη Wall Street και ήμουν προετοιμασμένος να εργαστώ πολύ σκληρά. Δυστυχώς όμως, ο τεράστιος όγκος της δουλειάς που έπρεπε να καλύψουν οι νεοσύλλεκτοι καθώς και τα εξαντλητικά ωράρια που καλούνταν να τηρήσουν δεν είχαν να κάνουν με την παραγωγικότητα της τράπεζας. Ήταν καθαρά καψόνια. Σίγουρα κατά την παραμονή μου στην DLJ ανέπτυξα τις οικονομικές μου δεξιότητες, αλλά αυτό που πραγματικά αποκόμισα ήταν πως δεν ήθελα να εργαστώ σε ένα παρόμοιο περιβάλλον ποτέ ξανά. Ήθελα να συνεργάζομαι με άτομα που σέβονταν ο ένας τον άλλον και το να είναι είσαι καλός είχε κάποια αξία».

Αφού εργάστηκε για δυο χρόνια στην επενδυτική τράπεζα, ο Einhorn συμμετείχε σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο όπου έμαθε πώς να διεξάγει επενδυτική έρευνα. Αργότερα μαζί με έναν συνάδελφό του ίδρυσε την Greenlight Capital με λιγότερο από 1 εκατ. δολάρια ενεργητικό.

Σήμερα, η Greenlight Capital και οι θυγατρικές της, απασχολούν 68 υπαλλήλους σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, ενώ το κεφάλαιό της έχει περί τα 12 δις δολάρια ενεργητικό.

Ο Einhorn αποδίδει τα εύσημα για την πορεία της επιχείρησής του αλλά και για τον χαρακτήρα του στον τρόπο με τον οποίο τον ανέτρεψαν οι γονείς του Stephen και Nancy Einhorn.

«Οι γονείς μου είναι εξαιρετικοί άνθρωποι», λέει ο Einhorn υπενθυμίζοντάς μας πως η οικογένεια είναι πάνω απ’ όλα.